A Skála Budapest Szövetkezeti Nagyáruházat 1976. április 3-án nyitották meg, melynek első igazgatója Demján Sándor volt. Széles választékával kitűnt az akkori boltok között.  Az áruházlánc figuráját, a Skála Kópét sok ember ismerte, és szerette.

A Skála-Coop Közös Vállalat 1979-ben alakult az ÁFÉSZ-ek közös tulajdonában levő Skála Nagyáruház és a Szöváru Nagykereskedelmi Vállalat egyesülésével. A vállalat így rendkívül sok rétegű tevékenységkörrel rendelkezett. 1988-tól részvénytársasági alakban, Skála-Coop Rt. néven folytatta működését.

A kilencvenes évek elején a társaságot megvásárolta a  német Tengelmann-csoport, aki miután megvásárolt több, dunántúli áruházat, majd a boltok élelmiszer egységeit kiadták a szintén német Kaiser’s-nek.

A kilencvenes évek végén a Skálát és a Centrumot összevonták; a kétezres évek elején több, gyengébb műszaki állapotú boltot eladtak, a többit bérbe adták – néhány kivétellel. 2005-től a társaság csak az áruházak bérbe-; és eladásával foglalkozik. Jelenleg 19 Skála működik az országban, az áruházak nagy része több cégnek van kiadva (élelmiszer, könyv, drogéria áruházláncok).

Az áruház egyik legismertetőbb jele a Skála Kópé figura volt, amit a vásárlók a tévéreklámokból és plakátokról ismerhettek meg – a “Bemegyek…” és a “Keddtől-keddig…” kezdetű szlogenekkel együtt.

Skála reklámok a nyolcvanas évekből

skala_szatyor_1986_0.previewSkála szatyor
(kép: retronom.hu – csirmi)

Skála szatyor
(kép: retronom.hu – csirmi)

SKALA.previewSkála Szombathely (mai Mondo Áruház)
(forrás: retronom.hu – Feribá)

A szöveg a Wikipédia cikke alapján készült.
Kép: wikipédia.hu/retronom.hu

Facebook