Az Abigél héber eredetű bibliai név. Jelentése: az apa öröme. Magyarországon méltatlanul elfelejtett név, a legnépszerűbb 100 keresztnév között sem szerepel, így viselői kivételesnek, különlegesnek érezhetik magukat.

Az első Abigél

A bibliai Abigél szép, okos asszony volt. Először a durva, erőszakos, ám jómódú Nábál felesége volt, aki megvetette Dávidot, Izrael későbbi királyát. Dávid azonban látta a férfi ostobaságával szemben asszonya bölcsességét, s miután Nábál meghalt, Dávid vette őt feleségül. 

Elnökfeleségek

Abigail_Smith_Adams_by_Gilbert_Stuart wikipedia
Abigal Smith Adams
(forrás: Wikipédia)
Abigail Adams és Abigail Fillmore nem csak keresztnevében, de az általuk elfoglalt pozícióban is azonos volt. Az előbbi John Quincy Adams, utóbbi Millard Fillmore amerikai elnök felesége volt. A második amerikai First Lady, Abigail Adams sokat harcolt a nők jogaiért, oktatásáért, és bár ő volt az ország első asszonya, maga vezette a háztartást a Fehér Házban, amit egyébként sosem szeretett. Az épület félkész volt, emellett hideg és nyirkos. Ennek ellenére szelleme állítólag napjainkban is kísért az elnöki rezidencia falai között. Barbara Bush mellett ő az egyetlen, akinek férje és fia is amerikai elnökként tevékenykedett.
Abigail Fillmore (forrás: Wikipédia)
Abigail Fillmore
(forrás: Wikipédia)
Abigail Fillmore romantikus körülmények között lett a későbbi elnök felesége. Tanítónőként legidősebb tanítványa Millard Fillmore volt, akihez végül hosszú udvarlás után ment hozzá 27 évesen. A párt érzelmeik mellett a könyvek és a tudás iránti vonzalmuk is összekötötte. Fillmore idővel a Kongresszus tagja lett, miközben felesége gyermekeik és férje mellett a virágok és a könyvek társaságát élvezte a legjobban. 1850-ben férje az Egyesült Államok elnöke lett, Abigail egészsége pedig folyamatosan romlott. Miután 1853-ban elhagyták a Fehér Házat és az elnöki pozíciót, Abby tüdőgyulladásban meghalt. Férje 21 évvel élte túl.

Abigail Williams

Az 1692-es salemi boszorkányperek egyik kirobbantója egy Abigail Williams nevű fiatal lány volt. Társaival együtt számos, feltehetően ártatlan embert vádolt meg boszorkánysággal, a sátánnal való együttműködéssel. A lányt a helyi tiszteletes gyámleányaként szavahihetőnek gondolták a környék istenfélő, puritán lakói, akik buzgón hittek a hiedelmekben és alkalmasak voltak tömeghisztéria elterjesztésére is.
Salemi boszorkányper (forrás: Wikipédia)
Salemi boszorkányper
(forrás: Wikipédia)
Abigail társaival együtt a földön fetrengett, különös hangokat hallatott, őrültként viselkedett, melyért az ördögöt, közvetlenül pedig a városban elő embereket vádoltak. A vádlottak többnyire szegény, idős asszonyok, rabszolgák voltak, de gyermekek és olyanok is kerültek a listára, akik nem hittek a hisztériának. 20 embert végeztek ki a rágalmazás eredményeként, köztük 6 férfit, vagyonukat pedig elkobozták. Emellett legalább 60 személy a börtönben várta az ítéletet, akiket végül felmentettek a vádak alól.  

Abigél a magyar irodalomban

Részlet az "Abigél" című filmből (1978) (forrás: filmkultura.hu)
Részlet az “Abigél” című filmből (1978)
(forrás: filmkultura.hu)
Szabó Magda regénye, az Abigél a II. világháború háttérvilágát mutatja be fiatalok és idősek számára egyaránt olvasmányos formában. Abigél főszereplő, bár az olvasó sosem láthatja, alakját rejtély övezi. A vidéki református internátus zárt közösségét segíti a legnagyobb titokban, az ott élő lányok bizalmasa és támogatója, emellett felvállalja a bajba jutottak megsegítését is. Abigél az ellenállás és a haza védelmezője egyaránt, a magyar irodalom egyik legérdekesebb alakja.
Részlet az "Abigél" című filmből (1978) (forrás: konyvkolonia.hu)
Részlet az “Abigél” című filmből (1978)
(forrás: konyvkolonia.hu)
Ez a különleges keresztnév Arany Jánost is megihlette. Tragikus hősnője, Kund Abigél a Tetemre hívás balladai homályából lép elő, mint egy ifjú „gyilkosa”, titkos jegyese, szeretője. Nem valódi gyilkos ő, de a fegyvert és az indítékot ő szolgáltatta a fiatal férfi öngyilkosságához, így könnyelműséggel vádolható. A lány tragédiája, hogy őszinte érzelmei ellenére olyan veszélyes játékba bonyolódott, mely szerelme vesztét okozta, s ezt nem tudja feldolgozni, végül az őrületbe menekül.
Zichy Mihály: Tetemrehívás (forrás: bibl.u-szeged.hu)
Zichy Mihály: Tetemrehívás
(forrás: bibl.u-szeged.hu)

PT

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

kettő + tizenkettő =