Huszonöt év késéssel kerül a képernyőre egy csehszlovák tv-sorozat

0

Negyedszázados késéssel ezen a héten kerül képernyőre a Repülő Delfin (Letící Delfín) című hétrészes csehszlovák tévéfilmsorozat.

Az L-29 Delfín nevű népszerű sugármeghajtású repülőgép történetét feldolgozó alkotás forgatását röviddel az 1989 novemberi rendszerváltozás előtt fejezte be a korabeli állami csehszlovák televízió. A bársonyos forradalom idején a köztelevízióban először szinte megfeledkeztek a filmsorozatról, majd túlságosan propagandisztikusnak ítélték. Felszólították Vladimír Kravciak rendezőt, hogy az alkotást az új kor követelményei szerint vágja meg újra, tehát távolítsa el belőle a kommunista propagandának minősített jeleneteket. Miután Kravciuk ezt elutasította, a sorozat az archívumba került.
A sorozat egy repülőgépgyárban játszódik, ahol a fiatal konstruktőr, Velinsky megpróbálja keresztülvinni azt az elképzelését, hogy Csehszlovákiában is gyártsanak sugármeghajtású repülőgépeket. Velinsky kezdeményezését, javaslatát először elvetik, sőt támadják, de a konstruktőr és támogatóinak többéves küzdelme után a terv mégis megvalósul. Elkészül az L-29 Delfín sugármeghajtású repülőgép prototípusa, és miután egy, a szocialista táboron belüli versenyen jobbnak bizonyul a hasonló szovjet és lengyel gépeknél, megindulhat a sorozatgyártása is.
Velinsky konstruktőr szerepét Edward Tomás alakítja, és komoly szerepe van a sorozatban Ladislav Chudík népszerű szlovák színésznek is. A filmsorozat zenéjét Ladislav Staidl, az egyik legnépszerűbb cseh slágerszerző készítette.
Bár a sorozatban kétségtelenül jelen van a szocialista rendszer ideológiája, a kritikusok szerint nagyon érdekes és izgalmas filmről van szó, amely különösen a repülőgépek, a repülőipar és annak háttere iránt érdeklődők körében arathat ma is sikert.
A Repülő Delfin című sorozatot a Barrandov cseh kereskedelmi televízió tűzte műsorára.
Csehországban rendkívül népszerűek a szocialista évtizedekben készített tévéfilmsorozatok és filmek, és gyakorlatilag az összes televízió rendszeresen vetíti őket.

MTI

Facebook