„Megvallom, féltem, amikor nyolc évvel ezelőtt ideérkeztem, de az Isten megsegített és sok jó embert adott mellém” – mondta Déri Péter esperesplébános, akit sokan Péter atyának szólítottak – amikor celebrálta Csehimindszenten az utolsó szentmisét, mielőtt más településre távozik és ott is megvalósítja céljait. Csehimindszent Önkormányzatának jegyzete.

Legfontosabb ténykedése a lelkipásztorkodás volt, ugyanakkor a pályázatok, az önkormányzat, az iskola és a helyi alapítvány, valamint az önkéntes segítők közreműködésével újjá varázsolta a falu központját. Megújult a templom kívül-belül, újjá születtek a miseruhák.

Új harang hangja csendül fel nap, mint nap a községben neki köszönhetően.

Jótéteményeiben – ahogy elmondta – fontos szerepet vállaltak az egyházközség tagjai, a jó szándékú asszonyok, a ministránsok, akik mindannyiszor körbevették őt. Külön megköszönte az óvodai és iskolai tanulók lelkiismeretes munkáját, a polgármester és a helyi iskolaigazgató közvetlenségét, akik mindvégig mellette álltak:

„Hiába mentem volna előre, ha egy kis csapat nem áll mögöttem”

– mondta. Miután a gyerekek egy, az espereshez írt verssel elbúcsúztak, mind az egyházközség tagjai, mind pedig a helyi Csehimindszenti Mindszenty József Általános Iskola igazgatója, László Jánosné szívhez szóló beszéddel és csodás ajándékokkal lepték meg Péter atyát. Igazgató asszony megköszönte az iskolában hosszú éveken át tett hitoktatói tevékenységét:

„Még a szünetekben sem hagyta magára a gyerekeket, inkább beszélgetett és nevetgélt velük”

– mondta. Elköszönt a nyolcadik osztály osztályfőnöke is, és akik tehették a végzősök közül, megjelentek a szentmisén. Péter atya számba vette, mennyi gyermeket keresztelt meg, hány embert kísért utolsó útjára, hány pár fogadott előtte örök hűséget egymásnak és hány szentmisét celebrált a nyolc év alatt, bizony könnybe lábadt a szeme. Hat községet tartott egyben és formált szomszédos közösséggé.

Déri Péter esperesplébános azt mondta, hogy mi vagyunk az ő nagy családja, aki befogadta őt, mert

„a hegyháti közösség egy nagycsalád”.

Fukszberger Imre polgármester úr azután számára a település hit- és közösség életében nyolc éven át végzett munkáját, valamint Mindszenty József hercegprímás, bíboros életszentségének, életútjának megismertetéséért végzett kiemelkedő és eredményes tevékenységét elismerve és megköszönve a Csehimindszent Község Kitüntető Díszpolgára címet adományozta.

Csehimindszent Község Önkormányzata


Jegyzet

Portálunk még 2016-ban forgatott Csehimindszentről egy hat részes rövidfilmsorozatot, melynek elkészítésében nagy segítséget nyújtott Déri Péter. Az atya a sorozat három részének forgatásában is közreműködött, ezekkel a videókkal köszöni a segítséget és kíván további sikeres hitéleti és közösségi munkát a H+ Média szerkesztősége.

 

Facebook
FORRÁSCsehimindszent Község Önkormányzata

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code