Íme néhány hasznos tanács a kánikulában való biciklizéshez.

PÓTOLD A FOLYADÉKOT!

Folyamatosan igyunk, már a tekerés előtt is.
Nem vagyunk egyformák, testsúlytól, testmérettől, edzettségi szinttől és az egyéntől függően különböző mennyiséget izzadunk. Ezt folyamatosan pótolnunk kell. Ha azt érezzük, hogy szomjasak vagyunk, már rég innunk kellett volna. Ne várjuk meg ezt az állapotot, hanem előzzük meg!
Ahhoz, hogy a magunkkal vitt ital ne váljon 30 perc múlva ihatatlanná, szerezzünk be egy termo kulacsot. Elsősorban vizet igyunk, de hosszabb bringás túrára vihetünk magunkkal a víz mellé izotóniás sport italt is.

VISELJ MEGFELELŐ RUHÁZATOT!

A kerékpáros ruházatnak számos előnye van a hagyományos utcai, sportos ruházattal szemben. Ilyen például, hogy a bogarak nem röpködnek be a ruhánk, a pólónk ujjánál, kisebb a légellenállás, na és persze a jó szellőzés. Kerékpáros mez és nadrág mellett egy megfelelően szellőző sisakot is viseljünk. Emellett természetesen érdemes a fejünket vízzel is hűteni a nagy kánikulában.

bicycle-788733_1280

TEKERJ A MEGFELELŐ NAPSZAKBAN

Bármilyen furán is hangzik, érdemes többet edzenünk. Egy nagyobb edzés helyett érdemes két kisebb tekerést tenni (pl. reggel 06.00-08.00 egy kisebb és este 19.00 után egy másik kisebb kört). Így nem hevül át annyira a szervezetünk.

KERÜLD A NAPOT!

Amennyire lehetséges, érdemes árnyékosabb útvonalat választanunk (pl. fás, erdei útvonalak), mivel a fák árnyéka miatt a terület egész nap nem melegszik át annyira, mint amit egész nap elönt a forróság.

bicycle-785340_1280

FIGYELJ A LEÉGÉS VESZÉLYEIRE!

Kerékpározás közben, a menetszél miatt későn vehetjük észre, hogy szénné égett kezünk, lábunk stb… Ne feledkezzünk meg az UV-sugarakkal szembeni védelemről, használjunk megfelelő faktorszámú naptejet, sprayt!

FIGYELD AZ EGET!

Figyeljük az eget, ugyanis a nyári kánikulában, pillanatok alatt kialakulhat zivatar, akár jég esővel tarkított igazi nyári vihar, ami nem csak kellemetlen de nagyon veszélyes is tud lenni.

bike-791549_1280

ADJ MAGADNAK IDŐT!

Az emberi szervezet felépítése csodás. Szinte bármihez hozzá tudunk szokni, a folyamatos nagy meleghez, vagy hideghez is. Egy pár nap, de maximum 2 hét alatt a szervezet akklimatizálódik, így a legszélsőségesebb időjárásban is sportolhatunk, no persze mértékkel.

Nagy Krisztina

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

3 × 1 =