Érdekes egyéniségekkel ülhettem le pár percre beszélgetni, akik azt hittem, hogy a nagy sikerre és a berobbanásra várnak. Arra, hogy valaki felfedezze őket. Nagyon meglepődtem, amikor sablon kérdéseket tettem fel nekik, és ők igaz művészként válaszoltak rájuk.

A kép a facebook oldalukról vettük át

2016 őszén alakultak, amit rengeteg projekt előzött meg. A stílus sem akkor, sem most, nem behatárolható náluk, hiszen páran közülük klasszikussal kezdték. Paukovics Gergely (Pogi, vokál és gitár) és Kiss Gábor (Gabesz, vokál és bass) a Reakció nevű zenekar által hallhattunk róluk először, ez később átalakultak Manuphanktura zenekarrá, amibe már újabb tag is játszott, Poócza András (Andris, ének).

„A zenekarok ugyan úgy működnek, mint egy emberi test, cserélődnek a sejtek. És az a jó benne, hogy csak úgy cserélődnek, hogy az passzoljon az egészhez,”
– Andris


A jelenlegi dalszövegek egy része Pogitól, míg a másik Andristól származik. Az ő zenéjük a „kaotikus emberi lélek”, amivel lehet azonosulni. Minden stílust képviselnek, és nem is akarnak megragadni egy pontban.

„Nem ezt játszuk, hanem azt– Gabesz

A színpadért és a koncertért élnek. Ahogy ők is mondták nem arra várnak, hogy kiadhassanak x mennyiségű lemezt és stúdióba felvegyék. Szeretnek improvizálni, zenélni és előadni. Én úgy gondolom, egy zenésznek nem kell több, mint, hogy ő szeresse, és át tudja adni az üzenetét. Engem például érdeklt, kíváncsivá tett, hogy miért az a nevük, hogy Eticatt. Erre ezt a választ kaptam:

„Nagyon illedelmesen gyerekek vagyunk. Kandúrok. Szeretnénk közölni a társasággal, hogy egy illedelmes úriember tudja, hogy kell viselkedni a színpad előtt és elfelejti, hogy kell viselkedni a színpadon”

Ha nagyon diplomatikus akarnék lenni, azt mondanám, hogy nem preferálják a tehetségkutatókat, ennek ellenére részt szoktak venni hasonlókban, csupán kedvtelésből. A környéken nem nyertek még, viszont különböző díjakban részesültek. Például 3.-ak lettek az Öröm a zene válogatásán és Jánny Dominik (dob) kapott egy Újfalusi Gábor díjat tavaly. „A legkiemelkedőbb hangszeres tehetség az évben” nevet viselhette. 2 éve 2. –ak lettek, azon pedig Paukovics Gergely hozta el ugyanezt a díjat.

Nincs olyan, hogy jó zenész, csak tapasztaltabb és kevésbé tapasztalatlanabb. Jobb futó van, hiszen az behatárolható, hogy mennyi idő alatt mennyit ugrasz. És nem szeretjük, ha precízen vonalzóval megmondják mennyit ugrottunk”

Nagy szabadságuk ellenére, szívesen dolgoznának együtt más zenekarokkal is, mint például az Idegennel. Szintén érdekelt, hogy van-e kedvenc koncert élményük. Véletlenszerűen, talán a sors akarata, hiszen az egyik Karneválkor volt a Bohémban, amit Andris hangosított, aki most a zenekar énekese. Akkor egy színpadon találkozhattak Tilhof Péterrel (Peti), aki a színpadon stage divolt az akkori bandatagokkal.

A kép a facebook oldalukról vettük át

„Egyébként tök vicces már akkor összeállt a kép, csak nem vettük észre”

Ahogy közeledtünk az interjú végéhez már kapkodtam a fejem, annyi érdekes dolgot mondtak. Azért mondtam a cikk elején, hogy művészként válaszoltak, mert nem konkrét sablont kaptam, ami szépen körbe van vágva, hanem azt, hogy vágjam én körbe. Ilyen egyszerű.

„Felteszel egy kérdést és mi mindenről beszélünk. De ilyenek vagyunk. „

„Sose ilyen zenekar volt az Eticatt, hanem valamiféle barátság vagy összetartás. Amíg valaki ezt szereti, addig van Eticatt.”
-Pogi

írta: Takács Flóra

A képeket a hivatalos facebook oldalukról vettük át.

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

12 − öt =