A következő sorokban Kiss Mártonnal készített interjút olvashatják, melyet kardok nélkül, de éles figyelemmel készítettünk el kedves olvasóink számára.

Akiknek ez a név első hallásra ismeretlen lenne, nekik kis ismertetőként említeném, hogy első kötete 2014-ben jelent meg Éhség címmel, majd 2016-ban első kisregénye a Nem félünk a sötétben. 2018-ban pedig az első fantasy regénye a Vér a vasra. Emellett a szombathelyi Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium magyar és történelem szakos tanára, valamint számos szépirodalmi és szakmai publikáció, előadás köthető a nevéhez.

Mi a kötet koncepciója?
A kötet koncepciója régóta érlelődött a fejemben. Az Allúryai szakadárok kapcsán megjelent két regény cselekményét már úgy találtam ki, hogy a mellékszálakra lehessen novellákat írni. Ily módon a novelláskötetben lévő 1-2 novella a szakadárok főszereplőinek az előéletéhez kapcsolódik. Különálló novellák, tehát a történetek egymástól függetlenek, egyedül talán a hangulatuk és a világ kötheti őket össze. Egy olyan szereplő van, amelyik több történetben is visszatér. Az ő személye számomra érdekesebb volt, ezzel a szereplővel most találkozhat először az olvasó. A kötet fő vonala továbbra is a dark fantasy, mint a regények esetében.

Mivel mutatná be a könyvet egy olyan embernek, aki nem ismert ebben a világban?
Szerintem ez a novellás kötet kifejezetten jó arra, hogy egy picit betekintést nyerjen a világba egy olyan olvasó, aki eddig még nem olvasott tőlem történetet. Ezért is szeretném, ha ez a kötet mielőbb megjelenne. Előismeret tulajdonképpen nem szükséges, ellentétben a Rossz korral, amely egy folytatás volt. A novelláskötet lehet egyfajta belépő ebbe a világba, szegről-végről bemutatja, hogyan is működnek itt a dolgok. Az olyan stílusú fantasykben, amelyben a novellák is íródtak, valamivel realisztikusabban ábrázolt, kevésbé meseszerű karaktereket láthatunk ahhoz képest, amit egy átlag populáris fantasyben megszokhattunk. Nem a hatalmas nagyívű epikus történetekről szólnak ezek a novellák, sokkal inkább a kisemberek problémáival foglalkoznak. Ez a kifejezés, hogy dark nem feltétlenül azt jelenti, hogy egy ilyen nagyon lesújtó vagy nagyon depresszív világról van szó, de biztos, hogy sok nyomasztó, akár horrorisztikus részlet is megjelenik. Természetesen, amiket olvasok azok mindig hatnak rám, így néhol olyan jegyeket is magukon viselnek ezek az írások, amelyeket Edgar Allen Poe-nál vagy Lovecraftnál is láthatunk.

Mi a mondanivalója a mai olvasók számára ezeknek a történeteknek?
Elsősorban az a céljuk, hogy szórakoztassanak, hogy az olvasó kicsit el tudjon szakadni a hétköznapok világától. Szerintem pont erre jó ez a fantasy témakör, de azért minden történetbe próbálok valami üzenetet csempészni. Vagyis általában a központi gondolat, vagy az üzenet van meg, és aköré kanyarodik a történet. A szereplők kapcsolatában, magában a cselekményben is vannak olyan dolgok, amik szerintem a történet végére elgondolkoztatják az olvasót. Úgy gondolom, hogy ezek olyan témák, amelyekkel a fiatalabb korosztály nem annyira foglalkozik, mégis történetekbe csomagolva könnyebben emészthetővé, érdekesebbé válhatnak. Lehet ilyen téma akár az élet és a halál kérdése. A klasszikus középkori környezetű fantasyben az ellenfelek legyilkolása, vagy úgy általában a halál hétköznapi, mondhatni rutinszerű dolog. Az egyik novella például ehhez kapcsolódóan gondolkoztatja el az olvasót – legalább is szándékom szerint –, hiszen megeshet, hogy még egy ilyen zord világban sem tud mindenki idomulni a konvenciókhoz. Felmerül a kérdés: mi történik egy olyan emberrel, aki szembe megy ezzel? Úgy gondolom fontos, hogy valakinek legyen kialakult értékrendje, világnézete, ami nem feltétlenül kell, hogy megegyezzen a korszellemmel.

