A fennállásának századik évfordulóját ünneplő Szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnáziumban rendezik meg az Euroweek európai diáktalálkozó 25. összejövetelét. A 2017. szeptember 22-28. között megrendezésre kerülő programra 20 országból 160 diákot és 40 tanárt várnak.

Belgium kezdte, Magyarország húsz évvel később csatlakozott

  • első találkozót Belgium kezdeményezte 1992-ben
  • Magyarországot kizárólag a Szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium képviseli 2012 óta, ezt korábbi külföldi kapcsolatokból eredő meghívásnak köszönheti az iskola
  • a rendezvény célja, hogy a középiskolások megismerkedjenek egymás kultúrájával, történelmével, hagyományaival, valamint hogy közösen gondolkodjanak az őket érintő problémákon, esetleg az azokra adható megoldásokról
  • a program során lesz játékos városnézés vegyes nemzetiségű csapatokban, nemzetközi büfé rendezése, színpadi produkciók bemutatása, sport- és kórustevékenység, a régió és a főváros megismerése kirándulásokon keresztül, valamint prezentációk tartása is
  • a rendezvény hivatalos nyelve az angol, a diákok számára az életszerű nyelvtanulási lehetőség mellett kooperatív technikák és más készségek fejlesztésére is módjuk lesz

Szombathely, Budapest, Fertőd a programban

A delegációk pénteki érkezését követően szombat reggel a Savaria Moziban lesz a jubileumi Euroweek megnyitó ünnepsége, amelyet egy látványos, zászlós felvonulás követ Szombathely belvárosában, melynek részeként a városházán Dr. Puskás Tivadar polgármester is köszönti a diáktalálkozón résztvevőket. A nap folyamán városnéző kvízen ismerkedhetnek meg a delegáció tagjai Szombathellyel, majd ezt követően rendezik meg a nemzetközi büfét is.

Vasárnap délelőtt nemzetközi színpadi produkciókkal folytatódik a program, hétfőn sport és énekkari foglalkozásokat tartanak az ELTE Savaria Egyetemi Központban, míg délután kerekasztal beszélgetéseken tárgyalják meg a diákok a különböző Európát érintő témákat, melyeket a nap végén prezentáció formában mutatnak be.

Kedden Budapesten, míg az utolsó nap Fertődön és környékén tesznek kirándulást a csoportok, majd a program egy záróesttel végződik a tervek szerint.

Az önkéntesség jegyében telik a diáktalálkozó 

A rendezvény komoly humánerőforrás-önrészt mozgósít, hiszen a 160 érkező diákot kanizsais diákok családjai „fogadják örökbe” egy hétre, így további lehetőséget kínálva egymás megismerésére, és az életszerű idegennyelv-gyakorlásra. A delegációkat gimnázium tanulói kísérik, támogatják, a tantestület pedig tavaly szeptember óta szervezi ezt a gigarendezvényét. A megmozdulás révén több száz ember fog az önkéntesség jegyében a rendezvényhét vállalásainak sikeréért dolgozni.

Facebook oldalunkon és portálunkon folyamatosan nyomon követjük az eseményeket, valamint kisebb összefoglalókat közlünk majd a jubileumi programról.

H+ összeállítás/KDG
Kép: H+ archív/Czirók Dániel

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code