Időseket segítő minta projekt veszi kezdetét

0

„Az értékteremtő közfoglalkoztatás és önkéntesség az idősek szociális biztonságáért”című mintaprojekt szombathelyi megvalósításáról.

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzatával és Kisvárda Város Önkormányzatával együttműködve vesz részt „Az értékteremtő közfoglalkoztatás és önkéntesség az idősek szociális biztonságáért” című mintaprojektben, melynek célja egy olyan jelzőrendszer kialakítása, amelynek segítségével elérhetőek lesznek Szombathely város 80 év feletti idős lakosai. A program elő kívánja segíteni, hogy ezek az idős emberek az önálló életvitelüket saját otthonukban a lehető leghosszabb ideig tudják fenntartani.

 A program során első körben a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat családgondozói személyesen felkeresik a város 80 év feletti polgárait, és felmérik az idős emberek igényeit, amelyek kielégítéséhez a program segítséget nyújthat (például: közreműködés a háztartás vitelében, séta, bevásárlás, felolvasás, egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés, családi és társas kapcsolatok működtetésének segítése, generációk közötti kapcsolatépítés segítése).

 Az idősek által megfogalmazott igények kielégítésében segítséget nyújthatnak:

  • önkéntesek
  • közösségi szolgálatot teljesítő diákok
  • közfoglalkoztatottak
  • kortársak.

 A program indulásától folyamatosan történik a projektben részt vevő segítők toborzása, kiválasztása és felkészítése. A toborzás az Önkéntes Centrum, a Vasi Diák Közösségi Szolgálat, a társadalmi és civil szervezetek bevonásával (nyugdíjas szervezetek, diákszervezetek, stb.) illetve a lakosság köréből a média segítségével történik.

 A kiválasztás során a programban részt venni szándékozó segítőkkel (közfoglalkoztatottak, közösségi szolgálatot végző diákok, önkéntesek) 3 tagú team (pszichológus, szociális képzésben oktató szakember és az intézményben legalább 10 éves szakmai gyakorlattal rendelkező szociális szakember) motivációs beszélgetést folytat, melynek során a szakemberek képet kapnak a jelentkezők érdeklődési köréről, ismereteiről, elképzeléseiről, céljairól, az általuk vállalt feladatokról. Ennek alapján a projekt-team tagjai (mentorok) összehangolják az idősek által megfogalmazott igényeket a segítők által biztosítható tevékenységekkel.

A kiválasztást követően a segítők rövid, pár órás felkészítésen vesznek részt, külső szakemberek és az intézmény dolgozóinak bevonásával. A segítőket első alkalommal a projekt-team tagja (mentor) kíséri el az idős emberekhez. A program további részében egy mentor maximum 20 fő segítő mentorálását látja el.

 A projekt elindulása fontos lépés annak érdekében, hogy a társadalom felkészülten fogadja az egyre növekvő számú időskorú lakosság igényeit. A magát ellátni csak részben tudó idős ember nem kényszerül megszokott környezetének, személyes tárgyainak, értékeinek elhagyására. A saját lakókörnyezetben történő gondozás a lehető leggazdaságosabb és leghumánusabb megoldás a jövőben mind a társadalom, mind az idős ember számára.

A program eredményes megvalósításához minden érdeklődő önkéntes jelentkezését szeretettel várjuk!
Bővebb információ, jelentkezés:

Vas Megyei Önkéntes Centrum
info kukac vasionkentes pont hu, 30-5858-322

[icon name=”icon-info-sign”] Vas Megyei Önkéntes Centrum

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

tíz − 4 =