Élménybeszámoló: kerekezés a Vasi-Hegyháton

0
Forrás: Herényiek Háza Facebook-oldal // Fotó: Nagy Krisztina

Volt, aki a Vasi-Hegyháton töltötte a munka ünnepét: élménybeszámoló egy újabb sikeres kerékpártúráról.

Ismét egy csodás vidéken kerekezhettünk. Fél órás vonatozást követően érkeztünk meg a vasvári vasútállomásra, ahonnét 10 percen belül értük el a város főterét.

A téren a Sánc Kulturális és Turisztikai Egyesület és a Hegypásztor Kör tagjai csatlakoztak szombathelyi biciklis csapatunkhoz. Rövid kerékpározást követően jutottunk el Lukács Károly borosgazda vasvári pincéjéhez, ahol pálinkát és jóféle borokat kóstolhattunk, no persze mértékkel. A kóstolás közben elsétáltunk az egyik közeli kilátó ponthoz, a kettős kereszthez. Régen a kettős kereszt helyén állt a város legnagyobb temploma a Szent Mihály-templom.

Forrás: Herényiek Háza Facebook-oldal // Fotó: Nagy Krisztina
Forrás: Herényiek Háza Facebook-oldal // Fotó: Nagy Krisztina


A borosgazdától elköszönve folytattuk utunkat, mely Petőmihályfára vezetett. A település legnagyobb értéke a szőlőhegy, amely műemléki és természeti értékeivel, gyönyörű kilátással gazdagítja a Vasi Hegyhát tájegységet. A szőlőhegy 240 méter tengerszint feletti magaslatán áll a VIA-REGIA (római Katonák útja) mentén felépített hegyi kápolna, a Szent Bertalan kápolna, ahol mi is megpihentünk. Rövid pihenőnk közben a kápolna körül nyíló réti orchidea virágzásában is gyönyörködhettünk. Tovább bicajozva felfedezhettük a szőlőhegy boronafallal, sáros tapasztással épített és zsuppal fedett pincéit. Török János borosgazda és családja is egy ilyen pince tulajdonosa. Ebéd időnket a Török család birtokán töltöttük el. A család tagjai zsíros kenyérrel, tepertős kenyérrel, lila hagymával, paradicsommal, paprikával, lekváros kenyérrel, almával kedveskedtek számunkra. Megköszönve a szíves vendéglátást tovább kerekeztünk. Következő megállónk a hegyhátszentpéteri Tájház volt. A parasztház és épületei a Vasi-Hegyhát népi hagyományait örökíti meg. A parasztház és portájának legértékesebb része a lakóépület szíves, tulipános mintájú festett, faragott deszkaoromzata, mely a népi reneszánsz szép példáját őrzi. A népi műemlék együttest magunk mögött tudva Győrvár és Hegyhátszentpéter között félúton egy forrást fedezhettünk fel. A helyi legenda szerint itt állt Boda király vára, aki gőgje miatt várával együtt elsüllyedt a mocsárban. A Szántó Imre által készített legendaillusztráció a várat egy toronnyal jelképezi, amely alatt egy betonkút kapott helyet, a kút fenekén egy hatszirmú virágot látunk. A tornyot kígyók veszik körül, akik láthatóan már urai is a várnak. A vár előtt Boda király szobra áll, amely egyben kútház is. A szobor alatt forrás fakad. A forrás közelében sárga árvacsalánt is szedhettünk, mely gyógynövényként különböző egészségügyi problémákra használnak.

Forrás: Herényiek Háza Facebook-oldal // Fotó: Nagy Krisztina
Forrás: Herényiek Háza Facebook-oldal // Fotó: Nagy Krisztina


Kerékpárra pattanva, hamarosan elértük Győrvár települését, ahol a Faluház Baráti Kör tagjai a helyi közösségi ház előtt éppen májusfát állítottak. A májusfa felállítását követően Soós Zoltán a civil szervezet elnöke mesélt a közösségi ház programjairól, rendezvényeiről. Majd a helyiek vendégszeretetét élvezve elfogyasztottuk az üstben elkészített paprikás krumplit. Győrvári megállónk után Pácsonyon keresztül értük el túránk utolsó állomását, Oszkót. Utunkat repce mezők és útszéli kőkeresztek tarkították. A Hegyháton az utak mentén számtalan kőkereszt található. Magyarországon gonoszűző célzattal már a középkori évszázadokban is állítottak kőkereszteket. Legtöbben fogadalomból, hálából emeltették házuk előtt, birtokuk végében. Az ilyen kereszteket legtöbbször arról a személyről vagy családról nevezte el a nép, aki állíttatta.
Oszkón ellátogatunk a szőlőhegyre, a Hegypásztor Kör által felújított műemléki értékű présházakhoz. A Hegypásztor Kört 1985-ben helyi fiatalok alakították a Vas megyei Oszkó községben. A térség első társadalmi szervezeteként az alapítók célja az volt, hogy a faluhoz tartozó szőlőhegy műemléki értékű présházait dokumentálják, lehetőség szerint megmentsék, valamint kulturális programokat szervezve megpróbálják élénkíteni a falu életét, felelevenítve annak hagyományait. A célok tetteké váltak, a Hegypásztorok lelkesedése és tenni akarása ma is töretlen.
A szőlőhegyen viszonylag keveset időztünk, mert közelgett vonatunk indulásának időpontja. Vasvár eléréséig még egy hosszú emelkedő várt ránk. A csapat jó kondíciójának köszönhetően elértük vonatunkat, szép élményekkel térhettünk haza.
Aki szeretne többet megtudni a Vasi-Hegyhát látnivalóiról, nevezetességeiről, azoknak a következő internetes oldalakat ajánlom:
Oszkó weboldala: http://www.oszko.hu/hegypasztor-kor/bemutatkozas-2/
Vasi Hegyhát-Rábamente: http://www.vasihegyhat-rabamente.hu/
Cultural Capital Counts projekt: http://www.culturalcapitalcounts.eu/index.php/hu/links-hu
A Vasi Hegyhát szellemi öröksége című film: https://www.youtube.com/watch?v=PUe2ZG–stc

Köszönet a részvételért a csapatnak!

A túra a Hegypásztor Körrel való együttműködésben valósult meg.

Köszönet a vendéglátóinknak, szervezőknek:
– Lukács Károly, borosgazda (Vasvár)
– Török János, borosgazda (Petőmihályfa)
– Tájház (Hegyhátszentpéter)
– Faluház Baráti Kör-Soós Zoltán (Győrvár)
– Hegypásztor Kör: Drimmer Lászlóné Kati, Németh-Kurimai Hajnalka

A túra beszámolót írta: Nagy Krisztina
Képeket készítette: Nagy Krisztina

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code