Boldog névnapot, Bálint! – híres Bálintok történelmünkből

0
Balassi kézirata (forrás: mek.oszk.hu)

A név jelentése ép, egészséges, erős, hatalmas.

A névanalízis szerint a Bálint név gyakorlatias, szorgalmas, rendszerekben gondolkozó személyiség kialakulását támogatja. Reál beállítottságú, kissé kételkedve vizsgálja az életet. Céljai eléréséért következetesen, önállóan, türelmesen és kitartóan képes dolgozni. Saját ötleteit, elképzeléseit annyira kedveli, hogy mások véleményére nem is kíváncsi, ezt sokan barátságtalanságnak élik meg. (forrás: www.tavam.hu)


Az első Bálint

Szent Bálint epilepsziát gyógyít (forrás: nyest.hu)
Szent Bálint epilepsziát gyógyít
(forrás: nyest.hu)

Szent Bálint (Valentin/ Valentinus) egy vagy több keresztény mártír volt az ókori Rómában. A Valentinus nevet viselte a III. században egy pap Rómában, egy püspök Interamnában és egy vértanú is Afrika provinciában. Szent Bálint a szerelmesek, a lelki betegek, az epilepsziások védőszentje.


Nagy magyarok

Bakfark Bálint

 

Bakfark Bálint (forrás: wikipedia.org)
Bakfark Bálint
(forrás: wikipedia.org)

Erdélyi zeneszerző, lantművész volt a reneszánsz korban, a magyar zenetörténet első kiemelkedő alakja. Szapolyai János erdélyi vajda udvarában töltötte gyermekéveit, felnőttként bejárta Európát, majd többnyire lengyel földön élt. Itt vette feleségül Katarina Narbutovna litván özvegyet. 1569-ben Erdélybe menekült bizonyos koholt vádak elől, melyek miatt Pozsonyban rövid időre letartóztatták. Itt János Zsigmondnál udvari szolgálatot teljesített, majd ura halála után Itáliába utazott. Pestisjárvány áldozata lett Padovában 1576-ban.


Balassi Bálint

Balassi Bálint (forrás: www.magyarszotar.blog.hu)
Balassi Bálint
(forrás: www.magyarszotar.blog.hu)

 

A magyar nyelvű irodalom első nagy alakja volt. Egy ideig Bornemissza Péter is nevelője volt, majd apja a Báthory István ellen lázadókhoz küldte, mintegy igazolva hűségét a magyar uralkodó felé. Bálintot azonban elfogták, aki így Báthory udvartartásába került. Nagy szerelme Losonczy Anna, az egri várkapitány felesége volt, az Anna-, és Júlia-versek ihletője.  Balassi féktelen, csélcsap, zűrzavarokkal terhes életet élt, a nemesség és a polgárság is ellene fordult.

Balassi kézirata (forrás: mek.oszk.hu)
Balassi kézirata
(forrás: mek.oszk.hu)

Gyakorlatilag egész életét pereskedéssel töltötte, hol földbirtokai, hol valós vagy koholt vádak miatt. Unokahúgát vette feleségül a vagyon miatt, ez azonban újabb pereskedést vont maga után.  A házasságot néhány év után érvénytelenítették. A törökök ellen indított hadjáratban 1594-ben súlyos sérülést szenvedett. Lábai amputációjával menthető lett volna, ő azonban ezt elutasította, hosszú szenvedés után hunyt el. Hatalommániás és élvhajhász emberként írják le, ezzel azonban szemben áll kiemelkedő tehetsége a költészethez.


Török Bálint

Török Bálint emlékoszlop Enyingen (forrás: kozterkep.hu)
Török Bálint emlékoszlop Enyingen
(forrás: kozterkep.hu)

Az egri csillagokból ismert magyar nemes 19 évesen már nándorfehérvári bán volt. A vár azonban elesett, így Török a felelősségre vonás elől Erdélybe menekült Szapolyai János erdélyi vajda udvartartásába. Végül kegyelmet kapott, majd Pemmflinger Katalint vette feleségül. Két fiuk született, János és Ferenc. Részt vett a mohácsi csatában, 1541-ben pedig török fogságba került, mikor a kis János Zsigmondot kísérte a szultán színe elé.

Héttorony (forrás: wikimapia.org)
Héttorony
(forrás: wikimapia.org)

1550-ben hunyt el a Héttoronyban, Konstantinápolyban. A főúr a reneszánsz férfi megtestesítője volt, rendkívüli hadvezér, intelligens nemes úr, a művészetek, lovagi erkölcsök és a reformáció pártfogója. Rabságának körülményei, elfogásának okai a mai napig tisztázatlanok. Rabtársa, Majláth István szintén 1550-ben hunyt el. Valószínűleg mindkét tehetős magyar nemes vesztéért Fráter György a felelős, az igazság azonban valószínűleg már sosem derül ki. Tény, hogy Fráter gyorsan követte a két főúrat a halálba: 1551-ben az alvinci kastélyban merényletet követtek el ellene.

» PT

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

11 − hét =