2016. november 19-én szombaton a Szent Márton templomban különleges zenei élmény részesei lehettek azok, akik ellátogattak a Szent Márton Kórustalálkozóra.

A házigazda Szent Márton Városi Kórus már régóta rendezi meg a kórustalálkozót. A találkozóra olyan kórusokat hívnak meg, akik a szent nevét viselik, vagy valamely Szent Mártonhoz kötődő településről érkeznek.

A kórustalálkozó fővédnökségét dr. Takácsné dr. Tenki Mária asszony, Szombathely Megyei Jogú Város Jogi és Társadalmi Bizottságának elnöke vállalta el.

szentmartonkorustalalkozo-6

A kórustalálkozó első fellépő kórusa a St. Martinus Chor  Donnerskirchen. A kórus 1980-ban vette fel a Szent Márton kórus nevet. A donnerskircheni Szent Márton kórus azon fáradozik, hogy közelebb hozzák az embereket a zenéhez, és ez által örömet szerezzenek. A tagok tevékenyen részt vesznek a helyi hagyományok ápolásában. Karnagyuk 2013 szeptembere óta a fiatal és dinamikus zenész, Tina Lackner.

A Szent Márton Kórustalálkozó második fellépője Körmend Város Vegyes Kara, amely 1970-ben pedagóguskórusként alakult. A város egyetlen felnőtt kórusaként, minden fontos esemény aktív résztvevői. A kórus több alkalommal kapott országos arany minősítést. Jelenlegi karnagyuk: Sabáli Lászlóné, aki 34 éve vezeti a kórust. Állandó hangszeres kísérőjük: Sabáli László.

A kórustalálkozó házigazdája a Szent Márton Városi Kórus mintegy 6 évtizede működő amatőr énekegyüttes. A kórus tagjait a zene és az együtt éneklés szeretete hozta össze. Számos emlékezetes koncert fűzi őket a szombathelyi Szent Márton templomhoz, ezért vették híres szentünknek, Szent Mártonnak nevét. A kórus abban a megtiszteltetésben részesült a nyár elején, hogy részt vehettek a tours-i Szent Márton Parádén a szombathelyi városi küldöttség részeként. Karnagyuk 2014-től Király Katalin, aki a művek kiválasztásánál a sokszínűségre, a változatos repertoárra törekszik.  

szentmartonkorustalalkozo-13

A kórusok a koncert befejezéseként közösen énekeltek.

A Szent Márton Városi Kórus régi hagyománya az, hogy a kórustalálkozón felköszöntik a jubiláló kórustagokat. Az idén 25 éves jubileumi tagságát két kórustag, míg 20 illetve 15 éves jubileumi tagságát egy-egy kórustag ünnepelte.

Köszöntések sora következett, hiszen mindkét vendég kórust ajándékkal lepte meg a szombathelyi Szent Márton Kórus köszönetük jeléül azért, hogy meghívásunkat elfogadták és, hogy együtt énekelhettek a Szent Márton Jubileumi Évben.

A kórus karnagyuknak, Király Katalinnak is megköszönte áldozatos művészeti munkáját.

Szommer Ildikónak a Szent Márton programiroda vezetőjének és munkatársainak is köszönetét fejezte ki a kórus.

Külön köszönet mondtak Schauermann János plébános úrnak, aki az idén is helyet biztosított a kórustalálkozónak a Szent Márton templomban.

A találkozó zárásaként a kórusok megnézték a fényfestést. A Szent Márton Városi Kórussal legközelebb december 10-én találkozhatnak a zenekedvelők az év végi adventi hangversenyen.

Bődi Lívia
Képek: Czirók Dániel

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

három + 11 =