Már több mint 20 éve ünnepeljük február 1-jén a Civilek Napját. Ma Magyarországon, mintegy 61 ezer civil szervezet létezik, amelyeknek célja a társadalom, a közösségek szolgálata, az állami, önkormányzati feladatok ellátásának segítése.

A kormányzat támogatja és segíti a helyi közösségekért tevékenykedő civil szervezeteket, egyrészt azzal, hogy évről-évre egyre növekvő állami forrást biztosít a civil szférának, másrészt azzal is, hogy civil információs centrumokat működtet mindegyik megyében, illetve a fővárosban.

Vas megyében a Hegypásztor Kör látja el a civil információs feladatokat, amelynek keretében díjmentes szolgáltatásokat (jogi, közhasznúsági, pályázati, pénzügyi, könyvelési, adózási) nyújt a civil szervezeteknek.

Fotógaléria – Civil tanóra a Bolyai Gimnáziumban

A Vas Megyei Civil Információs Centrum 2019. február 1-jén a vasi megyeszékhelyen tartotta meg a jeles naphoz kapcsolódó programokat. Délelőtt az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban egy interaktív tanóra keretében ismerkedhettek meg a nyolcadikasok a civil szervezetek munkájával és az önkéntességgel.

Fotógaléria – Civil flashmob a Fő téren (Fotó: Hornyák Emőke)

Délben a szombathelyi Fő téren, az egykori Centrum Áruház előtt tucatnyi civil szervezet közel félszáz tagjával tartottak flashmobot: 3 percre úgymond megfagyasztották a civileket, így az érdeklődők jobban bepillanthattak az egyes szervezetek tevékenységébe a látványos akció keretében.

Délután egy kerekasztal-beszélgetésre várták a civil szervezetek tagjait, ahol a Herényi Virágút és a Savaria Történelmi Karnevál civil helyszíneinek fejlesztését vitatták meg, majd a civil szféra fiatalításának kérdései felmerültek a tanácskozáson, ahol a H+ Média és Kulturális Egyesület fiatal önkéntesei is részt vettek, és meglátásukkal igyekeztek segíteni a megjelent civil szervezeti tagoknak.

Fotógaléria – Kerekasztal-beszélgetés a Berzsenyi Könyvtárban (Fotó: Csonka András)

A Civil Idő rádióműsor összeállítása alapján.
Szerkesztő: Simon Ádám
Fotók: Hornyák Emőke, Csonka András

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 − 6 =