Eurovíziós Dalfesztivál – Magyarország a második elődöntőben

0

Magyarország képviselője a második elődöntőben, azaz május 16-án lép színpadra az Eurovíziós Dalfesztiválon a svédországi Malmőben.

 A csütörtökön Malmőben tartott sorsoláson kiderült, hogy a 39 idei induló ország közül melyik az a 16, amelynek képviselője a május 14-ei első elődöntőben, és melyik az a 17, amelyik két nappal később a második elődöntőben mutatja be versenydalát az Eurovíziós Dalfesztiválon. Magyarország a második csoportba került – olvasható a rendezvény hivatalos honlapján, a www.eurovision.tv-n.

Magyarország Lettországgal, Azerbajdzsánnal, Máltával, Izlanddal, San Marinóval, Macedóniával, Finnországgal, Bulgáriával, Izraellel, Norvégiával, Albániával, Svájccal, Grúziával, Görögországgal, Örményországgal és Romániával került egy csoportba. A magyar válogatóverseny, A Dal című televíziós showműsor február 2-ától jelentkezik a köztelevízióban, az elő- és középdöntők után a március 2-ai döntőben dől el, hogy a végső fázisba jutott 30 produkció közül melyik képviseli Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon.

 Az első malmői eldöntőben, május 14-én Dánia, Horvátország, Ukrajna, Hollandia, Ausztria, Szlovénia, Észtország, Oroszország, Litvánia, Szerbia, Írország, Fehéroroszország, Ciprus, Montenegró, Belgium és Moldova dala lesz látható és hallható. A két elődöntőből tíz-tíz dal jut a május 18-ai döntőbe, ahol már ott van az öt kiemelt, Németország, Spanyolország, Franciaország, Nagy-Britannia és Olaszország, valamint a házigazda Svédország.

 Érdekesség, hogy három kaukázusi ország, Azerbajdzsán, Örményország és Grúzia ugyanabba az elődöntős csoportba került, akárcsak három másik egykori szovjet tagköztársaság (Ukrajna, Oroszország és Fehéroroszország) és négy volt jugoszláv tagköztársaság.
Az idei, sorrendben 59. Eurovíziós Dalfesztivált azért rendezheti Malmö, mert a tavalyi bakui versenyt egy svéd énekesnő, Loreen nyerte meg Euphoria című dalával. A Magyarországot képviselő Compact Disco és a Sound of Our Hearts című dal a döntőben a 24. helyen végzett.

 A fesztivált az Európai Műsorsugárzók Szövetsége (EBU) 1956 óta rendezi meg, a Magyar Televízió kisebb-nagyobb megszakításokkal 1991 óta közvetít a versenyről. Az Eurovíziós Dalfesztivál korábbi indulói közül sokan világsztárrá váltak, köztük a svéd ABBA, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John vagy a Shadows, az izraeli Ofra Haza vagy az egykor svájci színekben induló kanadai Céline Dion.

MTI

Facebook