Összeállításunk első részében Pom Pom, Frakk, a nagy ho-ho horgász és a kockásfülű nyúl.

Pom Pom meséi

Pom Pom meséi (Forrás: www.patriotaeuropa.hu)
Pom Pom meséi
(Forrás: www.patriotaeuropa.hu)

Csukás István és Dargay Attila találta ki az 1979-80-ban készült rajzfilmsorozat szerethető figuráit: az azonosíthatatlan pamacsot, Pom Pomot; a mindig iskolába igyekvő Picurt; a csokifüggő Gombóc Artúrt és az időnként felbukkanó többi karaktert. 1988-ig további történetek jelentek meg könyvben, melyeket a rajzfilmet is jegyző Sajdik Ferenc illusztrált rajzaival.

A nagy ho-ho horgász

A nagy ho-ho horgász (Forrás: szolnokinaplo.hu)
A nagy ho-ho horgász
(Forrás: szolnokinaplo.hu)

Az először 1980-ban megjelent rajzfilmsorozat, mely a vérbeli, nagy ho-ho horgász és főkukaca horgászélményeit mutatja be, Csukás és Dargay munkáját dicséri. Sajdik Ferenc ezúttal a rajzolás mellett íróként, Füzesi Zsuzsa pedig rendezőként  is részt vett az alkotásban. A főszereplők hangját Balázs Péter és Mikó István kölcsönözte, a főcímzenét a 100 Folk Celsiustól hallhatjuk.

A kockásfülű nyúl

A kockásfülű nyúl (Forrás: gyerektv.com)
A kockásfülű nyúl
(Forrás: gyerektv.com)

A különleges képességekkel rendelkező, hosszú kockás fülű nyúl történeteit Marék Veronika írta. 1974 és 1976 között készítette a Pannónia Filmstúdió, a 26 epizódot a Magyar Televízió sugározta. Ha baj van, a kockás fülek összegabalyodva propellerként funckionálnak és a megfelelő helyre irányítják gazdájukat, hogy segíthessen a bajba jutottakon. A nyúl és barátai – Kriszta, Menyus, Kistöfi és Mozdony – története világszerte ismert lett.

Frakk, a macskák réme

Frakk,a macskák réme (Forrás: rajzfilmekonline.wordpress.com)
Frakk,a macskák réme
(Forrás: rajzfilmekonline.wordpress.com)

52 epizódot ért meg a Bálint Ágnes által megalkotott magyar vizsla és a két macska, Lukrécia és Szerénke története. A vizslát veje kutyájáról, a macskákat saját háziállatairól mintázta az írónő. Az elkényeztetett macskák és Frakk hangját Schubert Éva, Váradi Hédi és Szabó Gyula kölcsönözte, míg gazdáikat Rajz János (később Suka Sándor) és  Pártos Erzsi szólaltatta meg.

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 17 =