Klasszikus formában nem rendezhető meg idén a Savaria Történelmi Karnevál, helyette rendezvénysorozattal készül a város.

A szervezők és Szombathely MJV Önkormányzata több kisebb volumenű, de hasonlóan színvonalas programsorozattal kárpótolja az érdeklődőket, amennyiben az aktuális jogszabályok ezt lehetővé teszik.

A jelenleg hatályban lévő rendelet és az Operatív Törzs állásfoglalása alapján, valamint Szombathely városának súlyos anyagi helyzete és a kormányzati kompenzáció elmaradása miatt Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. nem tudja megrendezni 2021-ben a Savaria Történelmi Karnevált – ezt jelentette be sajtótájékoztatón Horváth Soma alpolgármester és Grünwald Stefánia, a Kft. ügyvezetője.

Mint ismeretes, az önkormányzatot sújtó elvonások, valamint a kormányzati intézkedések és a kompenzáció elmaradása miatt nehéz helyzetbe került Szombathely, így a Karnevál szervezéséhez és megrendezéséhez szükséges közel 70 millió forint sem áll rendelkezésre.

Az aktuális jogszabályok értelmében zenés-táncos rendezvény sem tartható, a 

Savaria Turizmus Nonprofit Kft. pedig az Operatív Törzs állásfoglalását kérte az augusztus végi, százezres érdeklődőt vonzó városi rendezvény megtartásával kapcsolatban. Azt írták: az 5 millió beoltottig a 484/2020. (XI.10.) Korm.rendelet az iránymutató, tehát “jelenleg nem tartható meg ilyen volumenű rendezvény, mint a Savaria Történelmi Karnevál. Ha eljön az idő, hogy megtarthatják, a védettségi igazolványok felmutatásával tudják azt látogatni, amit belépéskor kell ellenőrizni” – írták.

Horváth Soma elmondta: mindig is a szombathelyiek egészségének megőrzése volt az első, így egy százezres rendezvényt a jelen járványhelyzetben nem lehet biztonsággal megtartani, illetve az egész várost sem lehet lezárni a hosszú hétvégére, hogy a belépést és a védettségi igazolvány ellenőrzését biztosíthassák.

A szombathelyiek viszont nem maradnak programok nélkül: a városvezetés felkérte a Savaria Turizmus Nonprofit Kft.-t, hogy készítsen elő a

többi szombathelyi kulturális intézményt bevonva egy olyan több hónapos rendezvénysorozatot, melynek része lesz augusztus végén egy olyan több napos esemény, melyen feltűnnek a városalapítás korát megidéző programelemek,

biztonságos szórakozást tudnak nyújtani az érdeklődőknek és lehetőséget tudnak biztosítani a szombathelyi vendéglátósok és kivállalkozások kitelepülésére. Mindezek kidolgozása még folyamatban van, amennyiben megjelennek a részletszabályozások a nyári nagyrendezvényekkel kapcsolatban, egy következő sajtótájékoztatón számolnak be a tervezett programokról.

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code