Az egyetemi hallgatói jogviszony létesítése után duális hallgatóink ma a partnercégekkel is aláírták a szerződéseket, így egyben munkavállalók is lesznek a gépészmérnöki képzés 3,5 éves időtartamára. Az ünnep lényegében egy második tanévnyitó, hangsúlyos vállalati részvétellel.

Az aláírási ceremónián dr. Balázsy Péter megyei jegyző köszöntőjében a vállalati, városi, megyei összefogással létrejött gépészmérnöki képzés eddigi történetét elevenítette fel. Kiemelte:

Hittünk, hiszünk abban, hogy ez a modell, ami a gépészmérnöki képzést létrehozta, képes lesz a szombathelyi felsőoktatást is megváltoztatni. Az összefogás megerősítésével, további piaci környezetnek megfelelő képzések indításával lehet több hallgatót szerezni. Nincs sikeres város, sikeres megye, sikeres egyetem nélkül.

Dr. Puskás Tivadar Szombathely város polgármestere közvetlenül az elsős hallgatókat szólította meg, akik a sikertörténet igazi megvalósítói. Arra kérte őket, hogy a ne csak a tudás megszerzésével foglalkozzanak, hanem érezzék jól magukat e városban, amely tárt karokkal fogadja, meleg szívvel várja őket. Amíg itt tanulnak, teljes jogú polgárai lesznek Szombathelynek, sok kedvezményre jogosító Szent Márton kártyájuk is lesz, ha időben jelentkeznek. A várost jellemezve a polgármester úgy fogalmazott:

Savaria 2000 éve folyamatosan lakott, itt született 316-ban a nyugati katolikus világ legnépszerűbb szentje, Márton, itt van az ország 3. legnagyobb temploma, és minden 10. autóhoz, ami a világban szaladgál, Szombathelyen gyártották a kuplungot. Jó kocsmák vannak és gyönyörű lányok, akik figyelmét pedig felhívjuk a snájdig fiúkra. Önök Szombathely jövője, büszkék vagyunk Önökre, Önök is legyenek büszkék arra, hogy itt tanulnak Szombathelyen.

Dr. Németh István, az ELTE Savaria Egyetemi Központ rektorhelyettese arról beszélt, hogy a szombathelyi campus útkeresésének fontos állomása volt, amikor 2017. február 1-én Magyarország legrégebbi egyeteméhez kapcsolódott. Az ELTE-nek alkalmazott tudományok centruma lesz a Savaria Egyetemi Központ, amelynek már most a lehető legjobb hírét kelti, hogy a felvett 600 hallgató közül minden 6. diák (70 fő) 400 pont felett gyűjtött, és 29 hallgató 450 pont feletti eredményt ért el a felvételin.

Ez a rendezvény a cégek rendezvénye, ahol én is csak meghívott vagyok. Bejöttek hozzánk, részt vállaltak a képzésben, partnervállalataink az ország munkaadóinak színe-javát képezik. Jobb jövőt képzelünk el együtt, mint amit eddig tapasztaltunk.

Prof. Dr. Horváth Zoltán, az ELTE Informatikai Kar dékánja az egyetem, az ipar és a város összefogásáról mint a siker kulcsáról beszélt, hangsúlyozva: csak akkor marad versenyképes egy nagy egyetem, ha a gazdaság motorját adó tudás átkerül az iparba, és onnan viszont: kihívásokat kap az egyetem. Az innovációs folyamatokon keresztül új és új gazdasági eredmények születnek.

Az együttműködésben fontos szereplők a hallgatók. Friss tudásuk a világ legújabb eredményeiből építkezik, amit az egyetem ad át, ezt viszik ki a cégekhez. Onnan pedig kutatási feladatokat hoznak, amire team-ek alakulnak, akik együtt értékes eredményeket hoznak létre. Önök az első olyan gépész hallgatók, akiket az ELTE vett fel. Az Informatika Kar számára a gépészképzés nagyon jó lehetőség, mellette informatikus képzés is indult most ősszel szombathelyen. Bízom benne, hogy a műszaki szakos hallgatók egymás kurzusaira is áthallgatnak, és egy nagyon jó közösség alakul ki itt, akik a tudományos alkotó munka világába is belekóstolnak. A duális képzés értéke is ez: az aktív tanulási folyamatban megszerezhető gyakorlati tudást a hallgatók azonnal alkalmazzák is.

A rendezvény végén Prof. Dr. Horváth Béla, az ELTE IK Savaria Műszaki Intézet szakvezető egyetemi tanára vezette a sorsolást, melynek során hat laptop talált gazdára. A műszaki tanulmányokat végigkísérő, komoly laptopokat a város és a partnercégek vásárolták a sikeresen felvételizett és beiratkozott hallgatók közötti sorsoláshoz.

Merklin Tímea

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

13 + 6 =