Hogyan segítette Schönvisner az Egyetemi Könyvtár munkatársaként Szily könyvbeszerzéseit?

0

Sánta Sára könyvtáros (Berzsenyi Dániel Könyvtár), doktorandusz (ELTE) Schönvisner István és Szombathely című előadásának teljes felvétele. Az előadást 2020. szeptember 10-én, a Berzsenyi Dániel Könyvtár Helytörténeti Klubjának részeként tartották.

Bevezetőt mond Rétfalvi Balázs, a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár gyűjteményvezetője.

Schönvisner István (1738–1818) tudós könyvtáros, régész, jezsuita szerzetes több szálon is kapcsolódik Szombathelyhez. Schönvisner segítette Szily Jánost könyvtárának felépítésében, valamint szintén a püspök megbízásából írta meg a város történetét feldolgozó Antiquitatum et Historiae Sabariensis… (Savaria-Szombathely régiségei és története) című, 1791-ben megjelent munkáját, az első magyar városmonográfiát. Kettejük együttműködése rávilágít Szily átgondolt főpapi kultúra- és tudománypártoló tevékenységére – amelyre a frissen létrejött püspöki székhely imázsának kialakítása miatt nagy szüksége is volt –, kapcsolatuk tehát igen nagy hatást gyakorolt a város szellemi életére. Sánta Sára előadása ezt a két témát érinti: hogyan segítette Schönvisner az Egyetemi Könyvtár munkatársaként Szily könyvbeszerzéseit, valamint miként született meg az első magyar városmonográfia.

Sánta Sára előadása ezt a két témát érinti: hogyan segítette Schönvisner az Egyetemi Könyvtár munkatársaként Szily könyvbeszerzéseit, valamint miként született meg az első városmonográfia.

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × 1 =