Civil tapasztalatcsere Debrecenben (összefoglaló)

0

Az ÁROP 1.6.A-2013-2013-009 számú pályázat keretében debreceni tapasztalatcserén vett részt Szombathely Megyei Jogú Város tanácsnoka, Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária; Horváth Zoltán önkormányzati képviselő, a pályázatban résztvevő szakmai munkatársak, Kőszegfalviné Pajor Klára, a Szombathelyi Civil Kerekasztal elnöke, projektmenedzser; Mészáros Béláné, a projekt szakmai vezetője, Bődi Lívia, a Szombathelyi Civil Kerekasztal titkára, projekt asszisztens, valamint több szombathelyi civil szervezet elnöke és tagja. A pályázat célja az önkormányzat és a civil szervezetek közötti kapcsolat erősítése. A pályázaton konzorciumban Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Szombathelyi Civil Kerekasztal és a Martinus Vallási és Kulturális Egyesület működik együtt.

2014. június 13-án, pénteken került sor a tapasztalatcsere legfontosabb eseményeire, a szekcióülésekre. A Debrecenbe érkezett csoport három, tematikus bontású megbeszélésen, egyeztetésen vett részt.

P1320807

1. Az önkormányzat és a civilek közötti együttműködési lehetőségeinek, valamint az ÁROP pályázat bemutatása keretében Szombathelyt képviselte Takátsné Dr. Tenki Mária tanácsnok, Horváth Zoltán önkormányzati képviselő, Őri-Tóbi Csilla civil ügyintéző, valamint Kőszegfalviné Pajor Klára, a Szombathelyi Civil Kerekasztal elnöke. Debrecen részéről Csapó Beáta, a Polgármesteri Hivatal ifjúságpolitikai referense, Köteles Andrea, civil szervezeti referens, míg a civil szervezetek részéről a Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete, a KulturÁsz Közhasznú Egyesület, valamint a Civil Információs Centrum képviselői és munkatársai vettek részt a megbeszélésen.

10400774_10202393211180516_6505614082830501536_n

Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária

A tanácsnok összefoglalójában részletezte, hogy Debrecen Szombathelyhez hasonlóan civil szervezetek fejlesztésével kapcsolatos pályázatban vesz részt. Az önkormányzati ügyekről szóló szekcióülésen a tanácskozás helyszínét, az Ifjúsági Házat és az ott működő civil szervezeteket is bemutatták, majd a debreceni civil szféra és az önkormányzat közötti kapcsolatról folyt a megbeszélés. A tanácsnok asszony elmondta, hogy Debrecenben külön felelősei vannak a különböző területeken működő civil szervezetekkel való kapcsolattartásnak, valamint külön ifjúsági, sport, kulturális és civil alapokon keresztül támogatja az önkormányzat a helyi szervezeteket. Szombathellyel ellentétben Debrecenben nem működik Civil Fórum, hiszen bár a debreceni önkormányzati közgyűlésre különböző témákban, egy-egy napirendhez kapcsolódóan meghívnak civil szervezeteket, a szombathelyihez hasonló civil tanács nem működik. A tanácsnok kiemelte, hogy míg Debrecen a megyei határkörű módszertani központok kialakítására helyezte a hangsúlyt, addig Szombathely a helyi önkormányzat és a civil szféra közötti kapcsolat szorosabbá tételét tűzte ki céljául.

A tapasztalatcsere folyamán szó volt még a Szombathelyi Civil Kerekasztal működéséről is, ugyanis ilyen, ill. ehhez hasonló szervezet még nem működik Debrecenben. A vendéglátó szervezetek képviselői külön fontosnak tartották, hogy ez egy alulról jövő, politikai akarattól független kezdeményezés, és a jövőben ők is szeretnék egy hasonló szövetség kialakítását.

Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária több olyan, Szombathelyen még nem, vagy nem hasonló módon működő kezdeményezésről is beszámolt, amelyet Debrecenben már megvalósítottak, és érdemes lehet a későbbiek folyamán szombathelyi viszonylatban is kialakítani azokat. Ilyen volt például a debreceni önkormányzat által, évente egy-két alkalommal, polgármesteri részvétellel megrendezett civil meghallgatás, valamint a fogadóóra intézménye, ahol az önkormányzat vezető képviselőivel tarthatnak megbeszélést a civil szervezetek képviselői. Ezt a tanácsnok követendő példának értékelte és elmondta, hogy ennek kialakítását Szombathelyen is véghez kell vinni.

Szó volt a debreceni intézményhálózat és a civil szervezetek közötti együttműködésekről is. Ilyen partneri kapcsolat van a könyvtár és több olyan civil szervezet között, amelyekkel együttműködési megállapodása van közművelődési feladatok ellátásában, de megemlítendő az a gyakorlat, amelynek során a debreceni önkormányzat az önkormányzati tulajdonú, üresen álló ingatlanokat az esetleges értékesítés vagy bérbe adás időpontjáig helyi civil szervezetek számára rendelkezésre bocsátja, így az együttműködésnek köszönhetően épületek forgalmi értékét és fizikai állapotát is szinten tudják tartani.

A tanácsnok hozzátette, hogy a debreceni Ifjúsági Ház – amely egy régi iskolából lett kialakítva a helyi ifjúság számára – mellett egy Művelődési Központ is működik, amely szintén több civil szervezet számára biztosítja a működéshez megfelelő infrastruktúrát.

