Színésznőnek születni kell. A beszédet, a színdarabot, az öltözködést meg lehet tanulni. De a kisugárzást soha. Sorozatunk olyan színésznők életébe pillant be, akik dívának születtek, de az élet nem engedte, hogy sikereiket sokáig élvezzék. Ők immár az égbolt csillagai, a mennyek dívái.

Ágay Irén

Ágay_Irén (b) és Simor Erzsi (j) (kép: commons.wikimedia.org)
Ágay_Irén (b) és Simor Erzsi (j)
(kép: commons.wikimedia.org)

1912. február 23-án született Budapesten az Ida regénye és a Lila akác főhősnője. Már gyerekként színészi pályára készült, iskoláit ennek megfelelően végezte el. 1931-től 4 éven át a Vígszínházban játszott, emellett elsősorban vígjátékok szereplőjeként ismerte meg a mozikedvelő közönség. Olyan nagy színészekkel játszott együtt, mint Bajor Gizi, Kabos Gyula és Jávor Pál. 1937-ben feleségül ment Székely István rendezőhöz (filmje pl. a Hyppolit, a lakáj). A párnak 1938-ban zsidó származása miatt menekülnie kellett, az Amerikai Egyesült Államokban telepedett le. Itt egyre nagyobb sikereket arattak, a férj rendezőként, míg felesége színpadi és filmszínésznőként.  Irén munka közben, 1950-ben krónikus magas vérnyomása miatt hirtelen rosszul lett, megvakult, s menthetetlennek bizonyult. Pár nap múlva, 38 évesen elhunyt. 

Dorothy Dandridge

Dorothy Dandridge (kép: dorothydandridgeforever.com)
Dorothy Dandridge
(kép: dorothydandridgeforever.com)

Dorothy Jean Dandridge néven született 1922. november 9-én Clevelandben. Első kiemelkedő filmsikerével, a Carmen Jones-szal 1954-ben írta be magát a filmtörténetbe, ő lett az első afroamerikai színész, akit főszerepéért Oscar-díjra jelöltek. Pályafutását zenészként, duettben kezdte nővérével, majd Hollywoodban kötött ki. Filmes sikereit megelőzően egyszer már férjnél volt, majd 1943-ban értelmileg sérült kislánya született. Férjétől 1951-ben vált el. A Carmen Jones után a Porgy és Bessben nyújtott alakításával is levette a kritikusokat a lábukról. Újra férjhez ment, de a házasság válással végződött. Dorothy karrierje hanyatlásnak indult, a pénzhiány, a bizonytalanság és gyermeke betegsége tovább rontotta a színésznő lelki állapotát. 1965. szeptember 8-án, mindössze 42 esztendős korában hunyt el – valószínűleg véletlen – gyógyszer-túladagolás miatt. 

Brittany Murphy

Brittany Murphy (kép: www.fschnell.net)
Brittany Murphy
(kép: www.fschnell.net)

Brittany 1977. november 10-én született Atlantában. Már fiatalon fontos szerepeket kapott olyan színészek mellett, mint Michael Douglas vagy Winona Ryder, de szerepelt Az ördög számtana, a Sin City és a 8 mérföld című filmekben is. A színészkedés mellett modellként és a zenei világban is megtalálta helyét. 2009. december 20-án talált rá az édesanyja a 32 éves Brittany élettelen testére, látszólag érthetetlen okok miatt. Pár hónappal később a fiatal nő férje is életét vesztette ugyanilyen rejtélyes körülmények között. A nyomozás legújabb eredményei szerint épp az anya mérgezte meg lányát és vejét, ennek kétségtelen bizonyítására azonban egyelőre nem került sor. 

Jean Harlow

Jean Harlow (kép: www.cinenthusiast.wordpress.com)
Jean Harlow
(kép: www.cinenthusiast.wordpress.com)

1911. március 3-án született az 1930-as évek egyik legnépszerűbb amerikai színésznője Harlean Harlow Carpenter néven. A Jean Harlow név voltaképp édesanyjától származik. Számos rövid-, és egész estés filmben játszott, ezt a hangosfilmek elterjedésének is köszönhette, ugyanis tökéletes beszédhangja volt. A kritikusok sosem ismerték el igazán tehetségét. Második férje (hivatalosan) öngyilkosság miatt vesztette életét, majd Harlow nemsokára, alig 23 évesen harmadszor is férjhez ment.  Jean pár év múlva hirtelen rosszul lett, a kórházban veseelégtelenséget állapítottak meg nála. 1937. június 7-én, mindössze 26 éves korában hunyt el. Egyes feltételezések szerint halálában nagy szerepet játszottak az akkoriban hajszőkítéshez túlzott mennyiségben használt toxikus anyagok. 

Jobba Gabi

Jobba Gabi (kép: muosz.hu)
Jobba Gabi
(kép: muosz.hu)

Szeged szülötte 1947. március 27-én jött világra. Számos népszerű filmben kapott szerepet (Rózsa Sándor; Szerelmem, Elektra), emellett színpadon játszott Shakespeare- darabokban is. Színészi tehetsége mellett kiemelkedő átéléssel és hitelességgel szavalta el a nagy magyar költők verseit, de énekesként is rendkívül tehetségesnek bizonyult. 1967-ben Mary Zsuzsival énekelt a Táncdalfesztiválon, majd Karády Katalin dalait adta elő.  1973-ban Jászai Mari-díjat kapott. Későn jött sikereit nehezen dolgozta fel, 1983. augusztus 29-én vetett véget életének.

PT

Facebook

1 komment

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

3 × 1 =