Nyolc fotóssal és három tudósítóval vettünk részt a 16. Herényi Virágúton, amelyen idén is tízezrek vettek részt. A több, mint egy kilométer hosszú virágos útvonalon több tucatnyi kertész, kézműves és árus kínálta portékáját a jó időben kilátogató érdeklődő családoknak. Az idei évi legnépszerűbb programok között Danics Dóra koncertjét és a STIHL sportfavágó versenyt is megtaláljuk. A Hírlevél Plusz Színpadnál szinte végig teltházzal követték egymást a műsorok, míg a Civil Kavalkádon a tavalyi évhez képest jelentősen növekedett az érdeklődők száma. Képes összefoglalónk.

Már április 26-án látható jelei voltak hogy készül Herény a kétnapos virágútra:

míg kint az árusok helyét jelölték ki, valamint a színpadelemeket, fabódékat helyezték ki, addig a herényi egyesületnek helyet adó Herényiek Háza irodáiban az önkéntesek kitűzőit, mellényeit, molinókat és egyéb szóróanyagokat rendezték.

2

Már kora reggel elkezdték az árusok a pakolást:

noha a rendezvény csak április 28-án 13 órakor rajtolt, 11 órára szinte minden és mindenki készen állt a startra.

3

A rendezvény infrastruktúrája mellett

a szervezők láthatóan kiemelten ügyeltek a programok biztonsági és higiéniai körülményeire, hiszen a sok, jó látható helyre kihelyezett menekülési útvonal táblák mellett rengeteg szemetes, konténer biztosította a rendezvény tisztaságát.

4

Idén is sok információhoz juthattak azok,

akik felkeresték a Németh László utcai téren elhelyezett virágúti információs pavilont. Ebben az évben is itt lehetett lepecsételtetni azokat a vonatjegyeket, amelyekre a GYSEV és a Herényi Kulturális és Sportegyesület együttműködésének köszönhetően kedvezmény járt.

5

A H+ Média és Kulturális Egyesület és a Herényiek Háza együttműködésének köszönhetően

a Civil Kavalkád egy igazi gyöngyszemmel bővült az idén: Fehérvári János Tibor retró gyűjteményébe nyerhettek bepillantást azok, akik meglátogatták a Béke téri kavalkádot. Tibor egyébként rendszeres résztvevője több rendezvénynek, de legtöbben talán a Művészetek Völgyéből ismerhetik, ahol több ezer darabos kollekcióját egy héten át böngészhetik a látogatók.

6

Az előadások közötti szünetekben

Nagy Dóra trombitajátékát hallgathatta a közönség a nagyszínpadon és a Hírlevél Plusz Színpadon.

Három színpadon folyamatosan váltották egymást

a táncos és zenei, színjátszó programok a legkülönfélébb stílusban. 

Több tucatnyi árus,

köztük kertészetek, kertészek, kürtöskalácsosok, lacipecsenyések, fagyisok, helyi termelők várták a kiérkező látogatókat a 16. Herényi Virágúton.

A több, mint egy kilométeres úton 

utcazenészek tették még kellemesebbé az időtöltést zenéjükkel a látogatók számára.

A nagyszínpad kiemelt programja idén a STIHL TIMBERSPORT SHOW volt,

ahol sportfavágók mutatták be a közönségnek tudásukat egy látványos show keretében.

A vasárnapi köszöntőn beszédet mondott

Dr. Puskás Tivadar polgármester és Koczka Tibor alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője; résztvettek a rendezvény díszvendégei, Szabó Tibor és felesége, Bálint Éva színművészek; Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária, a Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának elnöke; valamint Szekér Tamás elnök, és Nagy Krisztina ügyvezető titkár a Herényi Kulturális és Sportegyesület képviseletében.

A Herényi Virágút elmaradhatatlan járművére idén is fel lehetett szállni:

a kétnapos rendezvény útvonalán virágvonat közlekedett, amely félóránként, négy megállóhelyen keresztül szállította az utasokat.

A hagyományos koncert sem maradhatott el a Szent György-templomban,

most a Bognár Szilvia és Kónya István alkotta duó kápráztatta el előadásával a szép számban megjelent közönséget.

Két programot is tartottak a Herényiek Házában:

szombaton Megyeri Szabolcs kertészmérnök tartott előadást, vasárnap pedig Szabó Tibor beszélgetett Benkő Lászlóval, az Omega alapítótagjával.

Közel száz önkéntes és polgárőr segítette a Herényi Virágút lebonyolítását.

