Maradjunk otthon, filmezzünk együtt és ismerjünk meg Szombathely, a megye és a régió ismert személyiségeinek, eseményeinek, élő közösségeinek történetét. Boros Ferenc és Horváth Zoltán függetlenfilmes alkotópáros 2004 óta készít helytörténeti dokumentum- és ismeretterjesztő filmeket.

Ezen idő alatt több mint 30 alkotás fűződik a nevünkhöz: számtalan portréfilm és elsősorban olyan helyi, vagy regionális események, témák és élő közösségek megörökítése, amelyekről azt gondolják, hogy fontos, ha filmfelvételen is rögzítve vannak az utókor számára. Értéket mentenek, megőrzik a múltat, kor-dokumentálnak. A Facebook közösségi oldalon minden héten közzétesznek párat az elmúlt 16 év alkotásai közül.

REMETEIDŐ

A Kozma Gáborral közösen készített lírai dokumentumfilm, a Remeteidő,  Pusztaszentpéter utolsó lakójáról, Devecz Oszkárról szól. Az állatait magányosan nevelő férfi szabadidejében csillagászati, fizikai és filozófiai kérdéseken mereng, miközben a múlt árnyai is felsejlenek előtte. A 2007-ben készült alkotás az ősi, paraszti életmódnak és értékrendnek az utolsó pillanatban, „a 25. órában” történő megörökítésére tett kísérlet. A film számos díjban részesült.

Remeteidő (egybe feltöltve)

Pusztaszentpéter egy majdnem kihalt település az Őrség és Göcsej határán. Egyetlen lakója az évtizedek óta egyedül élő Devecz Oszkár, aki állataiból tartja f…

ÉLMÉNYEK (B)IRODALMA

A 2017-ben készült Élmények (b)irodalma című alkotás Fűzfa Balázs irodalomtörténészről és élményközpontú irodalomtanítási módszeréről szól. Véleménye szerint az irodalomtanítás nem lehet száraz, betanulandó érettségi tételek, költői életrajzok bemagolása, hanem élményszerűvé, átélhetővé kell tenni az irodalmat úgy, hogy a diák a saját gondolatait fejtse ki a megismerni kívánt mű feldolgozásakor. Nevéhez fűződik többek között az irodalmi kultusznak mint nevelési-oktatási eszköznek az alkalmazása, A 12 legszebb magyar vers-program a Nagy Versmondásokkal, valamint a csöngei Weöres Sándor Olvasótábor és Nyári Egyetem megszervezése minden évben 2008 óta.

A filmben megszólalnak még a Tanár úr tanítványai, kollégái, barátai és mesterei: Beck Zoltán (30Y), Bedécs Gyula, Bokányi Péter, Jordán Tamás, Kaisinger András, Károly Frigyes, Kelemen Zoltán, Láng Gusztáv, Lutor Katalin, Pávlicz Adrienn, Pusztay János, Rozmán Kristóf, Sipos Lajos, Varga Bence, Varga Richárd, Winkler Márta.

Security Check Required

No Description

NAPFÉNYEMBER – SPIEGLER ELEMÉR ÉLETE

A 2013-ban Kozma Gáborral közösen készített Napfényember, Spiegler Elemér holokauszt túlélőről szól. A portréfilm bemutatja mélyen humanista személyiségét, megcsillantja a borzalmakat felülíró humorát, és elénk állítja azon bölcsességét, amellyel az emberlakta időt és teret szemléli. Spiegler Elemér igazi napfényember volt, s mint ilyen, legyűrte a sötétséget, a gonoszt: semmi-időbe taszította azt a világot, amely szégyenfolt az emberi civilizáció történetén. Elemér bácsi tavaly 106. életévében hunyt el. A film elkészítésben közreműködött Spiegler Tibor, producer Gombás Endre.

Napfényember

Egy ember, aki idősebb, mint az a század, amelyben született. Spiegler Elemér lassan a 102. életévéhez közelít. A film bemutatja mélyen humanista személyiség…

TÁNCBÓL KATEDRÁLIST

Az alkotás a 2018-ban ötven esztendős Béri Balogh Ádám Táncegyüttes – Körmend munkáját mu-tatja be. A Korbacsics Tibor és családja vezette-gondozta népes csapat az elmúlt években, évtize-dekben igazi közösséggé formálódott. Hitet téve a tánc erejéről, az összefogásról, példát adva az egymás iránti szolidaritásról, gazdagítva, színesítve a város kultúráját. A nemzetközileg is ismert, sok száz fiatalt megmozgató társulat hétköznapi küzdelmeiről, impozáns táncairól, értékteremtő erejéről egyaránt szól a film, amely látványos és sodró képsoraival emléket állít a közösségi kultúrának.
Készítette: Boros Ferenc, Horváth Zoltán, Kozma Gábor

Táncból katedrálist

Az alkotás a 2018-ban ötven esztendős körmendi Béri Balogh Ádám Táncegyüttes munkáját mutatja be. A Korbacsics Tibor és családja vezette-gondozta népes csapa…

 

Kiemelt kép: Csonka András (H+ archív)

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

hat − 5 =