Idén sem marad el a húsvét, annak ellenére sem, hogy a világot járvány sújtja. Összeállításunkból ötletet meríthetnek a biztonságos négy fal között kreatívkodni vágyók.  A tojásfestés, csakúgy, mint a sonkafőzés vagy a locsolás, ünnepi hagyományaink közé tartozik. Az pedig, hogy milyenre pingáljuk idén a tojásokat, csak rajtunk áll: akár megmaradunk a hagyományos minták mellett, akár modern színeket és formákat használunk, egy biztos: a húsvét reggeli íze ugyanolyan marad.

Hagyományos minták

Kép forrása: Wikipédia

A hagyományos pirostojásokat a szokások szerint locsoló legények kapják ajándékba egy-egy vers elmondása után. A piros alapon fehér mintával díszített tojások tradicionálisan írókázással készülnek. Az íróka egy olyan szerkezet, ami egy fapálcából és egy fémcsövecskéből készül. A fémet forró viaszba mártják, így viszik fel a tojásra – „írnak” vele, innen is ered az írókázás elnevezés. Miután a felrajzolt minta megszilárdult, befestik a tojásokat. Ha elérték a kívánt színt, lekaparják a viaszt, ami alatt így megmaradt a tojás eredeti színe – ez adja a fehér mintát.

Természetes tojásfestékek

Kép forrása: www.velotanya.blog.hu

Rengeteg érdeklődnek napjainkban a minél természetesebb módok iránt – legyen az gyógyítás, kozmetikumok, vagy éppen a tojásfestés terén. Bár fontos hangsúlyozni, hogy a boltban kapható színezők sem veszélyesek, annak sem kell kétségbe esnie, aki természetes festékeket szeretne használni. A háztartásban megtalálható alapanyagokból élénk színeket nyerhetünk: a kurkuma és a gyömbér keveréke citromsárga színt ad, a vöröshagyma héja narancssárgát. Rózsaszínt céklából, zöldet petrezselyemből, kéket áfonyából, lilát lilakáposztából, barnát pedig kávéból nyerhetünk. Aki esetleg elgondolkozott azon, hogy vajon a tojások ízére is hatással vannak-e a színezők, eláruljuk: nincsenek.

Növényi minták

Kép forrása: www.programturizmus.hu

A kertünkben található virágok és levelek szép lenyomatot hagyhatnak a tojásainkon. Első lépésként keressünk minél érdekesebb formájú és textúrájú növényrészeket. Fontos, hogy csak olyan növényeket használjunk, amikről tudjuk, hogy nem mérgezőek! Illesszük a növényt a tojásra, szorítsuk rá, majd óvatosan csúsztassuk be egy nejlonharisnyába. A harisnyán keresztül a festék befogja majd a tojás felszínét, és egyben a helyén is tartja majd a növényt, ami alatt így a tojás eredeti színe lesz látható. A harisnyát befőttesgumival rögzíthetjük, vagy csomót is köthetünk rá. Ennél a technikánál leggyakrabban hagymahéjjal festenek, de mesterséges vagy egyéb természetes színekkel is ugyanolyan szép lesz az eredmény.

Modern színek és formák

Kép forrása: Pinterest

Sokan kísérleteznek húsvétkor modern színekkel és formákkal. A lehetőségek tárháza gyakorlatilag végtelen: élénk színeket kombinálhatunk geometrikus formákkal, festhetünk fémes színű metálos csillogású tojást, de akár márványos „unikornistojás” is készülhet. Erre a célra a legalkalmasabb az akrilfesték, amit a már megfőtt, kihűlt tojásra viszünk fel. 

Vicces, rajzfilmes tojások, a gyerekek kedvencei

Kép forrása: Pinterest

Kisgyermekes családoknál gyakori, hogy a húsvéti tojások nem a szülők, hanem a gyerekek kedve szerint készülnek el. Ebben az esetben is a már megfőtt, kihűlt tojásokkal dolgozunk. Először lealapozzuk őket fehér akril festékkel, majd kedvünk szerinti mintát készítünk rá. Idén népszerűek a szuperhősös és minion témájú tojások, de örök kedvenc a Hello Kitty, vagy a Verdák is.

Kollerits Eliza

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

1 + 11 =