A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az első vonalban tapasztalja meg a koronavírus miatti intézkedések hatásait a gazdasági életre. Balogh Károly főtitkár nem rejti véka alá a véleményét a kiaknázott és kiaknázatlan lehetőségeinkkel kapcsolatban.

Hogyan érinti a Kamara működését a járványhelyzet?

Akárcsak a többi cégnek, nekünk is át kellet gondolnunk a fizikai munkavégzés kontra home office kérdését. Részben közfeladatot ellátó szervezetként nálunk ez egy speciális helyzet. Nem tehetjük meg minden esetben, hogy feltesszük a kezünket és azt mondjuk, hogy „telefonon elérhetőek vagyunk. Viszontlátásra!”

Nagyon sok olyan feladatunk van, amit ha nem végeznénk el, megállna az élet. Például az áruforgalmazás szempontjából az okmányhitelesítés, vagy a Széchenyi kártya-hitelesítés.  Több, mint ezer vállalkozással egyeztettünk az utóbbi hetekben. Nem tudnának kihez fordulni, hogy elmondják, mi a gond, ha mi nem lennénk elérhetőek. 

Háromszor tett a VMKIK javaslatokat a válság kezelésére-megelőzésére. Számítanak rá, hogy a kedden bejelentésre kerülő gazdaságvédelmi csomagban ezek vissza fognak köszöni?

Inkább elvárjuk. Mi nem saját kútfőből dolgozunk, hanem a közérdekért; a vállalkozások, a gazdaság önkormányzataként. Ha a cégek – a mikro-vállalkozótól a multinacionális vállalatig – panaszait és kéréseit ebben a helyzetben sem képesek meghallgatni és nem köszönnek vissza a túlélésükhöz szükséges intézkedések, akkor nagyon-nagyon szomorúak leszünk. 

Európa más országaiban már döntést hoztak átfogó gazdasági intézkedéscsomagokról. Versenyhátrányt jelent hazánknak, hogy nálunk ez még nem történt meg?

Egyik kollégám mondta erre, hogy nem a huszonnegyedik, hanem a huszonnyolcadik órában vagyunk. Őszinte leszek: innen Vas megyéből nem értjük, mi történik Budapesten. A válság nyilvánvaló volt már február végén. Annak ellenére, hogy március elején ezt az ország tudomásul vette, nem kezdődtek a munkahelyek megvédését célzó intézkedések. Hiszen nemcsak gazdasági, hanem azonnal jelentkező szociális problémáról is szó van. 

Ez politikai felelősség, és kompetencia. A magyar vállalkozások piacot is veszítenek, mivel lényegesen rosszabb helyzetben kerültek. A szomszédos kormányok a lehetőségekhez mérten bőkezűen próbálják fenntartani a keresletet és a kínálatot. Ezzel szemben a magyar kormányzat egészen aprókat lép. 

A félelemjárvány, vagy a vírusjárvány jelent nagyobb kockázatot?

Nem félelemről beszélünk, hanem konkrétumokról, amikor ezrével és tízezrével szűnnek meg a munkahelyek. Azonnal bezártak gyárak és üzletek, amint az Európai Unióban – sokkal korábban és átgondoltabban – korlátozó intézkedések születtek. Számos magyar vállalkozás, köztük multinacionális cégek veszítették el a beszállító-láncukat és a piacukat. Pillanatnyilag azon kéne dolgozni, hogy legalább a lehetősége megmaradjon a túlélésnek, hogy egy gyors kilábalás következhessen a válságból. 

Folyamatosan elhangzik, hogy a hazai cégek, főleg a KKV szektorban, nem rendelkeznek elég tartalékkal, nem elég likvidek; „egyik napról a másikra élnek”. Számukra tanulság lehet a mostani járványhelyzet?

Aki még életben marad, nagyon sokat fog tanulni a válságból. Ez egy példátlan helyzet, nem is lehetett rá konkrétan felkészülni. Azzal egyetértek, hogy a magyar vállalkozások tartalékai lényegesen alacsonyabbak és kevésbé válságtűrőek. Nincsenek itthon olyan felhalmozott céges vagyonok, amelyek több évtizedes, akár évszázados nyugat-európai cégeknél természetesek.

Illetve nem is áll mögöttük olyan regionális vagy állami intézményi rendszer, ami segíthetné őket, akárcsak most a válságkezelésben. Mint például a német, vagy az osztrák kamarai rendszer.

Járvány-válság

A 2020-as járvány elhozta az új gazdasági világválságot. Vagy mégsem? A fertőzésveszélyen túl, milyen következményei lehetnek a mindennapi életünkre nézve? Sorozatunkban hétről hétre kérdezünk meg érintett gazdasági szereplőket, milyen hatással van rájuk a veszélyhelyzet, és vajon milyen tanulságokat lehet leszűrni a történtekből?

Csonka Attila

 

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

kilenc + 6 =