A Szombathelyi Egyházmegye és a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász közös adománygyűjtésének eredményeként közel 25 millió forint értékű segélyszállítmány indul február 4-én Szombathely horvát testvérvárosába, a földrengés sújtotta Sziszekbe. Ennek részleteit ismertette szerda délután a sajtóval Tuczainé Régvári Marietta karitász igazgató. A horvátországi szállítmányt dr. Székely János megyéspüspök áldotta meg.

A szállítmány részeként 6 mikrobusszal almát, készételkonzervet, járólapot, csempét, ágyneműt és játékokat, 4 kamionnal pedig építőanyagokat – tetőcserepet, téglát és hőszigetelő anyagot – szállít az újjáépítéshez a jószolgálati szervezet. Az egyházmegye plébániáin és közösségein kívül a szállítmányozási és építőipari cégek karitatív szerepvállalása is nagyban hozzájárul a sikeres segélyakcióhoz. 

A mikrobuszok egyikébe komplett fürdőszoba kialakításához szükséges járólap, csempe és szaniteráru kerül egy szentgotthárdi adományozó jóvoltából, egy másikba 1.5 tonna kedvezményes áron beszerzett alma, amit egy egyházmegyén belüli, alsószenterzsébeti termelőtől vásároltunk. Lesz olyan autó, ami 4 raklap készételkonzervet szállít, ezt a Metro Kereskedelmi Kft-től. és a Hétforrás Zrt.-től szereztük be a plébániai pénzadományok részeként. Ezenkívül csatlakozott a segélyszállítmányhoz két Balaton környéki vállalkozó, Surányi Norbert és Németh Péter, akik kb. 800 kg készételkonzervet szállítanak a sziszeki önkéntesek étkeztetésére. A további mikrobuszokba készételkonzervek, ágyneműk, valamint a sárvári karitászcsoport kezdeményezésére gyűjtött gyerekjátékok kerülnek”

mondta el Tuczainé Régvári Marietta karitász igazgató.

Sziszekben az óvoda épülete is magán viseli a földrengés nyomait, így átmeneti helyen működik. A játékokat az óvodás gyermekeknek, valamint az ideiglenesen lakókonténerben elszállásolt családoknak kívánja eljuttatni és személyesen átadni a karitász. A zsákokba csomagolt rengeteg gyermekjátékot a harkai plébániai karitász önkéntesei, a sárvári és környékbeli lakosok, a sárvári, csényei és ostffyasszonyfai óvodák, valamint ikervári és sárvári általános- és középiskolai intézmények gyűjtötték. Az ajándékok gyűjtőhelyre való szállítását helyi és környékbeli vállalkozók segítették. 

Annyit beszélünk a földrengésről, a családokban is téma ez, érthető, hogy a gyerekek is ki szeretnék venni részüket a segítésből. Egy-egy kedves játékot ők is küldtek, sőt, nagyon sok dobozba saját levelet írtak, illetve rajzokat tettek. Úgy érzem, nagyon fontos, hogy a felnövekvő fiatalok is megérezzék, hogy a bajban össze kell fogni. Ahogy tették ezt most a vasi és a kópházai gyerekek, akik másfél nap alatt két mikrobusznyi játékot gyűjtöttek a „Gyermekek a gyermekekért” felhívás jegyében

– mondta igazgatónő.

A teljes egyházmegye összefogásaként a plébániáik gyűjtéséből három kamion is útra kel és visz építőanyagot Szombathely testvérvárosába, amit a Melir Kft-től szerzett be. Az építőanyag kereskedelmi cég telepvezetője, Móritz Attila a múltkori egy raklap habarcs mellé most 10 köteg hőszigetelő anyagot ajánlott fel.  

„A Domino Trans, a Galambos Trans és a Terra Cargo kamionjai 24-24 paletta blokktéglát és 100 köteg hőszigetelő anyagot szállítanak, míg a negyedik kamion a Voleisped jóvoltából Veszprémből, a Bramac gyárából indul 20 tonna tetőcseréppel, ami 2 családi ház tetőfedésére elegendő mennyiség. Mind a 4 kamion díjmentesen vállalta a fuvart, emellett a Bramac cserép is teljes egészében felajánlás

– ismertette Tuczainé Régvári Marietta.

