Rovatunk most következő részében a kilencvenes évek legnépszerűbb magyar sorozatáról, a szappanoperák őséről, a magyar teleregényről, azaz a Szomszédokról olvashatnak.

Az 1987 és 1999 között futó, 331 részes sorozatot Horváth Ádám rendezte. Helyszíne a Gazdagréti lakótelep, a Lantos (Csíki-hegyek) utca 8., ahol három család tagjain keresztül ismerhettük meg a magyar valóságot, a rendszerváltás menetét és az akkori hétköznapok problémáit.

Forrás: kinetograf.blog.hu
Forrás: kinetograf.blog.hu

A Takács család feje, Takács István (Zenthe Ferenc) – Taki bácsi – nyugdíjas taxisként járja Budapest útjait, miközben felesége, Takácsné Lenke (Komlós Juci) – mindenki Lenke nénije – a közeli közértben dolgozik. Unokájuk, Alma (Fehér Anna) eleinte idegenvezetőként, majd légi kísérőként, később egy Alkotás úti presszóban keresi kenyerét, miközben férje, János (Szelényi János) az erdőgazdaság főmérnökeként járja és vigyázza az erdőt.

A Vágási család fő kenyérkeresője, Vágási Ferenc (Nemcsák Károly) – aki szakmája szerint nyomdász – feleségével, Jutkával (Ivancsics Ilona), a közeli általános iskola rajz-; és énekszakos tanárával él a Lantos utcában. Később szerelmük gyümölcseként megérkezik Matyi (Molnár Mátyás/Juhász Attila) fiúk is, aki már a sorozat végén iskolába jár.

A Mágenheim családban a nők vannak túlnyomó többségben: a család férfi tagja, Ádám (Kulka János) a mentőknél dolgozik, míg felesége, Juli (Frajt Edit) egy szépségszalonban kozmetikus, ahol Gábor Gábor (Koltay János) fotóssal dolgozott együtt. Lányaik közül Julcsi (Ábel Anita) a nagyobb, tanul, valamint később újságíróként és az egészségnevelési intézetben dolgozik. Flóra a legkisebb, Matyinál 3 évvel idősebb, szintén a lakótelepi iskolába jár. A család legfőbb segítője Etus (Csűrös Karola) , Juli anyja, keramikus, aki lelki támaszként segíti Mágenheiméket, akiket ezenfelül mindig meglep ajándékkal, kocsival, pénzzel, vagy éppen egy fél disznóval.

A házban élt továbbá Bőhm úr (Máriáss József), aki közös képviselőként ügyködött a házban, és akit halála után Kutya (Raksányi Gellért) váltott; valamint Sümeghy Oszkár (Palócz László), nyugdíjas operaénekes is.

De nem szabad elfeledkezni a fontos mellékszereplőkről sem: János régi barátja, az öreg erdész Dénes bácsi; Alma barátja, majd később főnöke, Laci; szintén Alma főnöke, majd barátja, Deziré; Etus piaci jóbarátja, Józsi; Sümeghy barátnője, egy divatbolt kisegítője, Lillácska; Kutya barátnője, a lakótelepi postahivatal egyik dolgozója, Mimike; valamint Jutka anyukája, Zsuzsa és nagynénje, Janka néni és Etus régi gégészbarátja, Virágh doktor  is fontos szereplők voltak a sorozatban.

A kultikus sorozat mára már igazi kortörténeti emléknek szolgál a kilencvenes évekről, sokakat ültetett le a tévé elé a sorozat ismétlése is. A teleregényt sokan esetlensége miatt is szeretik, egyik leggyakrabban megfigyelhető hiba a képbe belógó mikrofon.

A sorozat utódjaként tekintenek a szintén Horváth Ádám által rendezett Életképekre, amelyben több Szomszédok-szereplő is játszott.

Nemrég a BUPAP nagysikerű Szomszédok-túrát szervezett, ahol a teleregény forgatási helyszíneit látogatták meg.

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

négy × három =