Vendégszerzőnk tizenkét pontban oszt meg olvasóinkkal érdekes és talán nem ismert tényeket a hastáncról.

1Eredete máig vitatott

Forrás: Csicsics Foto

Néhányak szerint termékenységi és szülési rituálékból alakult ki, míg mások úgy vélik, Indiában, vándorló cigány törzsi hatásra. Az mindenesetre vitathatatlan, hogy számos különböző ország mozgáskultúrájának elemeit tartalmazza, Egyiptomtól kezdve Törökországon át Marokkóig.

2Nem korlátozódik csak a has mozgatására

Sőt! A ”varázslat” egész máshol van – de azt, hogy valójában hol, csak akkor tudhatjuk meg, ha ellátogatunk egy hastáncórára.
Annyi azonban biztos, hogy ez a tánc egyedülálló testkontrollt és izolációt igényel, a testrészek külön mozgatása teszi ennyire nehezen elsajátíthatóvá és egyben különlegessé ezt a mozgásformát.

3Eredetileg zárt ruhában táncolják

A kétrészes hastáncruha – mint rengeteg más tévhit – hollywoodi ihletésű. Tény azonban, hogy az eredeti, zárt, laza ruhánál – galabeyánál – jobban kiemeli a táncos mozdulatait, épp ezért kezdtek el egyiptomi és török tervezők ebben a stílusban fellépőruhákat készíteni, amiket aztán a világ minden részéről vásárolhatnak meg a táncosnők – és teszik is ezt nagy örömmel, hiszen a leggyönyörűbb ruhákat lehet beszerezni tőlük.

Természetesen aki jobban belemélyed a keleti táncok világába, egy idő után azon kapja magát, hogy nem csak kétrészes hastáncruhában áll színpadra, hiszen legtöbb stílusnak megvan a maga viselete, amiben sokkal autentikusabb látványt nyújt majd az előadása.

4A Közel-Keleten a családi szórakozás egy formája

Az ott élő emberek erre a táncra nem csupán előadóművészetként, hanem néptáncként is tekintenek. Szívesen hívnak táncosnőt családi eseményekre, születésnapokra, de még esküvőkre is, sőt, ők maguk is gyakran csatlakoznak a tánchoz.

5Rengeteg fajtája van

Melyek közül rövid, fényképes összeállítással mutatjuk be a leglényegesebbeket.

6Nem csak keleti zenére táncolják

Hiszen a különböző stílusok más-más zenei világhoz tartoznak, így azt mondhatjuk, szinte bármilyen zenére lehet hastáncolni – csak a megfelelő táncosra van hozzá szükség.

7A legjobb táncosok kedvence az élőzenére előadott improvizáció

Érzelmek a hastáncban (Forrás: Tünde Dóra Photography)

Hiszen ebben érezhetik át igazán a tánc eredeti jellegét, gazdag érzésvilágát, a zenészek és táncosok közös alkotása – amihez persze a hatalmas technikai tudás mellett kölcsönös alázat is szükséges – pedig életre szóló élményt nyújt a közönségnek is.

8Férfiak is táncolják

Vannak olyan folklórtáncok, melyeket férfiak is, vagy épp csak férfiak táncoltak hagyományosan, ám ezek mellett a köztudatban hastáncként élő mozgásformának is vannak férfi képviselői – méghozzá igen kiemelkedőek! Nem igyekeznek táncukkal a nők mozgását utánozni, az itt-ott felbukkanó férfias mozdulatok teszik különlegessé és egyedivé táncukat.

 

9Hónapok munkája és rengeteg gyakorlás van amögött, amit a színpadon látunk – jobb esetben

Mint az előadóművészet bármely ágához, a hastánchoz is rengeteg kitartásra és gyakorlásra van szükség, míg közönség elé lehet állni vele úgy, hogy értéket képviseljen és közvetítsen. Az általános ”ez egyszerű, én is meg tudnám csinálni” vélekedéssel ellentétben közel sem a legegyszerűbb táncok egyike, művelői gyakran a klasszikus balett alapjaival teszik még teljesebbé felkészülésüket, csiszolják technikájukat.

10Van világnapja

Méghozzá május második szombatján. Az időpontot felettébb körültekintően választották ki, hiszen ekkor világszerte jó az idő, hogy a hastáncosok világnapján a szabadban is hódolhassanak szenvedélyüknek.

11Testalkattól függetlenül művelhető

Mind hallottuk már, hogy ”A hastánc a kövér nők tánca”, vagy épp, hogy ”Ha nincs hasad, mit táncoltatsz?”, de jobb, ha megjegyezzük: nem érdemes ezzel indítani egy táncosnál, mert nem feltétlenül lesz boldog tőle. A hastánc az a műfaj, ahol egy jól eltalált kosztümválasztással színpadi megjelenését bárki esztétikussá tudja tenni. Aki nem szeretne közszemlére tenni a pocakot, választhat egyrészes fellépőruhát, vagy épp hashálót, a lehetőségek tárháza végtelen, így hát ne hagyja senki, hogy tévhitek tántorítsák el nőiségének megélésétől!

12Sosem késő elkezdeni

Sok elismert táncos csak felnőttként csöppent a mesés kelet világába. Olyan varázs ez, amivel kortól függetlenül lehet és szabad szerelembe esni. Nem kell mindenkinek színpadra állni, aki elkezd hastáncot tanulni, viszont számos kedvező élettani és lelki hatása miatt érdemes kipróbálni – ezzel a tánccal mindenki csak nyerhet!

Kiss Aletta
Címlapkép forrása:
Jene Sándor

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

hét + három =