Éjszakázzunk a Berzsenyi Könyvtárban! (2017.10.07.)

0

Éjszaka a könyvtárban és Könyves vasárnap – ezen a hétvégén a Berzsenyi Dániel Könyvtár ingyenes programjaival minden korosztály számára tartogat meglepetéseket.

2017. október 7-én szombaton

10 órától a Berzsenyi Dániel Könyvtárban kerül sor a Szépítő egyesületek regionális találkozójára, amelyen szó lesz a szépítő egyesületek városukban betöltött szerepéről, jó példákról, hasznos ötletekről, az ifjúság bevonásáról az egyesületek munkájába.

Délután 14.30-kor pedig második körére indul a Temetői séta. A Szombathelyi Szépítő Egyesület és a Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubja újra megszervezi a Szent Márton temetői sétát Orbán Róbert vezetésével. A séta nyilvános és ingyenes, bárki csatlakozhat, akit érdekel a régi sírköveken őrzött várostörténet, családtörténet. Részletek: http://www.bdmk.hu/BDK_helytorteneti_klub

17 órakor Balogh Péter építész, egyházmegyei gondnok nyitja meg a Reformáció évének programsorába illeszkedő kiállítást, amely „…szól néked az itt magyarul” címmel válogatást nyújt a Berzsenyi Dániel Könyvtár reformációhoz kapcsolódó könyvkincseiből. A megnyitón közreműködnek Flier Edit és Császár János zeneművészek.

Este, a kölcsönzési idő után, rendhagyó módon nem zárulnak be a könyvtár kapui, hiszen eztán kezdődik majd az Éjszaka a könyvtárban című sokszínű programsorozat, amely egészen éjfélig várja a kikapcsolódásra vágyókat. Lesz kincskereső játék a legkisebbeknek és filmes vetélkedő a mozgókép szerelmeseinek. A helytörténet iránt érdeklődők régi fotók vetítésére készülhetnek és megismerkedhetnek a 150 éves Vas megye nyomtatott sajtójával, így a dualizmus korszakának hírlapjaival és a századfordulóra jellemző bulvár stílusával is, miközben a lapok olvasására használt mikrofilmolvasó állományvédelmi szerepe és a restaurálás fontossága is szóba kerül. A BDK régi könyveit megmutatandó újabb csokor könyvritkaságot emelünk ki gyűjteményünkből. Aki kíváncsi arra, hogy milyen különleges értékeket őriz könyvtárunk, az feltétlenül látogasson el hozzánk ezen az éjszakán. Könyvkötészetünkben a könyvkészítés fázisaival ismerkedhetnek az érdeklődők, saját minikönyv összeállítása során. A könyvtár egyéb tereiben pedig további kézműves foglalkozások során születhetnek sokszínű alkotások. Azoknak, akik egészen a raktárig merészkednek, lehetőségük lesz megkeresni saját születésük anyakönyvi híradását a réges-régi helyi lapokban. Mindezt kellemes muzsikaszó kíséri majd, hiszen az éjszaka különböző óráiban különböző koncertek csendülnek majd fel a könyves terekben. Lesz kis esti zene a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium Sztárkvartettjének előadásában, autentikus cigányzene a Gipsy Boys jóvoltából, s nem utolsó sorban a Hangyaboly és a Boglya zenekar fogja húzni a talpalávalót a táncházhoz, amelyhez rendhagyó környezetet biztosít a könyvtár hangulatos kölcsönzőtere. A gyermekkönyvtárban papírszínházi mesélés várja a gyerekeket, kicsiket és tizen túliakat egyaránt. Akik pedig hosszabb sétára vágynak, vezetéssel járhatják be a könyvtár tereit, belépve kevésbé jól ismert zugokba is. A „…szól néked az itt magyarul” című kiállítást ugyancsak szakavatott vezetővel tekinthetik meg a reformációhoz kapcsolódó könyvkincsekkel kapcsolatban tudásszomjas látogatók. A tavalyi nagy sikerre való tekintettel könyvtárosaink idén is házi süteményekkel – és mellékelt receptekkel – várják az ínyenceket.

