Az adventi időszakban előszeretettel választunk karácsonyi olvasmányokat. Különféle témákban és korosztályoknak válogattam egy csokorral az általam olvasott és kedvelt könyvekből.

Agatha Christie – Karácsonyi ​krimik (C 20)

Agatha Christie-től több karácsonyi témájú novellát olvashatunk: többek között az Európa Kiadó válogatásában megjelent Karácsonyi krimiket vagy A karácsonyi puding esetét (Helikon Kiadónál A karácsonyi puding címmel jelent meg). A legfrissebb ilyen gyűjtemény szintén a Helikonnál megjelent Adventi krimik.

Visszatérve a Karácsonyi krimik c. kötetre: négy történetet olvashatunk, az első a leghosszabb – az Hercule Poirot karácsonya, mely az Európa Kiadónál külön kötetben is megjelent. A Karácsonyi kaland és A karácsonyi puding esete lényégben ugyanaz a sztori, de utóbbi jobban ki van bontva és még jobban megjelenik a tradicionális angol karácsony, amiben Agatha Christie-nek gyerekként része volt.

Az első történetben egy vidéki házban tölti Poirot a karácsonyt, amikor is a szomszédos birtokon, a gazdag Lee családban tragédia történik. Rég nem látott rokonok találkoznak újra, ráadásul még két vendég is érkezik a családhoz. Pénz – örökség – feszültségek – régi sérelmek – garantált a robbanás. Poirot már a folyó nyomozásba kapcsolódik be és a szokásos ügyes módon ismeri ki a családtagokat, a motivációkat, és a lehetséges megoldást.

Ajánlom a könnyed krimi kedvelőinek bármelyik fent említett Agatha Christie könyvet: nem csak a frappáns nyomozás, a humor, hanem a tradicionális angol karácsonyi hangulat miatt is!

Rachel Cohn&David Levithan – Dash és Lily – Kihívások könyve (C 24)

Dash és Lily története a 2020-as Netflix adaptációból is ismerős lehet, ameddig az új évadra várunk, érdemes elolvasni a magyarul megjelent két regényt róluk.

Dash egy 16 éves srác, aki New Yorkban él. A szülei elváltak, és ő trükkösen elintézi, hogy egyedül maradjon otthon karácsonykor. Gondolhatnánk, hogy milyen szomorú ez az egész, de főszereplőnk önálló és jobban szereti a saját társaságát. A kedvenc könyvesboltjában böngészve megakad a szeme egy piros noteszen a Salinger könyvek tetején, amiben egy kihívásra bukkan. A nyomokat követve rájön, hogy egy korabeli lány, Lily ‘játszik’ vele és egyre kíváncsibb lesz. Lassan már Lilynek se a karácsony szent ünnepe lesz a legfontosabb december végén, hanem annak az ismeretlennek a gondolatai, amiket a piros noteszben oszt meg vele.

A történetet felváltva olvashatjuk a két fiatal szemszögéből: Dash nem épp egy idilli családban él, Lily viszont az ellentéte – imádja a karácsonyt, a családját és jól érzi magát ebben a védett környezetben.

Kettejük kalandjain keresztül New York klassz helyeit is megismerhetjük, és persze izgulhatunk hogy egymásra talál-e ez a két ellentétes szereplő.

Ifjúsági regényről van szó, de felnőttként is könnyed kikapcsolódást nyújthat!

A folytatás Dash ​és Lily 12 napja címen jelent meg.

Molnár Ferenc: A kékszemű (M 79)

A meseregényre a Poket kiadás kapcsán figyelhettünk fel többen, akiknek gyerekkorából kimaradt. Érdemes bármelyik kiadásban elolvasni, ha egy régimódó, szívszorító szép történetre vágyunk!

A mese főszereplője két árva gyerek, Jánoska és Annus testvérek, akik egy decemberi nap felfedezik hogy egy próbababa épp úgy néz ki, mint az anyukájuk. Szívszorító ahogy készülődnek az ünnepekre, egyre többször ellátogatnak ahhoz a kirakathoz, ahol ‘kisanyukájuk’ hasonmása mintha visszanézne rájuk.

Maja Lunde: Hónővér  (L 96)

Lisa Aisato által illusztrált Hónővér igazi téli mese, amelyet szépsége miatt szintén ajánlok a felnőtt olvasóknak is. Noel barátságot köt egy különleges kislánnyal, aki ráébreszti hogy neki kell változtatni a családjában uralkodó állapoton, egyúttal ő maga is segít Hedvignek a saját problémáján. Az illusztrációk csodálatosak, a történet okosan van felépítve – jó a világában lenni, annak ellenére, hogy a gyászról és annak feldolgozásáról szól, a karácsony szépsége mellett.

Keserédes, gyönyörű történet – az igazi karácsonyi kellékekkel, hangulattal, hóval – amiből nekünk Mo-on már nem nagyon jut ki.

Az említett könyvek megtalálhatóak a Berzsenyi Dániel Könyvtár állományában!

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

tizenhat − hét =