Augusztusban is a Kámoni Arborétum adott helyet a Vas Megyei Civil Információs Centrum civil sajtóreggelijének, ahol szó volt a Savaria Történelmi Karnevál két helyszínének programjáról, az oszkói Gyüttment Fesztiválról, a Pinka-völgyi Halas Napról és a Parkerdei Kertbarát Egyesület rendezvényéről is. A sajtó mellett az arborétum állatvilága is képviseltette magát, Pisze macska személyében. 

Civilek, önkéntesség, jótékonyság a Savaria Történelmi Karneválon

A Savaria Történelmi Karneválon (2017.08.24-08.27.) a hagyományoknak megfelelően ismét lesz Karneváli Civil Korzó, amely idén már nem kísérő, hanem főhelyszínként várja az érdeklődőket – tájékoztatta a sajtó munkatársait Nagy Krisztina, a Vas Megyei Civil Információs Centrum koordinátora. A korzón – amelynek koordinációs feladatait a centrum látja el – idén minden eddiginél több szervezet vesz részt. Első alkalommal kap külön színpadot a helyszín, melynek szereplői egytől-egyig önkéntesen vállalták a fellépést. Kiemelte, hogy több feltörekvő zenekar is helyet kap a programban.

A Civil Korzón részletes programja elérhető már a Savaria Karnevál weboldalán, valamint hamarosan a Hírlevél Pluszon is.

A civil szervezetek interaktív programokkal, kézműves foglalkozásokkal, népi játékokkal, érzékenyítő programokkal, újraélesztési bemutatóval várják az érdeklődőket.

Elkészült és a napokban meghirdetésre kerül a karnevál önkéntes programja is, idén főleg koordinációs és őrzési feladatokra várják a segítséget a szervezők.

Az önkéntes programról részletesen ide kattintva olvashat.

Bangó Mária Mira, a Mira Orient Art Kulturális és Jóléti Alapítvány elnöke a Szultánia Kávéház programjairól beszélt: a helyszín most is a szombathelyi Cafe Frei lesz majd. Mint jótékonysági helyszín, minden évben olyan intézménynek gyűjtenek ami szombathelyi, vagy Szombathely közeli; idén a tavalyi évhez hasonlóan az Aranyhid EGYMI-t támogatják majd a befolyó támogatásokból. A tavalyi támogatásokból például egy fedett esőbeállót hoztak létre, de a gyerekek megtudták látogatni az ölbői füveskertet, valamint részt vettek a helyi múzeumokkal együttműködve egy olyan múzeumpedagógiai program kialakításában, amely kifejezetten a sérült gyerekek igényeire van szabva.

A helyszín több helyi civil szervezet összefogásának eredménye: a Kézfogás a Gyermekekért Szociális Egyesület – amely a rumi és a gencsapáti otthonok gyermekeit segíti -; valamint a Savaria Legio Egyesület – amely pedig többek között a háremrablás programban segítenek – is közreműködik a helyszíni programok megvalósításában.

Az állandó programok mellett – például a jósda, arcfestés, csillámfestés, hennafestés, tetoválás, háremfotózás – új programelem is megjelenik: a gyerekek akiknek gyűjtenek, szintén műsorral készülnek a közönségnek.

Erre a programokra is várnak önkéntes segítőket, többek között hostess és szórólapozási feladatokra.

Szép kertek, nyitott porták

A Parkerdei Kertbarát Egyesület elnöke, Molnár Lajos a sajtóreggelin elmondta, hogy az ún. szép kertes mozgalom 2007-ben indult, amikor első alkalommal járta körbe az erre szerveződött zsűri az akcióban résztvevő akkor még 27 kertet. Ebben az évben már 150 kert vesz részt az akcióban. 

2017. augusztus 19-én, reggel 10 órakor kerül sor a “Legszebb kert és a Legrendezettebb utca” verseny értékelésére és a díjak átadására.

Délután 14.00 órakor a Nyitott porták program keretében a legszebb kertek kinyitják kapuikat és a látogatók betekintést nyerhetnek a kertészkedők életébe, valamint lehetőség lesz kertészeti praktikák, tapasztalatok cseréjére is. A jó hangulatról, Nagy Béla harmonikás gondoskodik.

