Wes Anderson 2012-es filmje a nyári cserkésztáborok világába repít vissza minket. A rendező nem tett mást, mint fogta a klasszikus ifjúsági regényeket (Verne, Scott, Twain) illetve a legalapvetőbb kamaszfilmes témákat és toposzokat (gimnázium, nyári tábor, családi utazás, felnőtté válás), jól összegyúrta őket, végül meghintette saját egyedi látásmódjával, így az ismert alapanyagokból összetéveszthetetlenül sajátos látomás született.

Wes Anderson rendezéseihez (Tenenbaum, Fantasztikus Róka Úr, Édes vízi élet, Grand Budapest Hotel) nem kell más, mint egyfajta látásmódra való érzékenység, a társadalmunk kívülről való szemlélése, illetve a groteszk humor szeretete.

A coming of age történetek főhősei a legtöbb esetben tini korban lévő fiúk néha lányok, akik a cselekményben a felnőtté válás rögös útjára lépnek. A lázadás során számos kalandba keveredett fiatalok a film végére olyan pozitív vagy épp negatív élményekkel gazdagodnak, amelyek elindítják őket a szabadsággal, valamint felelősségvállalással is járó nagykorúság felé.

forrás: port.hu

Jelen alkotásunkban 1965-ben, egy New England-i kis szigeten járunk. Az itt található nyári cserkésztáborból szökik meg a nem túl közkedvelt, 12 éves, kissé magának való, de annál találékonyabb Sam (Jared Gilman). A szökés mögött pedig nem áll más, mint a nagybetűs NŐ, pontosabban egy kislány Suzy (Kara Hayward), akivel csak egyszer találkoztak, egy bizarr színházi előadáson, és az óta szüntelen leveleznek. Közösen határozzák el, hogy nem törődve a felettes hatalom – család, cserkészség – támasztotta korlátokkal, együtt hagyják maguk mögött a szeretet nélküli közeget, hogy egy kis közös időt nyerve meghallgassák, megértsék és segítsék egymást. Messzire nem tudnak jutni a szigeten, de nagy vihar közeleg, így a „kissé elborult” helyi rendőrkapitány (Bruce Willis), az aggódó ügyvéd szülők (Bill Murray, Frances McDormand), a „dilis” táborvezető (Edward Norton) és a cserkésztábor résztvevői, valamint a kis sziget minden használható lakója is a keresésükre indul.

forrás: port.hu

Minden adva van tehát a rendező káprázatos és teljesen egyedi látásmódjával megfűszerezett játékos varázslathoz: 60-as évek, egy képzeletbeli kis sziget, cserkészek, árvaság, gyerekszerelem, pubertáskori problémák, lázadás, a társadalomtól való menekülés, kívülállás, különlegesség, megértésre vágyakozás, szeretetéhség, illetve a gyermek- és felnőttkor teljes összemosódása. A filmben a gyermeki fantáziavilág keveredik az unalmas hétköznapok gondjaival, így állítva görbe tükröt a társadalom felnőttjei és egyes intézményei elé. Rávilágít a felnőtt világ szabályainak merevségére és néha működésképtelenségére, középpontba helyezi azt a kis időt, ami a másik ember megismeréséhez és megértéséhez szükséges lenne.

A gyerekszereplők messze a hátukon viszik a filmet, mellettük a nagy sztárok (Bruce Willis, Edward Norton, Bill Murray, Francis McDormand, Tilda Swinton) csak asszisztálva sziporkáznak a rájuk szánt karakterek bőrében.
Vicces, aranyos, megható, keserédes jelenetek váltakoznak bájos, melegséget árasztó hangulattal vegyülve, fülbemászó dallamvilággal megerősítve. Végletekig aprólékosan kidolgozott csodaszép látványvilág, markáns stílusjegyek, fanyar humor, felejthetetlen karakterek, nosztalgiahangulat. Minden benne van, ami egy nagybetűs FILMBE kell! Az eddigi legszimpatikusabb átmenet a szerzői és a kommersz alkotások között. Igazi csemege!

forrás: justwatch.com

A cikk eredeti forrása: Berzsenyi Dániel Könyvtár weboldala

A film a Berzsenyi Dániel Könyvtár gyűjteményében is elérhető.

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

hat − 1 =