A február 4-i segélyszállítmány előzményeként dr. Székely János megyéspüspök januárban körlevelet írt az egyházmegye érintettjeinek, hogy lehetőségeik szerint gyűjtsenek a sziszeki egyházmegyét ért földrengés károsultjainak. Ennek eredményeként több mint 6.5 millió forint pénzösszeg folyt be az egyházmegye Zala és Vas megyei plébániáiról. 

A holnap útnak induló adomány 10-20 család otthonának felújításában jelent segítséget, ennek a néhány családnak ez óriási dolog, szinte élet-halál kérdése. Nagyon örülök, hogy a karitász aktívan segít, de az adományok mellett visszük a szívünket is Horvátországba. Lélekben ott vagyunk a bajbajutottakkal, hiszen Sziszek és Szombathely városát Szent Kvirin személye összeköti. Talán nemcsak az a néhány felújított ház számít, hanem a tudat, hogy vannak itt olyan emberek, akik szeretettel, együttérzéssel gondolnak a határon túli bajban levő horvát testvérekre. Nagyon örülök annak, hogy gyermekek is beléptek az adakozók közé, hogy az ő szívük is megnyílt bajba került gyermektársaik felé

– emelte ki beszédében dr. Székely János, majd ezt követően Isten áldását kérte a segélyszállítmányra. 

Ez lesz idén a harmadik nagy segélyszállítmánya a Szombathelyi Egyházmegyei Karitásznak testvérvárosa megsegítésére, egyben az eddigi legnagyobb. A jószolgálati szervezetnek újjászervezése óta eltelt 30 évében a horvátországi földrengés bajbajutottjainak segítése a második legnagyobb segélyprojektje, a mostanival együtt eddig 11 mikrobusz és 5 kamion vitt ki több mint 33 millió forint értékben adományt Horvátországba.

Szent Kvirin – Sziszek védőszentje – összeköti lélekben is Szombathelyt és a földrengés sújtotta horvátországi várost. Talán ennek is köszönhető az az aktivitás, amivel a Szombathelyi Egyházmegye és a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász folyamatosan segíti bajba jutott testvérvárosát. 

A segítés azonban itt nem ér véget, már most a jövő heti utat tervezik a karitásznál: a következő héten egy azonnal beköltözhető, összkomfortos, 25 négyzetméteres, 3.3 mFt értékű  mobilházat kísér le Sziszekbe a jószolgálati szervezet a Szombathelyi Egyházmegyével közös adományként, hogy egy ottani bajbajutott 4-5 fős család átmeneti otthonra lelhessen benne.

***

Mit kell tudnunk Szent Quirinusról?

Szombathely 4. században vértanúhalált halt szentje, Szent Quirinus püspök a Száva partján, a ma Horvátországban található Sziszeken (római neve: Siscia) működött keresztény hívei között a Római Birodalomban. Bátor tanúságtevő hite miatt elfogták az agg püspököt, és az akkori tartományi fővárosba, Savariába szállították. Itt Amantius helytartó halálra ítélte a hajlíthatatlan hitű főpásztort, és malomkővel a nyakán a megáradt Perint vizébe dobták. Ereklyéi nagyrészt Rómában, de a templom kereszthajójában is megtalálhatók.

Az 1930-as években, a szalézi szerzetesrend új templomának építésekor a templom a szent nevét vette fel, és az ereklyék is itt kerültek végleges elhelyezésre. Szent Quirinus püspök ma Sziszek város védőszentje, ünnepnapja június 4-én van.

Mártíromsága emlékére, halálának 1700. évfordulóján, 2003. június 4-én Tornay Endre András által készített márványtáblát avattak Szombathelyen, az Óperint utca 1. számú ház falán. A ház a Perint patak hídja mellett fekszik, nem messze attól a helytől, ahol a püspököt kivégezték. Nemcsak emléktábla, hanem egy műalkotás is őrzi emlékét. Ez az a  Perint-hídon található, és a vértanú püspöknek a híd korlátján fennakadt papi övét (cingulumát) ábrázolja. A hídfőn lévő táblán a ‘Quirinus püspök vértanú halált hal – Quirinus episcopus martyrium patitur’ felirat olvasható. Nevét viseli Szombathelyen a szalézi rend által működtetett plébániatemplom: Szent Quirin (Kvirin) templom. 

Szombathelyi Egyházmegyei Karitász

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

12 + öt =