Maradjunk otthon, filmezzünk együtt és ismerjünk meg Szombathely, a megye és a régió ismert személyiségeinek, eseményeinek, élő közösségeinek történetét. Boros Ferenc és Horváth Zoltán függetlenfilmes alkotók 2004 óta készítenek helytörténeti dokumentum- és ismeretterjesztő filmeket.

Több mint 30 alkotás fűződik a nevükhöz: számtalan portréfilm, helyi vagy regionális események megörökítése, közösségek bemutatása. Értéket mentenek, megőrzik a múltat. A Facebook közösségi oldalon minden héten közzétesznek párat az elmúlt 16 év alkotásai közül.

Az örökség – Koszorús Ödön portréja

Koszorús Ödön ikervári tanár, helytörténész, kutató, fegyverszakértő és gyűjtő, valamint szakíró. Benne még ott a vágy a világ szüntelen megismerésére, a szerzett tudás átadására. Ott az elkötelezett felelősség családja, faluja, nemzete iránt. Egy helyütt a filmben azt mondja: ha kivész a kistelepülésekről a helyi ismeret, érdeklődés és tudás, akkor kivész előbb-utóbb az ember is. Ikervár számára olyan szellemi bástya, ahol a Batthyányak rakták le az alapokat és erre bizton építhető a jövő.

Készítette:Kozma Gábor, Horváth Zoltán és Boros Ferenc

Az örökség – Koszorús Ödön portréja

Koszorús Ödön ikervári tanár, helytörténész, kutató, fegyverszakértő és gyűjtő, valamint szakíró. Benne még ott a vágy a világ szüntelen megismerésére, a sze…

“Mikor a halálgép muzsikál felettünk” – Németh Miklós élete

Boros Ferenc és Horváth Zoltán 2017-ben készítette el a “Mikor a halálgép muzsikál felettünk” című portréfilmjüket, mely a szigetközi Kisbodakon élő 98 éves Németh Miklós addigi életútját mutatja be. A halállal is számtalanszor szembe néző Miklós bácsi mesél a második világháborús emlékeiről, a súlyos sebesüléséről, az orosz hadifogságba kerüléséről és a hazakerüléséről is. Németh Miklós 2018. május 9-én 99. életévében hunyt el.

“Mikor a halálgép muzsikál felettünk” – Németh Miklós élete

A szigetközi Kisbodakon élő 98 éves Németh Miklós túlélte a második világháborút, a hadifogságot, a Gulágot. Közben többször is legyűrte a halált. Dokumentum…

„Amikor a rab madár kiszabadul a kalickából…” – 1956 Szombathelyen

1956-ban több szovjet katona állomásozott Szombathelyen, mint ahány lakosa volt a városnak. Ez a tény rányomta bélyegét a forradalmi eseményekre is. A vasi megyeszékhelyen nem került sor fegyveres összetűzésre, csupán békés felvonulások voltak. Ennek ellenére november 4-én a szovjet csapatok kegyetlenül lecsaptak a békét megőrizni hivatott nemzetőrökre. Tizenkét ember mészároltak le hajnalban.

Boros Ferenc és Horváth Zoltán dokumentumfilmjében tizenegy egykori ’56-os, illetve leszármazott emlékezik a szombathelyi eseményekre és az azt követő megtorlásokra.

Amikor a rab madár… – 1956 Szombathelyen

Azt mondják 1956-ban több szovjet katona állomásozott Szombathelyen, mint ahány lakosa volt a városnak. Ez a tény rányomta bélyegét a forradalmi eseményekre …

Városformálók – Éhen Gyula Kör

Az 1988-ban alakult Éhen Gyula Kör a szombathelyi rendszerváltás meghatározó szervezete volt, hosszú évtizedekig fontos szerepet töltött be a város életében. A civil szervezet történetét az alapítók, Szombathely polgármesterei, valamint a helyi ellenzéki mozgalom meghatározó alakjai idézik fel.

Boros Ferenc, Kozma Gábor és Horváth Zoltán filmje.

Városformálók – Éhen Gyula Kör

Az 1988-ban alakult Éhen Gyula Kör a szombathelyi rendszerváltás meghatározó szervezete volt, ám azóta is fontos szerepet tölt be a város életében. A civil s…

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

kettő + 8 =