Mikorra várható a megjelenése?
Hogyha minden jól megy, akkor még idén (nevet). De hogy ennél konkrétabb legyek, szeretném, hogyha tavasszal elkészülne ez a könyv, most már igazából majdnem a vége-fázisban van. Az utolsó, amikor a nyomdából kijön a kész kötet. Apróbb simítások mellett folyik a borítótervezés, a történetek természetesen már megvannak. Olyannyira, hogy az eredeti terv az az volt, hogy 2020 novemberében kézbe is lehet majd venni a kötetet, de most a jelenlegi vírushelyzet kicsit bekavart. Szeretném, ha egy könyvbemutatót is lehetne szervezni, amit ebben a helyzetben most elég nehéz kivitelezni, de akárhogy is, még az idei év első felében kézbe vehető lesz a Kóborló Kardok.

Mennyi idő alatt jöttek össze a történetek, mi volt az indíttatás?
Ahogy azt már említettem, a történeteknek a magva már megszületett 2-3 éve, mikor a két könyv történetén dolgoztam. Fejben már nagyjából megvoltak a sztorik. A történethez és a szereplőkhöz kapcsolódóan fontos volt számomra, hogy minél árnyaltabb képet kapjon az olvasó róluk. Ezért is lesznek benne olyan történetek, amelyek a már ismert szereplők hátterét bővítik, vagy színesítik a személyiségüket. Ezeken a novellákon körülbelül 2 éve dolgozom. Ezalatt azt kell érteni, hogy viszonylag hamar és zökkenőmentesen megszülettek a történetek. Úgymond készen voltak, csak papírra kellett őket vetni. Inkább a kötet szerkesztése és a novellák válogatása az, ami több időt vett igénybe, mert hát nem minden novella került végül a kötetbe, és fontos volt számomra az is, hogy milyen sorrendben, annak ellenére, hogy nem összekapcsolódó történetek. Olvasásnál is érdemes ezt a sorrendet megtartani. Amik kimaradtak a későbbiekben még lehet, hogy megjelennek, illetve tervezem azt, hogy a Kóborló Kardok című novelláskötetnek majd egy folytatása, második része is legyen, ami szintén hasonló témájú, hangulatú novellákat tartalmazna.

Mik a jövőbeli tervek?
Az eredeti Allúryai szakadárokhoz kapcsoló könyvtrilógia harmadik részén is dolgozom idő közben. A második rész 2019-ben jelent meg Rossz kor címen és akkor már jeleztem is, hogy ez 2020-ban nem fog megérkezni. Ezt a novelláskötetet terveztem arra az évre, ami egy picit megcsúszott. Így most ez a 2021-es év a megjelenés szempontjából elsősorban a novellás kötetről fog szólni. Meglátjuk, hogy azzal mire jutok szakadárok folytatásával. Ahogy azt már más interjúban is említettem, egy picit most problémás újra belehelyezkednem a hangulatába, az egész történetfolyamba, ráadásul időközben egy másik regényalap is megszületett a fejemben. Kevésbé darkos, inkább heroikus témájú fantasy. Az a helyzet, hogy azzal jobban állok most, mint a Rossz kor folytatásával, úgyhogy erre az évre az a terv, a novelláskötet tavaszi-nyári megjelenése után, hogy nyáron befejezném ezt a készülőben lévő regényt. Terveim szerint az a könyv a 2022-es évben legkésőbb megjelenne, majd pedig a már beígért szakadár trilógia utolsó része is, a Bábjátékos.

Ha már így említette, pár kulisszatitkot megtudhatunk-e a félkész regényről?
Nos, igen. Azon a történeten nagyjából egy éve dolgozom, mióta a novelláskötet összeállt, azóta pedig folyamatosan azon pörgök. Más hangulat, és a cselekményben is más távlatok, mint az eddigi munkáimban. Nagyon izgatott vagyok, rég nem merültem el ennyire egy történetben. Sokkal kiforrottabb, letisztultabb lesz, mint a Vér a vasra. Ha lehet így mondani, ideje már lepucolni a vért a harcedzett pengéről (nevet). Egyelőre a Hősök ideje munkacímet viseli. Heroikus fantasybe oltott allúryai darkosság, szóval igyekszem tartózkodni a hack ’n’ slash kliséktől. Ugyanabban a világban játszódna, mint az eddigiek, de nyilvánvalóan más szereplőkkel, más tájakon és más üzenetet hordozna. Több és mélyebb dialógusokkal, persze az akció sem marad el. Ha minden jól megy Kardok és Pajzsok Útja ciklus néven fut majd, melynek ez lesz az első könyve. Várom már, hogy nyáron befejezhessem.

 

 

Farkas Dóra 

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 13 =