Kurt Wimmer, az eddig háromfilmes rendező, 2002-es alkotásában, az Equilibrium – Gyilkos nyugalomban egy érdekes jövőképet tár elénk. Számos olyan filmet láthattunk már, ami a nem olyan távoli jövőt próbálja vászonra vinni, azonban ez a film más szemszögből közelíti meg a dolgot. Nem a technológiai újításokról (repülő autók, szuperszámítógépek, robotok) mutat képet, hanem az emberi lét, a társadalom elképzelhető jövőjét mutatja be. A néző, miközben szemléli az egyedien kialakított világot, elgondolkozik, hogy mi lenne, ha ez tényleg valósággá válna.

A harmadik világháború után járunk, egy zord, érzelem nélküli világban, melyet az Atya irányít. A társadalom polgárjai egy Prozium nevű gyógyszerrel lövik be magukat, melynek az a hatása, hogy kiírtja az emberi érzelem minden formáját. Nincs sem pozitív, sem negatív érzelem. Libriát (a történet helyszínét) az ún. papság vezeti (az Atya parancsait követve), akik életüket arra tették fel, hogy érzésbűnözőket, valamint minden illegális tárgyat – díszített, színes dolgokat, filmeket, festményeket, könyveket, bakeliteket – keresnek. Tehát mindent, ami az emberben kivált valamilyen érzést. Ezeket azonnal elégetik; tulajdonosait sem kímélik, tárgyalás nélkül halálba küldik őket.

forrás: scifimoviepage.com

John Preston (Christian Bale) papként dolgozik. Két gyerekével él együtt, feleségét érzésbűn vádjával kivégezték. Preston a társadalom mintapolgára, minden nap szedi a Proziumot. Egy nap azonban szerencsés kimenetelű baj történik. Az egyik üvegfiola eltörik. És főszereplőnk valami olyan dolgot visz véghez, amit addig nem csinált. Elkezd érzeni. Először megijed tőle, majd elhatározza, hogy többet nem veszi be a gyógyszert. Kapcsolatba lép a hatalom megdöntésére alakult Illegalitással, majd fellázad parancsolója ellen.

forrás: sfmag.hu

A filmben kialakított futurisztikus világ egy teljesen elképzelhető jövőkép. Érdemes rajta elgondolkozni, hogy milyen lenne, ha az emberek érzelem nélkül élnének, mivé válna a társadalmunk. Monoton és sivár világ lenne, melyben mindenki ugyanúgy öltözködne, és mindenkinek ugyanúgy lenne elrendezve az íróasztala.

A film alapjában véve akció műfajú, de sok mögöttes tartalommal és rengeteg szimbólummal rendelkezik.

“Szerelem, harag, bánat nélkül a légzés csak egy óra, ami ketyeg.”

forrás: filmaffinity.com
Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

10 − 1 =