Divattörténeti előadás a Savaria Múzeumban

0

Nagy Rebeka textilrestaurátor 2015. augusztus 26-án tartott előadást Batthyány Erzsébet restaurált ruhaderekáról a Savaria Múzeumban.

Battyhány Erzsébet 1619-ben született az ismert és befolyásos dunántúli családba. Élete 55 éve során példaértékű karitatív tevékenységet folytatott, emellett támogatta a Szent Márton-templom megépítését is. Végakaratának megfelelően szeretett temploma kriptájában helyezték végső nyugalomra. Koporsóját a következő évszázadok során kirabolták, megrongálták, felgyújtották és – a tüzet eloltva – el is áztatták, így a maradványok komolyan károsodtak.

DSCF1547

Ennek ellenére a feltárás során sikerült megőrizni az asszony öltözékének kisebb részleteit, gyöngyöket, kapcsokat és valószínűleg egy rózsafüzér maradványait is. A ruhaderék mintegy 60%-a megsemmisült az elmúlt több mint 300 év alatt, a megmaradt legapróbb részletek, valamint korabeli leírások és a 17. századi magyar divat ismert jellegzetességei alapján azonban Nagy Rebeka textilrestaurátor elkészítette a ruhaderék rekonstrukcióját.

DSCF1569

Kisebb darabok a szoknyából is fennmaradtak, ezek azonban olyan rossz állapotban voltak és olyan kis méretűek, hogy a rekonstrukciót nem lehetett elvégezni.

DSCF1580

Az aprólékos munka, a koporsó tartalmának átszitálása és a maradványok lehetőség szerinti megőrzése mintegy 900 munkaórát igényelt.

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

hat + tizennégy =