Elveszett hercegek (2.) – Az 500 éves rejtély: Richard és Edward

0
III.Richard és V.Edward (Forrás: openculture.com - wikipedia.org)

A mai napig nem lehet tudni, mi történt a két kisfiúval, akiknek 531 évvel ezelőtt nyoma veszett. Apjuk, IV. Edward angol király 1483-ban halt meg, s öccse, Richard úgy döntött, magához ragadja a hatalmat a néhai király fiától, a gyermek V. Edwardtól. A 13 éves királyt „biztonsága érdekében” a londoni Towerbe hívatta. Később – arra hivatkozva, hogy a gyermek ne unatkozzon egyedül -, 10 éves fivérét, Richard herceget is elszakította anyjától és testvéreitől, s gyakorlatilag fogva tartotta a fiúkat.

III.Richard és V.Edward (Forrás: openculture.com - wikipedia.org)
III.Richard és V.Edward
(Forrás: openculture.com – wikipedia.org)

Richard trónra lépett, IV. Edward házasságát érvényteleníttette, miközben szembe kellett néznie a trónkövetelő Tudor Henrikkel is. Ezalatt a két kis herceg nyomtalanul eltűnt a Towerből. Utoljára 1483 nyarán látták őket játszani a vár kertjében. Bár V.Edward sokat betegeskedett, elképzelhető, hogy természetes okok miatt elhunyt, öccséről semmilyen információ nem maradt fenn.

A hercegek a Towerban (Forrás: alisonweir.org.uk)
A hercegek a Towerban
(Forrás: alisonweir.org.uk)

A történet azonban itt nem ér véget. III.Richard királyt ugyanis lemészárolta ellenfele, Henrik serege Bosworthnél, s az új király VII. Tudor Henrik néven magához vette a koronát. A Tudor-dinasztia történetírói, köztük maga Shakespeare is gondoskodott arról, hogy III.Richardot könyörtelen gyilkosként tüntesse fel, rágalomhadjárat indult a halott király ellen. Egyesek szerint ő maga, mások szerint VII. Henrik érzéketlen anyja, Margaret Beaufort gyilkolta meg a gyerekeket dinasztikus érdekből. Olyan verzió is felmerült, hogy a fiúkat évekig fogva tartották egy tömlöcben, akik ebbe beleőrültek, majd lassan felemésztette őket a rabság.

Richard és Edward fogságban (Forrás: queenanneboleyn.com)
Richard és Edward fogságban
(Forrás: queenanneboleyn.com)

VII. Henrik uralkodásának korai éveiben feltűnt egy Perkin Warbeck nevű férfi, aki azt állította magáról, hogy ő az egyik elveszett herceg. A fiúk nővére, immár VII. Henrik felesége elsőre felismerni vélte benne öccsét, a férfi azonban (talán államérdekből) mégis imposztornak bizonyult.
1674-ben munkások a Tower lépcsői alatt két csontvázat találtak, melyeket a Westminster-apátságban hantoltak el.

A lépcső a Towerban amely alatt a csontokat megtalálták (Forrás: reshistorica.historyboard.net)
A lépcső a Towerban amely alatt a csontokat megtalálták
(Forrás: reshistorica.historyboard.net)

A Windsor-kastély Szent György-kápolnájában találtak további két, ismeretlen csontvázat, de egyik maradványt sem vizsgálták meg. A hercegek sorsát és maradványaik hollétét tehát azóta is homály fedi.

PT

[ads1]

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × 4 =