Bemutatjuk a fúvószenekart! (1.) – Trajbár Balázs

2

Új rovatunkban Szombathely Város Fúvószenekarának tagjait mutatjuk be még közelebbről. Először Trajbár Balázst, a fúvószenekar elnökét ismerhetik meg.

Trajbár Balázs 1964-ben született Szombathelyen. Zenei tanulmányait 1974-ben kezdte, amikor a Bartók Béla Zeneiskola tanárai az általános iskolákban válogatták a leendő zenét tanuló fiatalokat. Az első tanár Mérei János volt, majd Pataki András tanár úrhoz került. 1980-ig a zenei tanulmányai mellett az Úttörő Zenekarban is zenélt, az elejétől fogva a hangszere a trombita volt.
1980 nyarán id. Szalay Ödön hatására került a Városi Fúvószenekarba, melynek 1980-1983 között volt tagja, majd munkája miatt abbahagyta a zenélést egy időre.
1996 májusában Janászek Ferenc és Péter Lajos megkereste őt, mint egykori tagot, és az ő invitálásukra tért vissza a zenekarba.
2001-ben a Városi Zenekar Egyesületté válásánál alapító tag volt, majd ugyanebben az évben az Egyesület Ellenőrző Bizottságának tagjává választották.
2006 márciusában megválasztották alelnöknek, ezt a posztot 2011. március 25-ig töltötte be, amikor az egyesület elnökévé választották.
Alelnökként nagyon sokat dolgozott a szombathelyi fúvóstalálkozók szervezésénél, melyen Európa számos országából és Magyarország több városából is sok zenekar vett részt.
Elnökké választása óta a zenekar egyre több felkérést kap, amely annak is köszönhető, hogy legjobb tudása szerint igyekszik a zenekar útját egyengetni, ápolni a kapcsolatokat az ország többi fúvószenekarával, magas szinten próbálja biztosítani a zenekar működését.
A zenekar alelnökeként nagy gondot fordított más civil szervezetekkel való együttműködésre, melyet elnökként is folytat, és igyekszik a civil szervezetek meghívásainak eleget tenni és minél több civil szervezet rendezvényén részt venni.
A Szombathelyi Civil Kerekasztalnál 2007 óta a Kulturális szekció vezetője, 2010-től pedig az elnökség tagja.

2011. december 10-én a zenekar év végi koncertet adott a Bartók teremben. Az elnök úr a következőket nyilatkozta a koncert után:

– Elnökké választásom legszebb élménye volt a decemberi év végi koncert, amelyet a Bartók Teremben tartottunk. Mégpedig azért, mert ez volt az első nagyszabású fellépésünk Szombathelyen elnökké választásom óta, amely teltházas koncert volt. A koncert végén a közönség felállva, vastapssal köszönte meg a műsorunkat, amely egy örök életre meghatározó élmény lesz számomra.

A 2012-es év kiemelkedő a zenekar életében, hiszen ebben az évben ünnepelték fennállásuknak 55. évfordulóját. Ez alkalomból a zenekar két térzenei és a jubileumi koncertet szervezte meg az évforduló évében. A koncertsorozat első két koncertjét a Fő téren tartották, nagyszámú közönség előtt.
A jubileumi koncert hozta meg a zenekar és az ő számára is a legnagyobb megtiszteltetést, mégpedig azért, mert a zenekar fennállása óta nem volt olyan rendezvényük, amelynek fővédnökségét egy olyan magas rangú személy vállalta volna el, mint Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter.

Ez a koncert azért is megtisztelő volt számunkra, mert karnagyunk ezek a koncerten vehette át kitüntetését a miniszter úrtól!

A 2012-es év még egy szempontból fontos volt a zenekar életében. 2012. október 19-én a Nyugat–Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának aulájában nyílott egy kiállítás a fúvószenekar 55 éves történetéből, mely kiállítást Lazáry Viktor alpolgármester nyitott meg. A kiállítás szervezését a Fúvósmuzsikáért Alapítvány vállalta el a zenekar tagjainak segítségével.

– A zenekar vezetősége, jómagam és a zenésztársak nevében is mondhatom, hogy ez mindannyiunk számára egy életre szóló élmény volt. A kiállítás egyedülálló volt, mind a zenekar, mind a város életében, hiszen a zenekar történetéből még sohasem készült kiállítás – mondta az elnök.

2013. január 22-én ünnepelték a Magyar Kultúra Napját. Szombathelyen immár hagyománnyá vált a kultúra napjához kapcsolódó díjátadó, amelyen olyan személyeket tüntetnek ki, akik sokat tettek a város kulturális fejlődéséért.
A Kiemelkedő Kulturális Munkáért Díj II. fokozatát Trajbár Balázsnak ítélték oda.

A 2013-as év is tevékenyen zajlott, hiszen közel 30 fellépést tudhat a háta mögött a zenekar. 

Melyik rendezvényeiket tartotta 2013-ban a legmeghatározóbbnak?
– 2013-ban több rendezvényünk is volt. Az első 2013 áprilisában egy nagyszabású kezdeményezésünk, hagyományteremtő szándékkal megrendeztük az I. Fúvósbált, nagy sikerrel. Ide sorolhatnám még pl.: az Ünnepi Könyvhét megnyitója, a Szent Márton menetet, a Tánc Világnapját, a Fúvósmuzsikáért Alapítvány 20 éves jubileumi koncertjét, és végül, de nem utolsósorban az év végi jótékonysági koncertünket. De természetesen minden szereplés fontos a zenekar életében. 2013-ban, amire még büszkék vagyunk, hogy novemberben a Szent Márton ünnepség keretében zenekarunk kapta meg „Az Év Civil Szervezete” díjat.
Milyen eseményekkel, programokkal készül a zenekar az idén?
– 5 év után szeretnénk a Nemzetközi Fúvósfesztivált megtartani. Az elmúlt években a zenekar költségvetés híján nem tudott részt venni más bel,- külföldi zenekarok által rendezett fúvósfesztiválokon, idén ezeknek a felkéréseknek is szeretnénk eleget tenni. Idén is meg szeretnénk rendezni a fúvósbált; az első 6 hónapban egy koncertsorozatot tervezünk, valamint év végén a jótékonysági koncertet. Ezek a fő terveink, de természetesen az idén is a hagyományokhoz híven a Fő téri térzenék, meg a civil szervezetekkel való jó kapcsolat ápolása továbbra is cél.

Hamarosan részletesebb interjút közlünk a fúvószenekar 2014. évi terveiről.

H+/BL

Facebook

2 kommentek

    • Jogadonics Úr ! ha egyáltalán igy hívják, Balázs nagyon jo címbórám,és sokat tet a fuvós zenekarér, Önnben az irígység nagy, emlékszek,a fuvós bálra ott megünepeltük Balázsal, a sikerejiket és ő jó ember, a rábába is megbecsülik, nézen körül a maga portályán és akkor okóskoggyon

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

tizenegy − hat =