Ekkor általában három-négy kertet nyitnak meg a látogatók előtt, akik megtudhatják hogy miként kertészkedik a kert tulajdonos, mivel tölti a szabadidejét, emellett természetesen meg is vendégelik az odalátogatókat.

Elgyütt a Gyüttment Fesztivál Oszkóra

Bihari Ádám a fesztivál szervezőinek képviseletében tájékoztatta a jelenlévőket Gyüttment Fesztiválról, amely Oszkón kerül megrendezésre augusztus utolsó hétvégéjén.

A Gyüttment Fesztivál 2015-ben született önkéntes, lelkes szervezők munkájának köszönhetően. A vidéken újrakezdő, a környezettudatos vidéki életet választó emberek éves nagy találkozója a fesztivál. Az első két rendezvényre a Nógrád megyei Csobánkapusztán került sor, ahol több ezer érdeklődő kapcsolódott be a programokba. 2017-től vándorfesztivállá váltak, mert szeretnének eljutni az ország más és más, kevésbé látogatott, de annál szebb szegletébe is. Ennek köszönhető, hogy idén az oszkói szőlőhegy ad helyet a rendezvénynek. A négy nap alatt egyesületek, közösségek mutatkoznak be, a Vas megyébe érkezők megismerhetik Oszkót és a Vasi hegyhátat is.

Idén először a rendezvény a Zéró Hulladék jegyében kerül megrendezésre. A szervezők célja, hogy a fesztivál hulladékmentes legyen, illetve a látogatók csak olyan hulladékot hagyjanak magunk után, amit a helyszínen komposztálni lehet.

A fesztivál résztvevői szakmai beszélgetésekre, előadásokra, tudás- és tapasztalatmegosztásra számíthatnak, kertészeti praktikák, tánc és mulatság valamint sok-sok családi és gyermekprogram, játék és helyismereti túra várja a látogatókat.

A rendezvény az oszkói szőlőhegyen lesz 2017. augusztus 24. és 27. között, részletek: www.gyuttmentfesztival.hu

Pinka-Völgyi Halas Nap bűvésszel, hastánccal, zenével

Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége elnöke invitált a IV. Pinka Völgyi Halas Napra, amit 2017. augusztus 19-én rendeznek Vaskeresztesen.

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége negyedik alkalommal rendezi meg a Pinka-völgyi Halas Napot. Horgászverseny, halételkészítő verseny, szórakoztató programok és könnyűzenei koncertek várják az érdeklődőket.

Rendezvény tervezett programja:

 • 6.45-7.00 Regisztráció, sorsolás
 • 8.30-12.30 Barátságos horgászverseny kicsiknek és nagyoknak
 • 7.45-13.30 Kispályás Pinka-menti Foci Kupa
 • 8.30-13.00 Halételkészítő verseny
 • 13.15–13.45 Zsűri asztalon a halételek feltálalása, zsűrizés
 • 13:30-14:00 Nárai Örökzöld Nyugdíjas Klub előadása
 • 14:10-14:30 Nárai Sárgaliliom Énekkar előadása
 • 14:30-14:50 Nardai Énekkar és Tambura zenekar előadása
 • 15:00-15:40 Köszöntések, ünnepélyes eredményhirdetés
 • 15:40-16:10 Vaskeresztesi hagyományörzők ének és táncprodukciója
 • 16:10-16:30 Amaya Showtánc hastánc produkció
 • 16:30-17:00 Jump For Fun – Gersekarát kötélugró csoport produkciója
 • 17:00-17:20 Nagy Jonathan Bűvész & Illúzionista produkciója
 • 17:20-17:40 Horvátlövői Slavuj Nemzetiségi Énekkar elődadása
 • 18:00-20:00 Tequila Zenekar zenés produkciója
 • 20:00-20:40 Tombola sorsolás
 • 21:00-2:00 Tequila Zenekar zenés produkciója

A sajtóreggelik ősszel is folytatódnak, korábbi cikkünkben megmutattuk, hogyan lehet rá jelentkezni.

H+ összeállítás
Készült a Vas Megyei Civil Információs Centrum közreműködésével.

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

kettő × kettő =