Civil bemutató (5.) – Képeslevelezőlap-gyűjtők Egyesülete

2

Egyesületünk fő célja a képes-levelezőlap kultúra fejlesztése, megőrzése, megismertetése és népszerűsítése. 1989. évi megalakulásunk óta rendszeresen szervezünk kiállításokat, gyűjtőtalálkozókat, melynek rendezése során együttműködünk a művelődési házakkal, könyvtárakkal.

Mindenév májusában Nagyatádon, novemberben Veszprémben tartunk a Dunántúli gyűjtők számára találkozót, cserenapot és kiállítást.

Évtizedek óta augusztus végén – a Savaria történelmi karnevál idején – szervezzük a szombathelyi éves találkozónkat, közgyűlésünket, kiállításunkat az Egyesület tagjai részére. Rendezvényünk célja az is, hogy a résztvevők vigyék el a Vasi, a Savaria rendezvények ölébe besimuló gyűjtőtalálkozó tagadhatatlan kedveltségének, sikerének sokszínűségének testi- lelki élménygazdagságának hírét. Hiszen ezért dolgozik a tagság, az aktívák sora, a kiállítók csapata, a vezetőség, hogy elismerést szerezzen gyűjtési területének, legyen az helytörténet, művészettörténet, postatörténet, családtörténet, az egyetemes történelem bármely kis – vagy nagy szelete.

Egy-egy kiállítás megnyitóján a gyűjtőkön kívül sokan vesznek részt. Kiállításainkat rendszeresen több százan tekintik meg, melyről leginkább a vendégkönyv és a rendezvényeken készített fotók tanúskodnak.

Néhány vendégkönyvi bejegyzés:

 Nagyon tartalmas és tanulságos kiállítás!

Csodálatos a kiállítás, nagyon szép elegáns a bemutató állványok elrendezése, a gyönyörű képeslapokkal. Köszönjük a látogatók nevében

Nagy érdeklődéssel néztem végig az egész kiállítást, a nézőt vissza viszi a múltba, feleleveníti a középiskolás élményeket

Az Acsádi Szociális Otthonból jöttünk el megnézni ezt a nagyon gazdag kiállítást, mely bőséges ismereteket nyújt. Gratulálunk a gyűjtőknek, további sikeres éveket!

Mint mindig most is nagyon szép, tanulságos, értékes a képeslap kiállítás. Komoly munka a lelkes gyűjtőknek. Nagy szaktudást igényel e hasznos rendezvény. A tablók elhelyezése, a képeslapok felrakása gyönyörű látvány. A Savaria Történelmi Karnevált szebbé és élményt nyújtóbbá tette, hogy egyidőben került megrendezésre. Dicséret illeti mind a két rendezvényt!

Nagyon szép a gyűjtemény. Köszönet azoknak, akik rendelkezésre bocsátották, hogy a látogatók megnézhessék. Baranya megyéből Szentbalázsról jöttem el megnézni!

Igazságban az erő! Bárcsak ma is igaz lenne ez a szép mondás! És bárcsak minél több hasonló, a hazaszeretetet, a nemzetet, a hazát, a szülőhelyet, várost bemutató kiállítást láthatnánk rendszeresen. És ehhez minél több képeslapgyűjtő, kiállító tudjon ilyen magas szintű anyaggal szerepelni. Éljenek és sokasodjanak a képeslapgyűjtők, gratuláció és sok köszönet a kiállítóknak és rendezőknek.

Júliusban a Bartók Fesztiválhoz kapcsolódóan 2006-ban a Zeneiskolában, 2007-ben a Berzsenyi Dániel Főiskola “A” épületének díszterme előtt rendeztük meg Bartók Béla életét és munkásságát bemutató képeslevelezőlap kiállítást.

2006. novemberében Rumban “Rum és a környező települések” régi képeslapjaiból, 2007. áprilisában “Vas megye” templomai” címmel rendeztünk kiállítást. Állandó képeslevelezőlap bemutató van – havonta változó anyaggal – Acsádon, a Szociális otthonban.
Tematikus kiállítás látható a Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtár II. emeletén, és a Siker könyvtár kirakatában.
Havonta “KÉPESLEVELEZŐLAP” címmel megjelenő kiadványunkban a gyűjtőket tájékoztatjuk a rendezvényekről, újonnan megjelenő képeslapokról, azok beszerzési lehetőségéről, továbbá a képeslapokkal kapcsolatos cikkeket közlünk. (Pl. felülbélyegzett, tévnyomatos képeslapok stb.) A képeslapokról – vagy képeslapokkal kapcsolatosan megjelenő könyvekről ismertetőt készítünk. Egyesületi kiskönyvtárában több mint 150 képes-levelezőlapos könyv található – köztük “Szombathely régi képes-levelezőlapokon” címmel az elsők közt megjelent könyv is.
Egyesületünk vezetőségi tagjai önzetlenül, társadalmi munkában végzik a feladataikat, alkalmazottat nem foglalkoztatunk. Tagdíjból származó bevételünk az összes bevételnek 37 %-a.

KÉPESLEVELEZŐLAP-GYŰJTŐK EGYESÜLETE

Cím: 9700 Szombathely, Pf. 233.
Telefon: +36-70 / 378-7538
Weboldal: www.kepeslap.vnet.hu
E-mail pajor.klara@gmail.com

További információk az egyesület weboldalán, a www.kepeslap.vnet.hu weboldalon találhatóak.

Képeslevelezőlap-gyűjtők Egyesülete
Képeslap Kőszegfalviné Pajor Klára gyűjteményéből

Facebook

2 kommentek

  1. […] Civil bemutató (5.) – Képeslevelezőlap-gyűjtők Egyesülete | Egyesületünk fő célja a képes-levelezőlap kultúra fejlesztése, megőrzése, megismertetése és népszerűsítése. 1989. évi megalakulásunk óta rendszeresen szervezünk kiállításokat, gyűjtőtalálkozókat, melynek rendezése során együttműködünk a művelődési házakkal, könyvtárakkal. A cikk itt folytatódik. […]

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 + egy =