Civil szervezetek csatlakoztak a köztársasági elnök klímavédelmi kezdeményezéséhez

0

A Magyar Természetvédők Szövetsége koordinációjával tizenhat környezet- és természetvédő civil szervezet csatlakozott az Áder János köztársasági elnök által kezdeményezett klímavédelmi felhíváshoz.

A szervezetek az MTI-hez eljuttatott sajtónyilatkozatukban hangsúlyozták: üdvözlik a köztársasági elnök kezdeményezését, amelyben a világ döntéshozóit sürgeti azonnali és hathatós éghajlatvédelmi cselekvésre.
A civilek emlékeztetnek, hogy decemberben a világ vezetői összeülnek Párizsban az ENSZ klímacsúcson, hogy megállapodjanak az új, 2020 utáni nemzetközi üvegházgáz kibocsátás-csökkentési vállalásokról. A párizsi tárgyalásokat előkészítő, a héten befejeződő bonni találkozón azonban szerintük eddig alig történt előrelépés.
A szervezetek arra buzdítják tagjaikat, hogy támogassák aláírásukkal a köztársasági elnök által létrehozott www.elobolygonk.hu oldalon található petíciót.
Felhívják a figyelmet arra, hogy az éghajlatváltozás fenyegető hatásai csak akkor kerülhetőek el, ha minden ország határozott lépéseket tesz a „közös, de megkülönböztetett felelősség” elve értelmében.
Csak olyan párizsi megállapodás tekinthető sikeresnek, amely sürgős és jelentős kibocsátás-csökkentést rendel el a tudományos eredményekkel összhangban – írják a nyilatkozatban.
A környezet- és természetvédő szervezetek szerint Magyarországnak is mihamarabb el kell kezdenie az energia- és anyagtakarékos gazdaság felé való rendszerváltást, ezért azt várják a kormánytól, hogy támogassa az energiahatékonyságot és a megújuló energiák elterjedését.
Kiemelten fontos a decentralizált, közösségi energiatermelési kezdeményezések segítése, amelyet a magyar kormányzatnak jogi és pénzügyi eszközökkel kell ösztönöznie. A 2030-ra szóló energiahatékonysági és megújuló energiás uniós célszámot le kell bontani magyar vállalásokra úgy, hogy Magyarország megfelelően kivegye a részét, és jogilag kötelező vállalásokat tegyen – hangsúlyozzák a nyilatkozatban.
A fosszilis energiák kiváltása során el kell kerülni a környezetre és társadalomra további terheket rovó álmegoldásokat, mint az atomenergia vagy a biomassza túlzott használata. Éppen ezért sürgetik, hogy Magyarország lépjen vissza a paksi atomerőmű bővítésétől – hangoztatják a nyilatkozatban.
Emellett kérik, hogy a kormány az eddigieknél nagyobb pénzügyi, kapacitásépítési és technológiai segítséget, együttműködést nyújtson a fejlődő országoknak, amellyel az igazságos, energiahatékonyságon és megújuló energiákon alapuló energiaellátás biztosítását, valamint az elkerülhetetlen klímaváltozáshoz való alkalmazkodást segítik elő ezekben az országokban.

MTI

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

három × 1 =