Kiss Márton szombathelyi íróval, gimnáziumi tanárral beszélgettünk legújabb könyve, a Vér a vasra című darkfantasy kapcsán.

Kérlek mutatkozz be néhány szóban az olvasóknak!

Szombathelyi születésű vagyok. Tanulmányaimat a Művészeti Gimnázium mozgóképkultúra és médiaismeret szakán, majd a NyME-SEK bölcsészkarán végeztem. Jelenleg a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumban tanítok történelmet és magyart.

Mióta foglalkozol írással, milyen köteteid jelentek meg eddig?

Az első próbálkozások általános iskola végén történtek meg, de komolyabban egyetemi hallgatóként kezdtem el írogatni. Ebben az időszakban több szakmai és egyéb publikációm (novellák, versek) jelent meg. Az első novelláskötetem 2014-ben jött ki Éhség címmel. Azt a rideg, sötét, depresszív hangulatvilágot vitte tovább következő könyvem, a Nem félünk a sötétben című kisregény. Így jutunk el az idén megjelent Vér a vasra regényhez.

A munkád mellett hogyan szakítasz időt az írásra?

Nehezen. Úgy mondanám, ciklikusan tudok írni. Van olyan időszak, amikor több időm van egyhuzamban sokat írni, és van, hogy szinte csak pár soronként haladok. Nagyrészt éjszaka jutok oda, hogy leülhessek írni.

Berzsenyi Dániel Könyvtár Facebook oldaláról

Legújabb köteted a Vér a vasra mennyi idő alatt készült el?

A hosszabb megszakítások miatt hét-nyolc hónap kellett, hogy meg tudjam írni. Az ötlet már évek óta érlelődött bennem, novellák formájában – részben – alakot is öltött. Aztán 2016 decemberében fogtam az összeset, kidobtam a kukába és nekiálltam megírni regény formájában. Az első és az utolsó száz és száz oldal csak úgy kiömlött belőlem. Már akkor nagyon vártam, hogy megjelenhessen, és a visszajelzések alapján, megérte.

“Mindennek megvan az ára, de mindenki hajlandó végül megfizetni. Mindegy, hogy aranyban, ezüstben, dicsőségben, vagy csak egy ócska rézgyűrűben mérik. Mert ebben a rothadó világban úgy tapad az ember lelkéhez a kapzsiság, akár vér a vasra.”

Kinek ajánlod a regényt?

Elsősorban a fantasy iránt rajongó olvasóknak, korosztálytól függetlenül. Az oldschool fanok és az ifjabbak is megtalálhatják benne azt, ami számukra érdekes, illetve kaphatnak egy izgalmas történetet. Nagyon sok olyan visszajelzést kapok, amikből viszont az derül ki, hogy azokat is megfogta a könyv, akik korábban nem találkoztak a fantasy műfajával. Vannak, akiket éppen ez indított el a fantasy-olvasás útján.

A regény magánkiadásban jelent meg, mi ennek az oka?

Nagyon nehéz nagy kiadóhoz bekerülni. Mivel senkinek a senkije nem vagyok, szinte lehetetlen. Sokkal több munkával jár, hiszen a promóciót, a bemutatót, a nyomdát, a szerkesztést, a lektorálást, stb. mind nekem kell intéznem. A mai online világban annyi lehetőséget „ki lehet használni”, ennek ellenére sok olyan lehetőségtől elesek, amelyek egy kiadóval megoldhatók lennének (országos média, boltokba való bekerülés, stb.) – de már ezen is dolgozom. Így viszont teljesen a magam ura vagyok, és azokkal dolgozhatom, akikkel akarok (a grafikák például gyerekkori jó barátom, Nagy Gergely művei), és sok támogatást kaptam a környezetemtől is.

Berzsenyi Dániel Könyvtár Facebook oldaláról

Mit várhatunk tőled legközelebb?

Rengeteg újdonság van készülőben. Ha minden jól megy, jövő tavasszal érkezik a Vér a vasra folytatása. Készülőben van egy honlap, amin folyamatosan teszek ingyen elérhetővé olyan novellákat, amelyek a regény szereplőiről szólnak. Ezek egyrészt izgalmas, rövid történetek, másrészt, a szereplők háttérsztorijaiba, az összeszokott csapat egyéb kalandjaiba enged betekintést. Új karakterek kapcsolódnak be a következő rész cselekményébe, róluk szintén lesznek grafikák, térkép a világhoz, stb. Sok-sok érdekesség, amelyről a könyv Facebook oldaláról lehet majd informálódni.

Kik a kedvenc íróid?

Ha magyar széppróza, akkor Bodor Ádám, ha világirodalom, akkor Mihail Bulgakov, és ha fantasy, akkor Glen Cook.

Ismertető a könyvről a Dóri Online Olvasónaplóján, további információk a könyv Facebook oldalán.

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

hat − egy =