Deák Ferenc és a nők kapcsolatát is kutatják a zalai levéltárban

0

Deák Ferenc és a környezetében felbukkanó nők kapcsolatát elemzik Zalaegerszegen a haza bölcsének születésnapjához kapcsolódó konferencia keretében, amelyet a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltára szervez.

Molnár András, a zalaegerszegi intézmény igazgatója elmondta: az elsőre talán pikánsnak tűnő téma nem kizárólag a szerelmekről szól. Szó lesz a Deákhoz kötődő anekdotákról, a valódi és vélt szerelmekről, valamint a családtagokról, vagyis a nagyanyjához, nevelőihez fűződő kapcsolatáról, de a keresztgyermekek és a gyámleányok is “felbukkannak” az előadásokon. A Női szerepek és sorsok Deák környezetében a 19. században munkacímmel illetett konferenciát a politikus születésének 210. évfordulójához kötődően októberben tartják Zalaegerszegen.
Az igazgató a zalai levéltár idei további terveivel kapcsolatban kifejtette: folytatják a múlt század pártiratainak, testületi jegyzőkönyveinek feldolgozását, kutathatóvá tételét az 1920 és 1950 között keletkezett iratokkal. Ugyancsak zajlik már az 1526, vagyis a mohácsi vész előtti, Zalában őrzött oklevelek feldolgozása; a 430 történelmi irat mindegyikéről magyar nyelvű tartalmi kivonatok készülnek az év végéig.
Mintegy 2,7 millió forintos pályázati forrás segítségével digitalizálják Zala megye 19. századi ingatlanforgalmi kataszteri térképét, amely 5600 színes táblából áll. Egy éven belül interneten keresztül elérhetővé válik az 1850-es évek végén, az 1860-as évek elején készült adatbázis Zala megye településeiről.
Eredetiben vagy digitális másolatok formájában gyűjtik a második világháborús katonai emlékeket, köztük dokumentumokat, fotókat, katonai iratokat. Nagykanizsán a Thúry György Múzeummal közösen a II. magyar hadsereg Don mellőli hazatérésének 70. évfordulóján kiállítás is nyílik az újonnan begyűjtött dokumentumokból, de két könyvet is terveznek megjelentetni ebben a témában.
A Zalai honvédek a Donnál a zalai hadosztály történetét mutatja be kronologikusan, 3-400 fénykép segítségével. A másik kötet a Don-kanyart megjárt zalaegerszegi honvédekről szól, az ő sorsukról, szerepükről ugyanis mostanáig szinte semmit nem lehetett tudni. A májusra tervezett könyv a harctéri naplók, a tisztek életrajzai, és az elhunytak, eltűntek vagy hadifogságba esettek névsora segítségével mutatja be a katonák helyzetét, szerepét.
Az igazgató elmondta: a zalaegerszegi intézmény munkatársának, Paksy Zoltánnak tavasszal a Gondolat kiadónál jelenik meg könyve A nyilas mozgalom története Magyarországon az 1930-as években címmel, amely a szervezet kezdeti éveiről szól.

MTI
kép: sojtor.eu

Facebook