Kastélynéző kerékpáros élménytúra Sorokpolányra

0
Fotó: Nagy Krisztina

Nem mindennapi élményben lehetett része azoknak a lelkes bicajosoknak, akik részt vettek a Herényiek Háza július 26-i kerékpáros élménytúráján.

A túra úti célja Sorokpolány és a Kolos család tulajdonában lévő kastély volt, melynek kapui évente-kétévente a szélesebb közönség számára is kinyílnak.
Szombathely-Táplánszentkereszt-Tanakajd-Sorkifalud-Sorkikápolna érintésével értük el a települést. A faluban tucatnyi lelkes önkéntes segítette a kastélylátogatókat a parkolásban, a megfáradt bicajosokat kerékpárjaik elhelyezésében.

Fotó: Nagy Krisztina
Fotó: Nagy Krisztina

A kastély látogatás során megtudtuk, hogy az épület felújítása 2003-ban kezdődött meg Makay Sándor tervei alapján. A tulajdonos, Kolos László célja az volt, hogy a kastély a XIX. sz. korabeli eredeti formájában újuljon meg. A felújított épületet mi is megcsodáltuk. Az épületben gyönyörű kandallók, antik cserépkályhák, csillárok, padlóburkolatok, berendezések, bútorok, több mint 400 festmény, szőnyegek, műtárgyak, díszes lambériák, stukkók, falfestések vártak ránk. A kastély csodás, aki teheti, nézze meg a következő nyílt nap alkalmával. Az épületet körülvevő meseszép park Józsa Miklósné táj és kertépítő mérnök tervei alapján újult meg: Japánkert 4 méteres vízeséssel, patakkal, kis medencékkel, egzoták, különböző alakfák, szobrok, tó pontyokkal; virágágyak buxus szegéllyel, szoborcsoport és még sorolhatnánk.

Fotó: Nagy Krisztina
Fotó: Nagy Krisztina

Az épület termeiben nem készíthettünk fotókat, videókat, de érthető is, hogy ennyi műkincs birtokában Kolos úr az óvatosságot választotta.
A kastély megtekintése után ismét nyeregbe pattantunk. Kisunyom majd Balogunyom érintésével értük el Jákot, ahol megízleltük a helyi cukrászda édességeit.
A túra jó hangulatú szalonnasütéssel zárult a Herényiek Házában.

A Kolos kastély történetéről bővebben itt lehet tájékozódni:
Indafoto: http://indafoto.hu/ciladis/szapary_kastely_sorokpolany
Vas Népe tudósítása a július 26-i nyílt napról: http://vaol.hu/s…/ezrek-voltak-kivancsiak-a-birtokra-1715795

Köszönet a részvételért a csapatnak!

A túra beszámolót írta: Nagy Krisztina
Képeket készítette: Nagy Krisztina

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

5 − három =