18.00-24.00
Rejtélyek a könyvtárban – kincskereső játék – Játékvezető: Kecskésné Bánhalmi Katalin könyvtáros.
Olvasótermi film- és fotóvetítés – Régi fotók a helyismereti gyűjteményből, A könyv útja, Éjszaka a könyvtárban.
Kreatív könyvtárosok szerte a könyvtárban – Arcfestés, origamizás, pompon- és olvasó papírfigura készítése. A barkácsolni vágyókat várják: Nagy Marianna Zsuzsanna, Palkó Andrea, Molnár Andrea és Bozzai Judit könyvtárosok.
Keresd meg a szülinapod! – A régi anyakönyvi hírek felkutatásában segít Kereszturi Patrícia raktáros.

18.00 | 19.30
Kis esti zene a zeneműtárban
A Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium Sztárkvartett együttese muzsikál.

18.00 | 20.00 | 22.00 — 3*15 fő
Régi könyvek könyvtárunkban
Rejtőzködő értékeinkből válogat Szabó Márta könyvtáros.

18.30 | 21.00
A három kismalac — A hullám
Papírszínházzal mesél elébb kicsinyeknek, utóbb tízen túliaknak Zsigri Mária gyermekkönyvtáros.

19.00 | 20.00
Táncház kicsiknek és nagyoknak a Hangyaboly együttes kíséretével 
A lépéseket Tóthné Gyuricza Ágnes könyvtáros mutatja.

19.00 | 20.15 | 21.30 — 3*20 fő
150 éves Vas megye nyomtatott sajtója – lapszemle 45 percben
Hírlapok a dualizmus korszakában – Bulvár a századfordulón – A mikrofilm mint állományvédelmi eszköz – Restaurált lapok a gyűjteményben. Beszélgetőtárs: Szalainé Bodor Edit könyvtáros.

19.00 | 21.00 | 23.00
Így készül a könyv
Minikönyv készítése Fessler Gabriella könyvkötővel.

20.00 | 22.00
CineMánia – Filmes játék a médiatárban
Légy képben! Ismerd fel a szuperprodukciókat, klasszikus és kultikus filmalkotásokat, részletek,
képek és zenék alapján. Játék értékes nyereményekért Waldinger Dórával és Boros Ferenccel.

20.00 | 22.00
“… szól néked az itt magyarul”
Kiállítás a BDK reformációhoz kapcsolódó könyvkincseiből. Bemutatja: Horváthné Kupi Ildikó.

21.00
Gipsy Boys
Zenél: a 2017-ben alakult autentikus cigány zenét játszó négytagú együttes.

21.00 | 23.00
Pincétől a padlásig – könyvtári séta
A jól ismert könyvtár kevésbé jól ismert zugairól mesél Horváthné Kupi Ildikó könyvtáros.

A programokon való részvétel érvényes olvasójeggyel vagy ingyenes látogatójeggyel DÍJTALAN! Olvasójegy és ingyenes látogatójegy a helyszínen váltható előzetesen vagy a rendezvény ideje alatt.

Az éjszaka részletes programja itt található:
http://www.bdmk.hu/editor_up2/2017/Rendezvenyekhez_2017/Konyvtari_ejszaka_2017.pdf

Az esemény Facebook-oldalához itt lehet csatlakozni:
https://www.facebook.com/events/158067278110218/?fref=ts

2017. október 8-án vasárnap

a sokéves hagyománnyal bíró Könyves vasárnapon rendkívüli nyitvatartással várjuk olvasóinkat.

13 órától a Könyvturkálónkban lehetőség lesz válogatni a BDK állományából kivont, ingyen, ajándékként elvihető könyvekből.

14 órától az Arany János-emlékév rendezvénye során Arany János és Petőfi Sándor barátsága lesz a téma. Bálint Éva és Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház művészeinek műsora a két költő levelezéséből, verseikből válogat. Szabó Tibor előadásában Arany János által megzenésített versek hangzanak majd el.

15 órakor kerül sor a Berzsenyi Dániel Könyvtár felnőttek számára meghirdetett meseíró pályázatának eredményhirdetésére. Az ország minden tájáról, a szélrózsa minden irányából érkezett több mint 400 pályamunka véleményezése komoly feladat elé állította a zsűri tagjait, akik ezen a délutánon mondják el értékelő gondolataikat és felfedik a nyertesek kilétét is.

Ezen a napon beiratkozási kedvezménnyel élhet minden korosztály, a késedelemmel bírók pedig amnesztiában részesülhetnek. Az amnesztia minden késedelmi díjra vonatkozik, függetlenül a tartozás összegétől, kivéve a bírósági eljárás alá vont késedelmeket. A kedvezmény csak a dokumentum visszaszolgáltatásával egy időben vehető igénybe.


Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

4 × négy =