Karácsony képes-levelezőlapokon (1.) – Így terjedt el a karácsonyi üdvözlőlap

0

Kedves szokás karácsony táján távoli ismerősök, barátok köszöntése egy-egy képeslap küldésével. Mint mindennek, a karácsonyi képeslapnak is van története.

„Karácsonyország alkotmányát nem az ész, hanem a szív diktatúrájára építették” – Karinthy Frigyes

A boríték nélkül továbbítható képeslap őse a postai levelezőlap. A postai levelezőlapok bevezetését előíró rendeletek Magyarországon 1869. augusztus 25-én, Ausztriában szeptember 22-én jelentek meg.

31B
Képünk illusztráció
(Kőszegfalviné Pajor Klára gyűjteményéből)

Jonathan King, a karácsonyi képeslapgyűjtők nesztora az 1863-1895 közötti időszakban megjelent kiadványok 163 ezer változatát őrzi.
1843 novemberében egy angol úriember, Henry Cole túlságosan foglalt volt ahhoz, hogy megírja szokásos karácsonyi és újévi üdvözlő leveleit családtagjai és barátai számára, ezért megkérte barátját, John Calcott Horsleyt, aki különben képzőművész volt, hogy készítsen alkalomhoz illő grafikát, melyet általános érvényű üdvözlőlapként használhat, s csak alá kell írni a nevét az elfoglalt úriembernek, aki mégsem szeretné üdvözlet nélkül hagyni szeretteit.

Képünk illusztráció (Kőszegfalviné Pajor Klára gyűjteményéből)
Képünk illusztráció
(Kőszegfalviné Pajor Klára gyűjteményéből)

A rajz, amit Calcott készített, három részből állt. Örökzöld ágacskák szőlőlevelekkel keveredve három különálló képet fogtak körbe. A két keskeny szélsőn a karácsonyi jótékonyságot ábrázoló alamizsnaadás és könyörületesség, a nagyobb középső képen pedig az ünnepet ülő tisztes polgári család, nagyszülőktől az unokákig. A gyerekek pudingot majszolnak, a felnőttek a képről kitekintve, telt pohárral köszöntik a képeslap címzettjét. A családi jelenet alatt rózsaszínű függöny, a hagyományos karácsonyi – újév üdvözléssel: „MERRY CHRISTMAS AND A HAPPY NEW YEAR TO YOU” (Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új évet!). A képeslap nem díjjegyes postai lap volt, hanem borítékba zártan küldték a címzetthez.

Képünk illusztráció (Kőszegfalviné Pajor Klára gyűjteményéből)
Képünk illusztráció
(Kőszegfalviné Pajor Klára gyűjteményéből)

Cole aki egy kiadó és egy nyomda tulajdonosa is volt, több üdvözlő lapot nyomtatott, mint amennyire szüksége volt, és a felesleget 1 schillingért árulta Joseph Cundall Bond utcai papírkereskedésében. Abban az időben ennyi pénzért egy jobb vendéglőben teljes vacsorát lehetett kapni. A londoni Victoria és Albert Alkalmazott Művészetek Múzeumában van egy példány Cole eredeti karácsonyi lapjából, melyet 1843. december 23-án John Washburn és neje írt alá.

Képünk illusztráció (Kőszegfalviné Pajor Klára gyűjteményéből)
Képünk illusztráció
(Kőszegfalviné Pajor Klára gyűjteményéből)

A következő ünnepi üdvözlőlap szerzője a 22 éves William Maw Egley volt, akitől könyvárus nagybátyja, Thomas Egley új megoldású lapokat rendelt. Egley precízen feljegyezte munkájának mozzanatait, így feljegyzéseiből megtudhatjuk, hogy a „karácsonyi lap” tervrajzát 1848. december 4-én fejezte be.

Szöveg/Kép: Kőszegfalviné Pajor Klára

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

tizenkilenc − hét =