Civil bemutató EXTRA – Az év civil szervezetei Szombathelyen 2014-ben

0
Fotó: Facebook/Szekér Tamás

A Szent Márton-napi díjátadó gála keretében, a tavalyi évhez hasonlósan ismét átadták “Az év civil szervezete” díjat, amelyet idén megosztva a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület és a Herényi Kulturális és Sport Egyesület kapta.

Civil díj megosztva: Herényi Kulturális és Sport Egyesület és a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület
Az „Év Civil Szervezete – díj” adományozható annak a szombathelyi székhelyű egyesületnek, vagy alapítványnak, amely legalább 5 éven keresztül aktívan, eredményesen működött Szombathely városában, és Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatával való együttműködése, az önkéntességben való részvétele kiemelkedő.

A Herényi Kulturális és Sportegyesület 1994-ben alakult azzal a céllal, hogy a herényi városrész lakossága társas, közösségi életét szervezze valamint a közösség kulturális és sportolási igényeit kielégítse.

Fotó: Facebook/Szekér Tamás
Fotó: Facebook/Szekér Tamás

A közös összefogás eredményeként 2007-ben átadásra került a Herényiek Háza. A közösségi tér új funkciókkal bővült, Kerékpáros Központot és Galériát is működtetnek falai között, amellyel szolgálja a helyiek közösségét, Szombathely városát annak vonzáskörzetével együtt. A számos az Egyesület által megvalósított kezdeményezés közül kiemelkedik a mára már országosan is elismert Szent György naphoz kötődő Herényi Virágút.

Fotó: Facebook/Szekér Tamás
Fotó: Facebook/Szekér Tamás

Az önkéntesség fontos szerepet tölt be az Egyesület életében. Az Egyesület önkéntes fogadó szervezetként is tevékenykedik.
A Herényiek Házában pezsgő élettérrel, rendszeresen nyitott ajtókkal várja a kultúrára, közösségi életre szomjazó embereket.

A Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület 1976 óta működik Szombathelyen 155 fővel és gazdag tevékenységkörrel. Aktív szervezői nemcsak évi 40 rendezvénynek, de a “Nagy Háborús Emlékév” állandó szereplői is. Idén a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatával és a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvánnyal a „Nagy Háborús Emlékév” programjának megszervezését és lebonyolítását vállalta. Számtalan az emlékévhez kötődő programon vettek részt.

Fotó: Facebook/A Nagy Háborús Emlékv - Vas
Fotó: Facebook/A Nagy Háborús Emlékv – Vas

A Savaria Karneválon a Fekete Sereg csoport mutatta be haditudományát, a Civil Korzón pedig a “Napsugár” Kórus dalai szóltak. Az Egyesület tagja a Civil Kerekasztalnak, aktív résztvevőik időskorúak találkozóinak is.

Fotó: Facebook/A Nagy Háborús Emlékv - Vas
Fotó: Facebook/A Nagy Háborús Emlékv – Vas

Az Egyesület jövőbeni célkitűzésének továbbra is a honvédő hagyományok megőrzését és ápolását tartja, részt vállalva ezzel az ifjúság hazafiságra való nevelésében.

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

kilenc − három =