Szombathelyen hétköznapi téma az utak állapota, főleg így tél végén, amikor a fagyos időjárás miatt még több kátyúval kell számolniuk a gépjárművel és biciklivel közlekedőknek. Kis sajtószemlét tartottunk, és megnéztük, milyen útfelújításokat terveznek a városban.

A Szombathelyi Televízió 2018. január 8-i Híradójában számoltak be arról, hogy talán a belváros legrosszabb állapotú utcáját, a Brutscher József utcát a tavasz folyamán felújítják. Amilyen rövid, olyan fontos útvonala ez a környéknek: az MMIK parkolójába, a környéken található kollégiumokhoz és a tűzoltósághoz is ez az út vezet, ahogy több távolsági busz is ezen az úton közelíti meg az autóbuszállomást, nem beszélve a 8-as és 23-as helyijáratos buszokról, amelyek indulóállomása ezen az útszakaszon található.

A rekonstrukció érinti a csapadékelvezetést, a járdákat és az útfelületet – ezek teljes cseréje mellett kerékpárút kialakítását is tervezik a közel százmilliós beruházás során, amelyből negyven millió forintot a kormány biztosít.

A valószínűleg májusig tartó felújítás során forgalomkorlátozásra kell számítani a környéken, az ÉNYKK Zrt. tájékoztatása szerint késések fordulhatnak elő több helyijáratos és helyközi busz menetrendjében.

Az ÉNYKK Zrt. tájékoztatja a Tisztelt Utazóközönséget, hogy 2018. március 5-én (hétfőn) üzemkezdettől várhatóan 2018. május 18-ig (péntekig) útfelújítási munkálatok miatt forgalomkorlátozás lesz a Brutscher utcában, emiatt a 8-as és 23-as jelzésű helyi autóbuszjáratok indulási helye a következőképpen módosul:

a 8-as jelzésű, Zanat felé induló autóbuszjáratok ideiglenesen az Autóbusz-állomás (Sörház utca) megállóhelyről indulnak;

a 23-as jelzésű, Petőfi telep felé induló autóbuszjáratok ideiglenesen az Ady téri helyközi autóbusz-állomás 25-ös kocsiállásáról indulnak.

A forgalomkorlátozás miatt az érintett helyközi autóbuszjáratok közlekedésében késések előfordulhatnak.

– áll a közlekedési vállalat közleményében.

Forrás: ÉNYKK Zrt.

Több útfelújítás is kezdődik a tavasz folyamán, az SZTV szerint hamarosan megújul a Rohonci út Deák Ferenc utca és Perint híd közötti szakasza – itt a híd felújítására is sor kerül -; az Erkel Ferenc utca és a Külső-Pozsonyi út, de megerősítik a Söptei úti körforgalom burkolatát is.

A Bartók Béla krt. és a Rohonci út sarkán egy új forgalmi csomópontot, a korábbi tervekkel ellentétben nem körforgalmat, hanem menekülő sávokkal kiegészített lámpás kereszteződést fog a város európai uniós forrásból létesíteni.

– mondta a Szombathelyi Televízió kérdésére Hende Csaba országgyűlési képviselő, aki Horváth László, a Magyar Közút Vas Megyei Igazgatóságának vezetőjével közös sajtótájékoztatóján számolt be a Vas megyét érintő útfelújításokról a sajtó munkatársainak.

Egyébként a Rohonci úton már 2018. március 6-tól lehet számítani forgalomkorlátozásra,  ez a tömegközlekedést is jelentősen érinti, hiszen az ÉNYKK közleménye szerint 

várhatóan 2018. április 27-ig (péntekig) szennyvízcsatorna-rekonstrukció miatt a Rohonci úton forgalomkorlátozásra kerül sor, ezért az érintett helyi menetrendszerinti és szerződéses autóbuszjáratok módosított útvonalon közlekednek.

Az Ady Endre tér irányába a „Haladás pálya” elnevezésű megállóhelyet nem érintik a járatok, helyette az autóbuszok a Bartók Béla körúton a „Tófürdő” elnevezésű megállóhelyen állnak meg.

A terelőúton történő közlekedés miatt a helyi, regionális és nemzetközi menetrend szerinti, valamint a szerződéses autóbuszjáratok közlekedésében késések előfordulhatnak.

Ez azt jelenti, hogy az erre közlekedő fővonalakon – például a Kámont az Oladi-lakóteleppel összekötő 30Y, vagy a Joskar-Ola-lakótelep és a Derkovits-lakótelep között közlekedő 9-es, az Olad buszfordulóig járó 5-ös busz – késéssel közlekedik majd, főleg a csúcsidőszakban.

SZTV/ÉNYKK/H+

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

tizenkilenc − 1 =