Izgalmas, érdekes, közérdekű és egyéni fejlődési utakat reprezentáló témákat dolgoz fel az ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszék hallgatóinak diplomakiállítása, amely ma délután nyílt a Szombathelyi Képtárban, és május 14-ig lesz látható.

A Szombathelyi Képtárat az egyetemhez évtizedes kapcsolat fűzi, a képtár 13 kötetes könyvtára és hatalmas adattára továbbra is várja az egyetemi hallgatókat és oktatókat

mondta egyebek közt köszöntőjében Cebula Anna, a Szombathelyi Képtár igazgatója, kiemelve, hogy ez a jövő művészgenerációja „forgalomba engedésének” pillanata, az út, a „ki-járat” irányának követése, a megmutatkozás, a művészi kitárulkozás. A diplomamunkák védése is a képtár reprezentatív tereiben történik. Az igazgatónő sok sikert és türelmet kívánt a fiataloknak, hiszen művésznek lenni nem egyszerű feladat ebben a mai rohanó és profitorientált világban. De megtisztelő feladat, hiszen nem mindenki kapta ajándékba a tehetséget, hogy a belső világát a művészetek nyelvén tudja kifejezni.

Dr. Németh István az ELTE SEK rektorhelyettese arról beszélt, hogy a gyorsan változó világban fontos stabilizálni az értékeinket. Fontos a technokrata világ, de fontos a kultúra, hiszen ez adja hozzá az emberséget. Az egyetem több szinten szolgálja a társadalmat a képzéseivel, a jövő nemzedékét a teljes ember szempontjából neveli: a műszaki képzésektől a pedagógusképzésen át a sporttudományi, és nem utolsó sorban a művészeti képzésekig.

A végzős hallgatók óriási lehetőség előtt állnak, most döntik el, merre tovább. A kiállításuk arra is rávilágít, milyen az egyetemi oktatás és milyen a diákok hozzáállása? Érzékenység, nyitottság, őszinteség látszik. Minden olyan téma megjelenik itt, ami a mai képzőművészetben jelen van. A természetes identitáskeresés mellett felvillannak a közösségi és egyéni kérdések

– fogalmazott megnyitójában dr. Fabényi Júlia, a Ludwig Múzeum igazgatója.

Ez azt láttatja, hogy az oktatók fel tudják kelteni a diákok érdeklődését, figyelmét, mivel kell és érdemes foglalkozni, rávezették a hallgatókat, hogy egy művész nem elzárt elefántcsonttoronyban él. Hogy kiből lesz művész, nem most dől el. Fontos az elkötelezettség, és meg kell tartani a nyitottságot, hogy esetleg másból kell majd megélni, és mellette megvalósítani az alkotó tevékenységet. Látszik, hogy az egyetem elméleti hátteret biztosít, hogy a hallgatók nem az internetről tanulnak, hogy mindenki elmélyítette magában az adott anyagot, és fel tudta dolgozni. A képtár legyen az oktatás centruma is, sűrítse magába a minőséget, kiváló háttér egy ilyen diplomakiállításhoz. A diákoknak legyen ez biztatás arra, hogy alkotni érdemes, és nem kell ahhoz meghalni, hogy az ember bekerüljön a múzeumokba.

Dr. Bordács Andrea, az ELTE SEK Művészeti Intézetének igazgatója azokról a workshopokról és tanulmányutakról beszélt, amelyek jelentősen formálták a hallgatók szemléletét, kiemelve közös utazásukat a velencei biennáléra, ahol saját szemükkel megnézhették, mit kínál a kortárs művészet nemzetközi színtéren. Az elmúlt évek során ezerféle feladat volt.

A diplomakiállítás egy fontos állomás, de csak egy állomás. Tulajdonképpen az számít, utána mit tudnak kezdeni

– hangsúlyozta a tanszékvezető, aki gratulált az Országos Művészeti Diákkonferencián jó eredményeket elért hallgatóknak, és köszönetet mondott az oktatóknak, akik nélkül ez a magas szintű teljesítmény nem jöhetett volna létre: Tóth Csabának, Gyarmati Andrásnak, Készman Józsefnek, Nagy Gábor Györgynek.

Kiállítók: André Barbara, Balogh László, Bognár Eszter, Gyükér Zsófia, Horváth Mihály, Kárpátvölgyi Roxána, Kóbor Barbara, Kovács Attila Márk, Kovács László, Kovács Zsu, Marton Zsanett, Molnár Petra, Nagy Friderika Aida, Obertik Orsolya, Pável Szimonetta Gyöngyi, Pintér Anna, Rába Noémi, Rozner Anita, Rózsás Dorina, Schubert György, Siklósi Márton, Szabó Bence Paszkál, Vágány Péter, Vincze Márton, Vörös Vivien.

Merklin Tímea
(fotó/cikk)

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

egy × 3 =