Szombathelyhez hasonlóan egyre nagyobb az igény az önkormányzat és a civil szervezetek részéről is a közös együttműködésen alapuló pályázatokban történő részvételre, valamint az iskolákkal való kapcsolat megteremtésére a civil szervezetekkel – erre a célra Debrecenben létrejött a Klebersberg Kunó Intézményfenntartó Központ önálló munkakörű civil referens intézménye. Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária kiemelte a KulturÁsz Közhasznú Egyesület működését, amely a helyi egyetem andragógia szakáról induló kezdeményezésből jött létre, és részt vesz a város kulturális életében.

Horváth Zoltán

A képviselő is közreműködött a tapasztalatcserében és hasznosnak tartotta azt. Kiemelte: helyi szinten ugyan már elkezdődött a civilek és az önkormányzat közötti párbeszéd – például a Civil Fórum létrehozásával -, de fontos feladat a civilek részvételének növelése a városi döntéshozatalban.

2. A szociális, egészségügyi és sport területen tevékenykedő civil szervezetek részéről Szombathely képviseletében a Vasi Kempingezők Egyesületének titkára, Havasi László és a Szombathelyi Szív a Szívért Egyesület elnöke, Hajdu Endre vezette a szekciót, akiket Debrecen Polgármesteri Hivatala részéről Madarász Attiláné intézményi referens, a civil szektor oldaláról pedig a Forrás Lelki Segítők Egyesület, a Kortársak az Egészséges Fiatalokért Egyesület, a ReFoMix Nonprofit Közhasznú Kft., valamint a Máltai Szeretetszolgálat képviselői fogadták.

DSC00012

Havasi László

Havasi László, a Vasi Kempingezők Egyesületének titkára elmondta, hogy a szekcióülésen elsősorban a szociális területről kaptak tájékoztatást. Szó volt a debreceni fedélnélküliekkel kapcsolatos önkormányzati tevékenységről, majd a civil szervezetek képviselői a drogprevenciós és egészségügyi munkáról adtak felvilágosítást a szombathelyi civileknek, akik javaslatot kaptak például egy egészségpont kialakítására a szombathelyi plázában, ugyanis úgy gondolják, hogy ez az egyik, a fiatalok által leglátogatottabb hely, így könnyebben elérhetik őket. A tanácskozás során a debreceni szervezetek képviselői beszámoltak az általuk szervezett iskolai egészségvetélkedők sikerességéről, míg a Szombathelyről érkezett csoport a Szombathelyen szervezett, kibővített egészségnapokról, valamint a civil szervezetek egészségügyi programjairól adott felvilágosítást.

3. A hagyományőrző civil szervezetek tapasztalatcseréjén SzombathelyetMészáros Béláné, a projekt szakmai vezetője és Bődi Lívia projekt asszisztens képviselte. A debreceni Polgármesteri Hivatal részéről Dallos-Nagy Gabriella kulturális referens, a civil szervezetek képviseletében a Szatyor Közösség, a Debreceni Művelődési Központ – Tímárház, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület vezetői jelentek meg.

P1320921

Mészáros Béláné

Mészáros Béláné, a projekt szakmai vezetője elmondta, hogy a tanácskozás helyszínét, a Tímárházat a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület elnöke, Hubert Erzsébet mutatta be, aki beszámolt arról, hogy miként költözhetett be az épületbe a hagyományőrzőket, keramikusokat, szövőket magába tömörítő szervezet. A több mint 30 éves egyesületnek ingyen biztosítja az épületet az önkormányzat, mivel közművelődési feladatellátásról szóló megállapodást kötöttek a szervezettel. A házat saját erejükből javítgatják, szépítgetik, ahol a debreceni népművészek munkáit is meg lehet tekinteni. A szervezet kiemelten fontosnak tartja az utánpótlás- és felnőttképzést is különböző konstrukcióban, így például a tanárok hímzőtanfolyamon vehetnek részt. Télen az adventhez, nyáron a gyermeknaphoz kapcsolódóan gyerekprogramokat szerveznek, amelyekkel az utánpótlást szeretnék biztosítani; ugyanebből a célból szeretnének majd különböző táborokat is megvalósítani. A Nemzeti Művelődési Intézet milliós nagyságrendű támogatással segíti a szervezet munkáját, amely hozzájárult a megyei értéktár összeállításához is, több népművészeti remekkel. A szombathelyi csoport beszámolt a Szent Márton-évhez kapcsolódó programokról, valamint szó volt a vas megyei értéktár összeállítási folyamatáról is.

A szekcióülések után a helyi TDM-iroda munkatársa idegenvezetéssel egybekötött belvárosi sétára invitálta a szombathelyieket.

P1330003

Később a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár adott helyet a Dr. Nagy Attila orvos-író által szervezett tapasztalatcsere lebonyolítására. Az előadásokon többek között szó volt a nagyváradi kapcsolatokról, melyet Győri László és felesége tartott, ezután a Debreceni Városvédő- és szépítő Egyesület részéről Karácsonyi György elnök tartott beszámolót az egyesület munkájáról.

P1330137

A könyvtárat az igazgató, Csontosné Skara Ilona mutatta be, aki külön kiemelte az elmúlt időszakban történt fejlesztéseket is. Ezt követően a huszár- és nemzeti hagyományok ápolásáról hallhattak tájékoztatót a résztvevők Szoboszlai Endrétől, a Hajdú-Bihar megyei Lovas- és Huszárhagyomány-őrző Kh. Egyesület  alelnökétől.

Az ÁROP pályázat keretében eddig több, a civil szervezeteket segítő és fejlesztő program valósult meg, melyekről hamarosan külön cikkben számolunk be.

Galéria
(folyamatosan frissül)

Írta: Bődi Lívia, Simon Ádám
Képek: Bődi Lívia, Kőszegfalviné Pajor Klára, Havasi László, Simon Ádám

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

20 − tizenhét =