Elveszett hercegek (4.) – Gyermekkirály fogságban: XVII. Lajos

0
Marie Antoinette gyermekeivel - ölében a kis Lajos herceg (Forrás: nobility.org)

Édesapja, a gyengekezű francia uralkodó, XVI. Lajos és édesanyja, Marie Antoinette nagy örömmel fogadta a második fiúként megszülető Lajos Károlyt, aki a magyar királynő, Mária Terézia unokája is volt. Miután a kisfiú bátyja 1789-ben betegségben meghalt, ő lett a trónörökös, a francia forradalom azonban utolérte a királyi családot.
A mindössze 7 éves kisfiút családjával együtt börtönbe zárták, elszakították szüleitől és nővérétől. Egy cipőkészítő gondjaira bízták, akinél viszonylag nyugodt életet élt. Hamarosan azonban tőle is elragadták és tömlöcbe vetették. A forradalmárok kegyetlen módszerekkel agymosásnak vetették alá, kényszerítették, hogy azt állítsa saját édesanyjáról és nagynénjéről, hogy zaklatták őt, s a gyermek a borzalmas körülmények hatására lassan maga is elkezdett hinni a hazugságoknak.

Lajos vallatása a börtönben (Forrás: www.annuaire-voyance-symphony.com)
Lajos vallatása a börtönben
(Forrás: www.annuaire-voyance-symphony.com)

Őrei rendszeresen kínozták őt, melynek eredményeként testi és lelki egészsége megrendült. Időközben a monarchia támogatói királlyá kiáltották ki a fiút 1793-ban, ő azonban ezzel nem sokat törődhetett. 1795-ben, mindössze 10 évesen, hivatalosan tuberkulózisban hunyt el a párizsi Temple börtönében. A királyt boncoló orvos maga is elborzadt a szörnyű sérülések láttán, melyek a testét borították.

Lajos-fogságban (Forrás: www.lefigaro.fr)
Lajos fogságban
(Forrás: www.lefigaro.fr)

Mivel halálára rejtélyes körülmények között került sor, számos történet keringett Lajosról. Imposztorok állították magukról, hogy személyazonosságuk megegyezik az övével. Karl Wilhelm Naundorff óraműves például haláláig kitartott amellett, hogy ő az egykori herceg, de az elhunyt nővére, a forradalmat és a börtönt is túlélő Marie-Therese királyi hercegnő nem volt hajlandó találkozni a férfivel, mivel annak arcképei alapján semmilyen hasonlóságot nem látott öccse és az óraműves között.

XVII. Lajos a börtönben (Forrás: historyandotherthoughts.blogspot.com)
XVII. Lajos a börtönben
(Forrás: historyandotherthoughts.blogspot.com)

Egy anekdota szerint a már idősebb Marie-Therese a Versailles kertjében sétálgatott, mikor egy férfi odafutott hozzá, és nővérének szólította őt. A nő erre hisztérikus állapotba került, kiabált a férfivel, őt hibáztatta azért, ami családjukkal a forradalom alatt történt, majd elrohant.
Szerencsére a gyermek boncolását végző Philippe-Jean Pelletan a holttestből eltávolította a szívet és megőrizte az utókornak. A szívből nyert DNS-minta igazolta, hogy az elhunyt a királyi családból származott, sokak számára ez bizonyíték arra, hogy Lajos a börtönben halt meg. Emellett szintén DNS-vizsgálatnak köszönhetően derült ki az is, hogy Naundorff valóban nem lehetett a család tagja.
Ettől függetlenül – amennyiben Lajos mégsem halt volna meg a Temple-ben (és a szív nem az övé lenne), bizonyára gondosan elrejtették volna. Abban pedig a királyi rokonság és Marie-Therese is egyetérthetett, hogy a meggyötört gyermek állapotánál fogva már sosem kerülhet trónra.

PT

[ads1]

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

2 × kettő =