Három állatvédő szervezet adománygyűjtő és örökbefogadó akciókkal várta az állatbarát érdeklődőket.

Nagy sikert aratott idén is a Civil Kavalkád a herényi Béke téren:

a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete, a Vas Megyei Mentésügyi Alapítvány, a Vas Megyei Civil Információs Centrum és az UMIZ is interaktív programokkal várták az érdeklődőket, valamint itt lehetett megtekinteni az óvodás kertépítő-versenyre érkezett alkotásokat is.

2018. április 28-29-én immár 16. alkalommal nyílt meg a Herényi Virágút a látogatók számára. A Herényi Kulturális és Sportegyesület hagyományos rendezvénye ez már, ami 2012-ben elnyerte a Nyugat-Dunántúl Kiemelt Kulturális és Örökségturisztikai Rendezvénye címet. Idén is kb. 1 km hosszan várta a látogatókat a helyi herényi és kámoni virág-és dísznövény kertészet kiállítása-és vására. Az itt áruló kertészetek többségének a telephelye is itt található. Idén szerencsére mind a két napon sütött a nap, sőt áprilist meghazudtoló forróság volt. Az emberek szívesen hűsöltek a sátrak árnyékában, ahol mindenki megtalálta a neki tetsző programot, hiszen három színpadon több tucat program is szórakoztatta a közönséget. Ebben az évben többek között Danics Dóra, Bognár Szilvia és Kónya István lépett fel más énekes és zenés program mellett. A legtöbb ember persze az éves virágbeszerző körútra indul ilyenkor és nincs is könnyű dolguk, hiszen több mint 30 kertész várja a virágok szerelmeseit a Bertalanffy Miklós utcától egészen a Béke térig ezen a két napon. Szebbnél szebb virágokat csodálhatott meg az, aki a hétvégén ellátogatott Herénybe. A színes virágok és az elbűvölő illatok jelzik minden évben: igen, a tavasz már jócskán itt van, és ha nem vigyázunk, gyorsan el is röppen. Láthattuk a különböző virágkülönlegességeket, az óvodás „kertépítő” verseny kiállítását. Hallhattunk előadásokat arról, hogy hogyan legyen a kertünk egész évben gyönyörűen virágzó. Volt tánc, hangszeres előadás, ének. Kóstolhattunk megannyi ételt és lehűthettük magunkat egy jó itallal. Az állatok szerelmesi sem csalódtak, hiszen a Fekete István Állatvédő Egyesület örökbefogadó és adománygyűjtő napokat tartott. A kis állatok örömmel fogadták a szeretetteljes simogatást és hálásan bújtak minden kedves emberhez. A virágok mellett persze idén is voltak különböző kézműves standok is. A hangulatot színesítette még az, hogy az utcán itt-ott énekesekbe, vagy hangszeres előadókba botlottunk. Sokan leálltak és örömmel hallgatták a különböző stílusú előadásokat. Néhányan itt pihenték ki a nagy sétát és a már beszerzett virágokkal állták körbe az énekeseket/zenészeket. Nagyon keresett minden évben a muskátli, kedveltek az egynyári virágok és az évelők is. Többen a balkonládákba kerestek kisebb virágokat, de voltak, akik a kertet szerették volna még színesebbé tenni. A kisebb virágok mellett díszbokrok is gazdára találtak, de voltak, akik többféle kaktuszt is beszereztek. Kijelenthető tehát, hogy Herényben mindenki megtalálhatta a keresett virágot és a számára leginkább tetsző programot. Akár egyedül jött, akár az egész család ellátogatott, biztosan jól érezhette magát, hiszen a kicsiket a játszótéren várta a sok kaland, a felnőttek pedig válogathattak a műsorok közül. A rengeteg megjelent ember a bizonyíték arra, hogy évről évre egy kedvelt hétvégi program a Herényi Virágút.

A Herényi Virágút 2018-as programjairól készült több száz képet hamarosan végigböngészheti a Hírlevél Plusz FLICKR oldalán!

Készítette a H+ Média és Kulturális Egyesület és a Herényi Kulturális és Sportegyesület közreműködésével a Hírlevél Plusz.
Szerkesztő: Simon Ádám
Szöveg: Kudler Szilvia, Simon Ádám
Fotók: Czirók Dániel, Dala József, Korponay Balázs, Meizner Nóra, Melega Máté, Palkó Krisztián, Kollerits Eliza, Vámosi Áron

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

egy × öt =