Folytatódnak a kőszegi fás legelő kialakításának munkálatai

A beruházás a KEHOP-4.1.0-15-2015-00002 azonosítószámú „A Doroszlói rétek helyreállítása Kőszeg-hegyalján” című projekt keretében történik, melyet az Új Széchenyi Terv 2020 – Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programja 221,78 millió forint vissza nem térítendő összeggel támogat.

A projekt célja, a várostól délre fekvő Alsó-réten az egykori marhalegelő korábbi állapotának visszaállítása és fenntartása legeltetéses állattartás segítségével.

Hamarosan indul a beruházás egyik legfontosabb eleme; a vízépítés. Az ehhez kapcsolódó közbeszerzés lezajlott, így a vállalkozóval történt szerződéskötést követően, várhatóan a nyár végén megkezdődnek a beavatkozások. Ezek célja, hogy többletvizet juttassunk a területre és a réten tudjuk tartani azt.

Miután évtizedekkel ezelőtt felhagytak a legeltetéssel,  a terület jelentős része becserjésedett. Ezeknek a bokorfüzeseknek és fás ligeteknek a kitermelését már tavaly elvégezte a helyreállítással megbízott vállalkozó. Jelenleg a hátra maradt törmelék, ágak, tuskók és előtörő sarjak kezelése zajlik. Ezt a munkafolyamatot még többször meg kell ismételni. Ugyancsak többszöri kezelést igényel az idegenhonos, agresszívan terjedő növények visszaszorítása is. Amíg a régóta kaszálatlan gyepeket magas aranyvessző (Solidago gigantea) uralja, egy másik, kis kiterjedésű rétet a bíbor nebáncsvirág (Impatiens glandulifera) terjedése fenyeget. Az aranyvesszős területeket szárzúzóval kezeltük tavaly és idén nyáron is. Itt a következő kezelés szeptemberben várható. A másik gyep és a rajta élő védett zergeboglár (Trollius europaeus) megóvása érdekében, a korábbi évek önkéntes akciói után, idén a helyreállítási projekt keretében történik a nemkívánatos növény eltávolítása.

A beruházások 2018 nyarán kezdődtek és 2020 nyarán fognak zárulni.

Szöveg: Kutschi Péter

Fotó: Erdő- Tóth Zsófia

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 − 4 =