Így karácsonyozott Szombathely Város Fúvószenekara

2

2013. december 7-én teltházas év végi jótékonysági koncertet adott a Bartók Teremben Szombathely Város Fúvószenekara. A zenekar 1999 óta lehetőségeihez mérten minden év végén jótékonysági koncertet ad, amelynek bevételét egy arra rászoruló személy vagy szervezet számára ajánlják fel. A zenekar a hagyományos év végi jótékonysági koncerttermi koncertjén több meglepetéssel is készült a nagyérdemű számára.P1240404

Az estét Giuseppe Verdi: Nabucco művének nyitánya indította, majd Novák Edina, az est háziasszonya köszöntötte a megjelenteket. Rövid ismertetőjében elmondta, hogy a zenekar tavaly ünnepelte fennállásának 55. évfordulóját és hogy az utóbbi egy évben a zenekar 3 tagja is városi illetve állami kitüntetésben részesült.

P1240419

A köszöntés után Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária, Szombathely város tanácsnoka mondott beszédet; melyben gratulált a zenekarnak, akik nemrégiben kapták meg Szombathely Megyei Jogú Város közgyűlése által az „Év Civil Szervezete-díjat” munkájuk elismeréseként, valamint üdvözölte a jótékonysági koncert céljait. Megemlítette a zenekar alapítványát is, amely az idén ünnepelte alapításának 20. jubileumát, amelyet egy nagyszabású koncerttel ünnepeltek októberben.

DSC00086

A szünet előtt a zenekar elismerő okleveleket adott át azon zenészeknek, akik 5-10… éve játszanak, tagjai az együttesnek. Így 5 éves munkájáért oklevelet kapott: Tóth Máté, Horváth Dorottya, Trajbár Nikoletta és Dr. Vidolovics Ákos, valamint 20 éves munkájáért a zenekar elnöke Trajbár Balázs.

P1240397

A közel három órás koncerten többek között Philip Sparke, Kees Vlak, Wim Lascroms műveiből hallhattak a megjelentek. Több különlegességgel is készült az év civil szervezete: ilyen volt például Szabó Bence Paszkál és Tóth Máté feldolgozásában, Kovács Viktória előadásában megszólaló Simon Aldred: People Help The People című száma. Valamint Leroy Anderson és Van der Heide: The Typewriter című műve, amelyben egy írógép is szerepet kapott a hangszerek mellett.

A koncert második felének egy érdekes momentuma volt az, amikor a karnagy magához ragadta a mikrofont és elmondta, hogy nagyon sokan kérdezik tőle, hogy miért van karnagy a zenekar élén?  A válasz az volt, hogy a zenekar szerepléseinél igen is meghatározó a karnagy és ennek érzékeltetésére többféle stílusú karnagy álarcába bújva vezényelt. A mizantróp, a szerencsétlen, vagy éppen a bohém karnagy munkájába is betekintést nyerhettek a résztvevők.
Majd igazi karácsonyi hangulatot teremtettek karácsonyi számokból álló ”Christmas Festival” egyvelegükkel, melyben az Oladi Általános Iskola és Szakiskola Nyitra Utcai Iskolájában működő Gyémánt Mazsorett Csoport is közreműködött. Vezetőjük Végh Adrienn.

P1240388

A koncerten befolyó adományt – melynek összege 140 ezer forint – a fúvószenekar a Vas Megyei Családterápiás Egyesület számára ajánlotta fel. Ezt az összeget a koncert után a zenekar Pásztor utcai próbatermében a zenekar elnöke Trajbár Balázs és a karnagy Szabó Krisztián Béla Pascal adta át a Családterápiás Egyesület elnökének Dr. Kirschner Lászlónénak.

DSC00079

A zenekar 2011-ben választott új vezetősége elhatározta, hogy minden év végén, a koncert délutánján a zenekar tagjai kimennek a temetőbe és megemlékeznek az elhunyt zenésztársakról.

BL/TB/KM/SÁ

Facebook

2 kommentek

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × 2 =