Helytörténeti klub alakul október 6-án délután Szombathelyen!

0

A Berzsenyi Dániel Könyvtár ad helyet a helytörténeti klub alakuló ülésének, amelynek a tervek szerint negyedévente lesznek programjai. A hírt csütörtökön kora este tette közzé a könyvtár a Facebook oldalán.

A klubnak bárki tagja lehet, és semmilyen tagdíj és kötelezettség nem terheli a csoport programjain résztvevő érdeklődőket. Az első előadást, amely az aprónyomtatványokról szól, a klub egyik szervezője, Spiegler Tibor tartja 2016. október 6-án 17 órától – ez a program lesz egyben az alakuló ülése a klubnak.

A csoport nevét is ezen a napon választják ki, erre már most lehet javaslatokat küldeni a klub másik szervezőjének, Szalainé Bodor Edit e-mail címére (bedit@bdmk.hu).

További részletek a Facebook-eseménynél:

Helytörténeti klub alakul 2016. október 6-án 17 órakor a Berzsenyi Dániel Könyvtárban!

A klubnak bárki (magánszemély vagy közösség) a tagja lehet, akit érdekel Szombathely és Vas megye története.
Az összejövetelek negyedévente kerülnek megszervezésre, beszélgetős, családias hangulatban.
Tagdíj, kötöttség nincs, csak – reményeink szerint – jó társaság, érdekes előadások és közös programok.

Miért érdemes csatlakozni? Mert a tagság rendszeres tájékoztatást kap a Vas megyei vonatkozású, a könyvtár állományába újonnan bekerült dokumentumokról, az intézmény rendezvényeiről. A tagok beleszólhatnak a programok tematikájába, javasolhatnak előadókat, akiket szívesen meghallgatnának, sőt maguk is bemutathatják gyűjteményüket, vasi vonatkozású „kincseiket”. Nem titkolt szándékunk az is, hogy segítsük a forrás- és helytörténeti kutatást, az érdeklődők megismerkedhessenek a történettudományi segédtudományokkal (pl. heraldika) és fel szeretnénk hívni a figyelmet a hiteles forrásokon alapuló kutatások fontosságára.

Az alakuló ülésen kerül sor a névválasztásra: a javaslatokat akár előre is el lehet küldeni a bedit@bdmk.hu címre. Fél évre szóló ingyenes olvasójegyet kap, akinek a javaslatát a tagság elfogadja.

Az első alkalom témája: Mennyire kicsi egy aprónyomtatvány? Előadó Spiegler Tibor lesz, aki nem mindennapi magángyűjteményéből válogat. A program aktualitását az adja, hogy a könyvtár gyűjteményéből közel hatezer darab aprónyomtatvány került digitalizálására és vált hozzáférhetővé a világhálón.

A program után meg lehet tekinteni a könyvtár, olvasóktól elzárt, helyismereti gyűjteményét, kézbe lehet fogni 19. századi aprónyomtatványokat és utoljára végig lehet nézni a Szombathely eltűnt épületei tárlatot.

Várunk minden érdeklődőt október 6-án 17 órára a Berzsenyi Dániel Könyvtárba.

A klub szervezői: Szalainé Bodor Edit és Spiegler Tibor

Forrás, további információk ide kattintva.

 


SZERKESZTŐSÉGI JEGYZET

Hírportálunk – amely kiemelten foglalkozik Szombathely történelmével – nagy örömmel fogadta a helytörténeti klub megalakításáról szóló híreket, és ezúton is gratulál és sok sikert kíván a klub szervezőinek. A csoport tevékenységéről rendszeresen hírt adunk majd felületeinken, valamint amiben tudjuk, segítjük a szervezők munkáját. Olvasóinknak csak egyet mondunk: 2016. október 6-án 17 órakor Berzsenyi Dániel Könyvtár! 🙂

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

egy × egy =