Facebook kommentből egyesület: a magyar vasúti járművek megmentése a céljuk

0
Fotó: Magyar Vasúti Járművek Megmentéséért Egyesület

A Rákos vasútállomáson álló Bzmot292 és 241 piroskák megmentését tűzte ki célul egy Facebookon verbuválódott csoport 2015 februárjában, egy évre rá pedig már civil szervezetként szeretnék nem csak a Bzmotok, hanem más vasúti járművek sorsát is kézbe venni. Bemutatjuk a Magyar Vasúti Járművek Megmentéséért Egyesületet.

A Facebooknak köszönhetően egy hónappal később már az alakuló gyűlést is megtartotta a leendő egyesület, 14 fővel, majd a bíróság egy évvel később be is jegyezte a szervezetet – igaz, a késedelmes eljárás nem az egyesületen múlott.

Fotó: Magyar Vasúti Járművek Megmentéséért Egyesület
Bzmot292 és Bzmot241 (Rákos állomás) /// fotó: Magyar Vasúti Járművek Megmentéséért Egyesület

Noha időközben a bürokrácia útvesztőjében a piroskák ügye lelassult, az egyesület, tartva magát nevéhez és szellemiségéhez, újabb akciót indított: a Hatvan fűtőház területén álló 520.075. számú gőzöst – Bumbardót – kezdték el felújítani, 10-12 fős lelkes önkéntescsapattal. Az általában hétvégén végzett munka gyümölcse lassan beérik: hamarosan újra régi pompájában tündökölhet a vasúti jármű különlegesség.

Fotó: Magyar Vasúti Járművek Megmentéséért Egyesület
Bumbardó (Hatvan) /// fotó: Magyar Vasúti Járművek Megmentéséért Egyesület

Továbbiakban is a célunk a Bz-k újra üzembe állítása. Emellett további vasúti járműveket fogunk az enyészettől megmenteni, ha lehet teljes restaurálással, ha a költséghatékonysági vizsgálat eredménye azt mutatja, akkor egy külső megszépítéssel.

– tájékoztatta a Hírlevél Pluszt Dóra Tamás elnök.

Sok sikert a munkához, reméljük, hogy sok-sok vasúti jármű megújulhat az egyesület önkéntesei által. 🙂

 

Az egyesület tevékenységéről a szervezet weboldalán és Facebook oldalán található még több infó. 

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

tizennyolc − 11 =